Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında CHP Enerji Politikaları: 6 İlke, 6 Tema, 6 Yeni Kurum, 16 Proje

Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında CHP Enerji Politikaları: 6 İlke, 6 Tema, 6 Yeni Kurum, 16 Proje

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde “İkinci Yüzyıla Çağrı” başlığıyla açıklanan vizyon belgesi içinde partinin enerji politikalarına da atıf yapıldı. Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın tarafından hazırlanan “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında CHP Enerji Politikaları” adlı çalışmada yenilenebilir ve yeşil enerji ekseninde girişimci kamu aklıyla Türkiye’yi önce 2030, ardından 2050’li yıllara taşıyacak enerji politikaları sıralanıyor.

Türkiye’nin enerji politikalarını 6 ana ilke, 6 tema, 6 sektör, 6 yeni kurum üzerinden tasarlanmasını öngören çalışmada; toplam 16 proje yer alıyor. Çalışmada; enerji alanında Türkiye’nin yeşil dönüşümü, enerji yoksulluğuna karşı vatandaşların korunması, çiftçi ve küçük esnafa verilecek enerji destekleri; kamunun enerji sektöründe elinin güçlendirilmesi, yenilenebilir enerjinin ana eksene taşınmasına yönelik projeler ve ilkeler sıralanıyor.

ENERJİ POLİTİKALARINDA 6 ANA İLKE

Çalışmada; Türkiye’nin enerji politikalarının 6 ana ilke üzerinde belirlenmesi öngörülüyor. