CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, KONUT-SEN BAŞKANI GÖZEL’İ ZİYARET ETTİ

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, KONUT-SEN BAŞKANI GÖZEL’İ ZİYARET ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konut Görevlileri Sendikası Başkanı Uğur Gözel’i sendika merkezinde ziyaret etti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na CHP

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konut Görevlileri Sendikası Başkanı Uğur Gözel’i sendika merkezinde ziyaret etti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen eşlik etti.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, ziyaretin ardından Konut-Sen Başkanı Gözel ile ortak basın açıklaması yaptı.

Uğur Gözel- Sayın Başkanım, milletvekillerim, değerli misafirler, konut görevlisinin saygıdeğer hanımefendileri ve beyefendileri, kıymetli basınımız; hepinize hoş geldiniz diyorum, hepinizi saygıyla ve hürmetle selamlıyorum.
Kazan yaktığı için, servis yaptığı için, binalarda güvenlik görevlisi olarak kullanıldıkları için gelemeyen arkadaşlarımın da ayrıca selam ve sevgilerini sizlere iletmek istiyorum. Eğer onlar da izin alıp gelebilmiş olsalardı bugün burada çok daha kalabalık olacaktık.
KONUT-SEN olarak 2015 yılında apartman görevlilerinin olmayan haklarını, menfaatlerini, kanunlarını çıkartabilmek, bu arkadaşlarımıza destek olmak amacıyla Türkiye’de görev yapan 1 milyon apartman görevlisinin sesi olabilmek adına sendikamızı kurduk. Bugün 2022 yılında genel işler iş kolunda bağımsız sendikalar arasında da birinci sıraya gelmiş bulunmaktayız. Apartman görevlileri sayıca çok, 1 milyonun üzerinde apartman görevlisi var; eşleri, aileleri... Yalnız bunların sorun ve sıkıntıları da had safhaya gelmiş bulunmakta. Mevcut bir kanunları yok, koruyan, kollayan yasaları yok, herhangi bir iş tanımı yok, bir meslek standardı yok; her işi yapmak zorunda bırakılıyorlar ve seslerini duyuramıyorlardı tek başlarına çalıştıkları için.
Apartman görevlileri daha önce biliyorsunuz basında da yer aldı. Geçen ay Kayseri’de bir meslektaşımız, asansör katında düşerek vefat etti, yaşamını yitirdi. Yine Konya’da bir meslektaşımız, arabası çizilen bir daire sakini tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Apartmanlarda yasa ve kanun olmadığı için, tüzel kişilikleri de oluşup da denetlenmediği için işte arkadaşlarımız bu tip şeylere maruz kalıyor. Biz de bunu engellemek adına, bu insanların sözcüsü olmak adına, dile getirmek adına sendikamızı kurduk, onlarla birlikte hareket ederek inşallah yasalarını da çıkartma yolunda her türlü adımı atıyoruz.
2020 yılında pandeminin ilk çıktığı dönemlerde arkadaşlarımıza görevlerinin dışında birçok yaptırdılar. Dezenfektan işini onlara yaptırdılar, evden çıkamayan insanlar vardı alışverişlerini yaptırdılar. O dönemlerde bile aşılamayı yaptırmadılar arkadaşlarımıza. Hatta bazı yöneticiler vardı ki, birçok arkadaşımıza maskedir, teçhizattır bunları bile almadılar. Çöp poşetini üzerine tulum niyetine takarak dezenfektan işi yapmaya çalışan arkadaşlarımız oldu. İşte bu insanların sesi olmak için 2020 yılında Mart ayında Genel Başkanımızı ziyaretimizde durumu anlattık, bu insanların dedik mecliste gündeme gelmesi lazım, dile getirilmeleri lazım dedim. O günden bugüne kadar da Sayın Genel Başkanım genel kurulları da dahil olmak üzere birçok gittiği toplantılarda apartman görevlilerinin sesi olmaya, onların sorunlarını dile getirmeye çalıştı.
Ben 1 milyon apartman görevlisi meslektaşım adına, şahsım adına ve sendikam adına Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkürlerimi ve hürmetlerimi arz etmek istiyorum. Sözü Sayın Başkanıma bırakacağım. Bugün sendikamızı ziyaret ederek bizleri yalnız bırakmadı. Meslektaşlarımızın da seslerine ve sorunlarına, sıkıntılarına çare olmaya ve bugün de onları ilk ağızdan dinlemek için buraya kadar geldi. Başkanıma tekrar teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Meslektaşlarımızdan Yavuz Güneş yine o da bir sıkıntısını anlatacak, yaşanan sorunları anlatacak.
