CHP'Lİ GAYTANCIOĞLU: 1 TON AYÇİÇEK YAĞININ FİYATI 6 BİN LİRA OLMALI

CHP'Lİ GAYTANCIOĞLU: 1 TON AYÇİÇEK YAĞININ FİYATI 6 BİN LİRA OLMALI

Türkiye’nin ayçiçek ve yağlı tohum ithalatına milyonlarca dolar ödediğine dikkat çeken CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, "Türkiye yağda ithalatçı. Hem de net ithalatçı. Petrolden...

Haber: EDDA SÖNMEZ / Kamera: ADEM KARABAYIR 

Türkiye’nin ayçiçek ve yağlı tohum ithalatına milyonlarca dolar ödediğine dikkat çeken CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, "Türkiye yağda ithalatçı. Hem de net ithalatçı. Petrolden sonra en fazla dövizi ayçiçeği yağına ödüyoruz. Yılda 1 milyar dolar ödüyorduk. Şimdi fatura 2 milyar dolara çıktı. Yalvarıyorum artık başka ülkelerin çiftçilerine para vermeyelim. Yüzde 27 gümrük vergisini uygulayalım. Başka bir şey istemiyoruz. 1 ton ayçiçeği yağının fiyatı 6 bin lira olmalı" dedi.

Trakya bölgesinde 20 gün sonra ayçiçek hasadı başlayacak. Bölgede inceleme yapan CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı.

Sadece bu yılın ilk 6 ayında ayçiçek ithalatının 1 milyar doları geçtiğini belirten Gaytancıoğlu, "Geçtiğimiz yıl yapılan ithalatın bir buçuk ton, bu seneki ithalatın ise iki milyar dolar olarak beklendiğini" dile getirdi.

“PETROLDEN SONRA EN FAZLA DÖVİZİ AYÇİÇEĞİNİN YAĞINA ÖDÜYORUZ”

Vatandaşın yine pahalı yağa mahkum edildiğini ifade eden Gaytancıoğlu, “Geçtiğimiz aylarda çok konuşuldu. Ayçiçeği yağı. 7 liraydı, 1 litre ayçiçeği yağı. 17-18 liralara kadar çıktı. Neden çıktı? Çünkü Türkiye yağda ithalatçı. Hem de net ithalatçı. Petrolden sonra en fazla dövizi ayçiçeğinin yağına ödüyoruz. Yılda 1 milyar dolar ödüyorduk. Şimdi fatura 2 milyar dolara çıktı" dedi.

“UKRAYNA, RUS ÇİFTÇİSİNE NE VERİYORSAK TÜRK ÇİFTÇİSİNE ONU VERMEK LAZIM”

Gaytancıoğlu, çiftçinin desteklenmesi durumunda, Türkiye'nin bir buçuk, iki milyar dolar parayı dışarı vermeyerek kazanç sağlanacağını dile getirdi.

“MAALESEF HÜKÜMET GÜMRÜK VERGİSİNİ SIFIRLADI”

Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:

"Aslında ithalatçı olmayabiliriz. Bu sene bakın verimler çok güzel ayçiçekleri boy yaptı. Türkiye’nin her yerinde böyle manzaraları görüyoruz. 1 milyon 300 bin ton ürettik. Bu sene 1 milyon 700 bin tonlara çıkabiliriz. Ama iddialıyız 2 sene sonra eğer böyle üretim politikalarıyla, fiyat politikalarıyla biraz desteklenirse; Türkiye bir buçuk, iki milyar dolar parayı dışarı vermez. Yani Rus çiftçisine, Ukrayna, Arjantin, Brezilya çiftçisine muhtaç kalmayız. Ne yapmak lazım?

Çok basit. Ukrayna, Rus çiftçisine ne veriyorsak Türk çiftçisine onu vermemiz lazım. Şu anda hasat yok. Hasat beklentisi nerelerde biliyor musunuz? 500 dolarlarda. Yani dokuz liraya yaklaştı dolar. Dört buçuk liraya geliyor. Ama bunun gümrük vergisi var. Maalesef hükümet gümrük vergisini sıfırladı. Eski gümrük vergisi uygulanırsa ki uygulanması lazım, üreticimiz biraz para kazanır. Eski gümrük vergisini koyduğumuzda fiyatı 650 dolarlara çıkıyor. Yani 6 bin liralara geliyor."

“ÜRETİCİMİZE 6 BİN LİRA VERELİM UKRAYNA ÇİFTÇİSİNE VERMEYELİM”

Gaytancıoğlu, yetkililere; "Biz üreticimize 6 bin lira para verelim. Ukrayna çiftçisine vermeyelim bu parayı. Rus çiftçisine de vermeyelim. Bunu verebilecek potansiyelde Trakya Birlik var, özel fabrikalar var. Hepsi şu anda yerli ayçiçeğini bekliyor. Biz de bekliyoruz yetkililerden istirham ediyorum, artık yalvarıyorum. artık başka ülkelerin çiftçilerine para vermeyelim" sözleri ile seslendi.

“1 TON AYÇİÇEĞİ YAĞININ FİYATI 6 BİN LİRA OLMALI”

Gümrük vergisinin de yüzde 27'de tutulmasının önemine işaret eden Gaytancıoğlu, "Bakın bizim topraklarımız ne kadar güzel. Ayçiçeklerimiz ne kadar güzel, ne kadar verimli çıkıyor. Sadece destek lazım. Destekte istediğimiz gümrük vergilerinin uygulanması. Yüzde 27 gümrük vergisini uygulayalım. Başka bir şey istemiyoruz. 1 ton ayçiçeğinin fiyatı 6 bin lira olmalı” dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.