Byerley Turk Koşusu'nu Oğlum Doruk kazandı

Byerley Turk Koşusu'nu Oğlum Doruk kazandı

3+ yaşlı İngiliz atlarına mahsus olarak koşulan yarış, 2000 metre mesafede sentetik pistte koşuldu.

2017 ve 2020 yıllarında Ulan Bator, 2018 yılında Big Brown, 2019 yılında Sharpa ve son olarak 2021 yılında Yamanlarbeyi isimli safkanların galibiyetleri ile sonuçlanan Byerley Turk Koşusu'nun 2022 yılı randevusuna 11 safkan katılım gösterdi. Sezonun bu önemli koşusunu, Bülent Taşçı'nın sahibi ve yetiştiricisi olduğu, Sabri Bektaş tarafından antrene edilen 4 yaşındaki doru erkek safkan Oğlum Doruk (Bosporus - Carolina Reaper / Victory Gallop) jokeyi Gökhan Kocakaya idaresinde kazandı.



Koşunun videosu için tıklayınız.

Koşuda ikinciliği, Vincitore (Victory Gallop - Elevato / Kaneko) Vedat Abiş idaresinde elde ederken, Ahmet Çelik ile bu koşuya katılan Cagner (Victory Gallop - Caminando / Mountain Cat) üçüncü, Zafer Ateşi (Win River Win - Gold Hyperion / Pharly) Özcan Yıldırım ile dördüncü ve sezonun bu önemli randevusuna Erhan Aktuğ ile katılan Koca Seyid (Smart Robin - Red Bird / Fantastic Fellow) ise beşinci olarak Byerley Turk Koşusu'nu tamamladı.

Koşunun galibi Oğlum Doruk  için bitiriş derecesi 2.02.77 olurken, farklar 3 Boy - 2,5 Boy - 1/2 Boy - 2,5 Boy  şeklinde sonuçlandı.

Koşu sonrası düzenlenen törende, koşuyu kazanan atın sahibi adına Yavuz Yılmaz'a kupasını, Kulübümüz Genel Saymanı Adil Mert Kaya verdi.



Safkanın antrenörü Sabri Bektaş ise plaketini Yönetim Kurulu Üyemiz Gülnur Gülerce'nin elinden alırken, jokey Gökhan Kocakaya'ya ise plaketini Asli Üyemiz Sadrettin R. Güney Atığ verdi.

Törene, Kulübümüz Denetim Kurulu Başkanı Armağan Turhan ile davetliler de katıldı.

BYERLEY TURK

 

Günümüzde batı ülkelerinde "Thoroughbred / Safkan" olarak nitelendirilen, ülkemizde ise "İngiliz Atı" olarak adlandırılan ırk aslında Anadolu'dan batıya ulaşmış üç attan türemiştir. Bunlardan biri olan Byerley Turk, Osmanlı Devleti'nin süvarilerinin Viyana Seferi'nde kullandıkları atlardan, İngiltere'ye götürülerek büyük bir endüstrinin başlamasına öncülük etmiş elit bir attır. Safkan İngiliz atlarının soy kurucu üç aygırından ve en eskisi olan Byerley Turk, Türklerin Viyana Kuşatması sırasında İngiliz Subayı Yüzbaşı Robert Byerley'in eline geçmiş ve İngiltere'ye getirilmiştir. 1688 yılında 8 yaşında olduğu bilinen Byerley Turk, Yüzbaşı Byerley ile birlikte 1689'da savaş nedeni ile İrlanda'ya geçmek zorunda kalmıştır. 1690'da gerçekleştirilen bir yarışta birincilik ödülü olan Gümüş Çan'ı kazanmıştır. Byerley Turk, İngiltere'de 1701 yılına kadar öncelikle Middridge Grange Harası'nda, daha sonra County Durham Harası'nda ve sonrasında da Yüzbaşı Byerley'nin Goldsborough Harası'nda aygırlık yapmıştır. Byerley Turk kısrakları, birçok safkan İngiliz atının ana familyalarının soy kurucu kısrakları olmuşlardır. At yarışı yazarlarının "Muhteşem, Cesur, Süratli" olarak tanımladıkları Byerley Turk'ün kan hattı 1700'lerden günümüze kadar devam etmektedir.

8f35omclkcbp7zansxhgfre4.jpg

jhq0uo52skrmIqwjafp39acc.jpg

gltn1xz2wdkepoxvb7o0murg.jpg

s2uansetx8kwngqfquztIlm6.jpg

fwtu9tn3bax4alevewmklzpk.jpg

rbkk74tzqhnyd1wnqade6ljc.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.