Yavuz Güneş- Başkanım, öncelikle hoş geldiniz. Sesimize ses olmaya geldiğiniz için ayrıca teşekkür ederiz. Apartman görevlileri olarak bizim iş tanımı olarak bir iş tanımımız yok. Bizden hem elektrik, hem boya, badana yani bizden her türlü iş bekleniyor. Ama iş maddiyata geldiği zaman haklarımızı hiçbir şekilde alamıyoruz. Bize bu konuda yardımcı olursanız çok büyük sevaba girersiniz. Teşekkür ediyorum.
Ömer Köylü- Öncelikle hoş geldiniz Sayın Başkan. Bizim en büyük sorunumuz 10 katlı binaya bakan da aynı, 100 daireli bir binaya bakan da aynı, hepsi aynı şekilde asgari ücret alıyor. 10 dönüm çimi olan da aynı, 5 dönüm olan da. Yani sınırımız, ebadımız, alanımız yok. Yani bir çerçevemiz yok, iş tanımımız yok. Teşekkür ediyorum Başkanım.
Apartman Görevlisi- Öncelikle Sayın Başkanım, hoş geldiniz diyorum, saygılar sunuyorum. Basın mensupları ve bürokratlara tekrar hoş geldiniz diyorum. Bizlere tabi ki köpeği bırakılıyor, çiçeği sulandırılıyor. 12 yıl ben bir hastaya baktım, gece demedim, gündüz demedim ama dedim ki, bugün onaysa yarın bana dedim. Hepimizin apartman görevlileri olarak haberi vardır; kadınlar günlerinde dedikodu yaparlar, nedir, yok kapıcının çocuğu, yok kapıcının hanımı, yok kapıcı… Ama ben sendikalı olduğum için dedim ki, bir daha benim hakkımda ben olmadığım süreç içerisinde konuşursanız ben yasal hakkımı kullanırım dedim, şu anda tık yok. Bu yüzden öncelikle başkanıma teşekkür ediyorum ve avukatlarıma bu konuda çok yardımcı oldukları için. Hepinize saygılar sunuyorum, tekrar teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Şenol Bey- Sayın Genel Başkanım, belediye başkanım, ilçe başkanım, değerli basın mensupları hoş geldiniz, teşekkür ederim. Onur verdiniz bize Sayın Genel Başkanım. Bugüne kadar hiç sahibimiz yoktu bizim; Cumhuriyet Halk Partisi adımızı duyurdu, sesimizi duyurdu, çok teşekkür ederiz, çok sağ olun. Sayın Genel Başkanım, bizim çok sıkıntımız var, Sayın Başkanımız anlattı; küflü yerlerde, güneş almayan yerlerde, ışık almayan yerlerde oturuyoruz. Sayın sakinlerimizle biz onlarla bir aileyiz ama onlar bizi yılda iki defa mağdur ediyorlar. Bir, asgari ücrete zam olduğu zaman; iki, genel kurul olduğu zaman. Genel kurul olduğu zaman her genel kurulda bütün apartman görevlisi arkadaşlarımızın sıkıntısı vardır. İşten çıkarılma korkusu vardır. Sayın Genel Başkanım, bütün sakinlerimiz bize eşlerini, annelerini, babalarını, çocuklarını, arabalarını, bahçelerini, yazlıklarını emanet ederler ama genel kurula geldiği zaman genel kurulda aynen şunu söylerler: Apartman görevlisinin sorununu konuşma zamanı yok. Sayın Genel Başkanım, bizim sorunlarımızı dile getirdiğiniz için çok teşekkür ederim, çok sağ olun, çok teşekkür ederim.
Kemal Kılıçdaroğlu- Değerli basın mensupları, hem başkanı dinlediniz hem de apartman görevlisi arkadaşlarımızı dinlediniz. Apartman görevlileriyle yaklaşık 2,5 yıldır ilgileniyoruz tıpkı taşeron işçilerle ilgilendiğimiz gibi. Onların önce dernek kurmalarını, sendika kurmalarını, örgütlenmelerini ve bir araya gelmelerini çok arzu ettim ve bu konuda büyük çaba gösterdiler. Şu anda bir sendika başkanının yanındayız dolayısıyla son derece mutluyum. Sizin örgütlenmeniz bizim açımızdan çok önemli çünkü sizin sesinizi duyurabilmemiz için sizin derdinizi bilmemiz lazım. Sizin derdinizi anlatacak olan da ya bir dernek ya da bir sendika. Bu çerçevede elimizden gelen bütün çabaları gösterdik.
Bütün apartman görevlisi arkadaşlarıma, 1 milyonu aşkın apartman görevlisi arkadaşlarıma seslenmek isterim; moralinizi bozmayın, Türkiye güzel bir ülke, Türkiye büyük bir ülke, sizin sorunlarınız var biliyorum ama sizin sorunlarınızı çözmek benim boynumun borcudur, çözeceğim.
Elbette apartman sakinlerinin de beklentileri var sizden, elbette sizin de apartman sakinlerinden beklentileriniz var. Ama iki tarafın da en azından adalet ortamında bir araya gelmesi, adil kararlar alması, sizin çocuklarınızın, evlatlarınızın da geleceğini apartman görevlilerinin sorunlarını en azından apartman sakinlerinin de düşünmesi lazım, onlara bakması lazım, ihtiyaçları varsa gidermeleri lazım. Bu çerçevede sendikanın yaptığı faaliyet çok önemli ve biz sendikanın bütün apartman görevlilerini örgütlemesi konusundaki talebimizi iletiyoruz tekrar. Sayın Başkan büyük görev düşüyor size, çalışın.
Yaşadıkları yerlerin çok insani koşullar olmadığını ben de biliyorum. Ya bir göz odada yaşıyorlar ailece veya çok zor koşullarda güneş görmeyen yerlerde yaşıyorlar. Oysa bunlar bütün apartmanın sorunlarını bir anlamda çözmeye hazır olan kişiler. Pandemi döneminde çok büyük sıkıntılar çektiler. Bütün apartman sakinlerinin ihtiyaçlarını karşıladılar. Ben önce maskeleri apartman görevlilerine verin demiştim, önce aşıları apartman görevlilerine yapın demiştim ama bu talebimiz kabul görmedi. Ama bu talebim bugün benim ne kadar haklı olduğumu da bir anlamda gösteriyor.
Sizden isteğim tekrar örgütlenin, bir araya gelin. Bir sorunla karşılaştığınızda bilin ki, Kılıçdaroğlu kardeşiniz yanınızda, sizin yanınızda olmaya devam edeceğim. Bu ülkede fakirin, fukaranın, garibin, gurebanın yanında olan kişiyim ve bunun bir hak mücadelesi olduğunu, bunun bir adalet mücadelesi olduğunu, bunun bir insanlık mücadelesi olduğunu biliyorum. Dolayısıyla bu ülkede yaşayan herkesin huzur içinde yaşaması lazım, evlatlarına huzur içinde bakması lazım. Herkesin huzur içinde yaşarken en azından kendi kültürel ihtiyacını da bir anlamda gidermesi lazım. Bunun için de asgari ücretin yükselmesi halinde apartman sakinlerinin sadece apartman görevlilerinin ücretleri yükselmedi aslında bütün asgari ücretlilerin ücretleri yükseldi, dolayısıyla bu anlayışı da hafızalarının bir yerinde tutmaları çok önemli ve değerli.
Teşekkür ederim değerli basın mensupları. Hepinizin huzurunda bütün apartman görevlisi kardeşlerime de selamlarımı, saygılarımı sunuyorum.
Uğur Gözel- Binaların çöpünü, temizliğini, tozunu biz bununla yapıyoruz. Siyasetin tozunu, temizliğini de Başkanım siz bununla yapın. Çok teşekkür ediyorum katıldığınız için hepinize.
Soru- Efendim Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam bir açıklama yaptı “Türkiye çift paralı bir ülke olmaktan çıkacak, herkesin tasarrufunu Türk lirasıyla yapması için destek bekliyoruz” dedi. Ama bir taraftan da dolar, euroyla ödemelerimiz var Türk lirasıyla destek beklerken ne diyorsunuz efendim?
Kemal Kılıçdaroğlu- Demek ki Sayın Erdoğan Türkiye’de çift paranın kullanıldığını kabul ediyor. Yani bir taraftan döviz, bir taraftan Türk lirası. İyi de memleketi bu hale kim getirdi? Getiren kim? Bu şikayeti yapan kişi önce sesini beşli çeteye durması lazım. Dolar bazında garantiler verildi, dolar bazında köprülerin, yolların bedelleri var. Bunlar ücret alıyorlar, aynı zamanda yüksek mevduat sahiplerine de dolar üzerinden kur garantisi verildi. Nasıl oluyor bu? Bir adam bir şey söylerken en azından söylediğini bir ölçmeli, tartmalı, en azından bir kişiye bir danışmalı ya ben böyle konuşacağım da bu doğru mudur yanlış mıdır? Vatandaş ne olacak, vatandaşın zaten cebinde dolar mı var? Doları taşıyanlar belli yanında gezenler. Dolar garantisi alanlar belli onlarda yanında gezenler. Beşli çetenin kim olduğunu sadece ben bilmiyorum bütün dünya biliyor. Şimdi kalkmış efendim çift paradan Türkiye’yi kurtaracağız. Kurtarmak istiyorsan önce beşli çeteyi çağıracaksın diyeceksin ki, yolları, köprüleri, doları bitiriyorum hepsi Türk lirası olacak ey millet bunu dinleyin diyeceksin. Yok böyle bir şey. Vatandaşı kandırmasınlar. Herkes gerçeği biliyor, neyin ne olduğunu biliyor. Allah aşkına apartman görevlilerinin dolarları mı var, avroları mı var? Birde kalkmış efendim apartman görevlilerinin arabaları var diyor, cep telefonu var diye. İnsaf ya insaf kardeşim ya 21.yüzyılda yaşıyoruz ya. Yani apartman görevlisinin arabası olmasın mı? Yani bir Murat 131’i olmasın mı, bir Serçesi olmasın mı bu insanların?
Soru- Zamlara çok dikkat çekiyorsunuz ama elektrik, doğalgaz zamlarına çok dikkat çekiyorsunuz. Cumhurbaşkanı yine devlet olarak çok büyük fedakarlık yaptık zamları en alt seviyede yansıttık, devletin fedakarlığı büyük 165 milyar lira dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu- Fakirden fukaradan yana, garipten gurebadan yana hükümet hiçbir fedakarlık yapmamıştır. Hangi fedakarlığı yaptı? Eğer bir fedakarlık yaptıysa yani birilerine imkan sağladıysa gidin bakın dolarla ihale alanlar hepsi karlı, garanti alanlar hepsi karlı. Bankada 1 milyon tasarrufu olanlar, kur garantisi alanlar. Şu fakir fukaraların ödedikleri vergilerden alıyorsun götürüyorsun onlara kur garantisi olarak ödüyorsun, sonra da dönüyorsun adalettir, haktır, hukuktur bundan bahsediyorsun. Efendim dolardı, Türk lirasıydı getirin dolarlarınızı Türk lirasına çevirin diyorsunuz. Kendi yakınlarının, kendi akrabalarının, kendi dostlarının getirsin paralarını, dolarlarını, avrolarını getirsin Türk lirasına çevirsin. Önce bu millete bir örnek olsun bir görelim bakalım. Erdoğan kaç milyon dolarını getirip acaba Türk lirasına çevirecek bir örnek olsun.
Soru- TÜİK Başkanı bir açıklama yaptı, enflasyonun düşük açıklandığı iddialarına yanıt verdi. Ben 84 milyonun ahını alamam, enflasyonu düşük açıklama gibi bir şey yapamam dedi. Bu iddialara yanıt verdi. Siz de TÜİK’i eleştirmiştiniz enflasyon rakamları üzerinden ne dersiniz açıklamasına?
Kemal Kılıçdaroğlu- Bürokrasinin çürüdüğünü biliyorum, ciddi bir çürüme var. Saraydan alınan talimat üzerine enflasyon rakamları açıklanıyor. Allah aşkına bunlar markete gitmiyorlar mı, pazara gitmiyorlar mı ya, yumurtanın fiyatını görmüyorlar mı, zeytinyağının, mısır yağının fiyatını görmüyorlar mı bunlar? Bunlar gerçekten peynirin, sütün fiyatını bunlar bilmiyorlar mı, zeytinin fiyatını bunlar bilmiyorlar mı? Kaç liradan kaç liraya çıktı diye.
Efendim ben millete hesap mı vermem diyor? 84 milyonun ahını alamam. Zaten ahını aldınız ya geriye vahı kaldı zaten daha ne kalsın? Daha ne kalsın ya?
Soru- Kurmayınız Veli Ağbaba, dün akşam canlı yayında “Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı belli oldu ama seçim tarihinin belli olmasını bekliyoruz, daha sonra açıklayacağız” dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu- Millet İttifakı adayımızı belirleyecek. Hiç kimse şundan endişe duymasın, en ufak bir endişe duymasın, 13. Cumhurbaşkanı Millet İttifakının Cumhurbaşkanı olacaktır.
Teşekkür ederim.

cm0hsoztugkllhwjconx58zs.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.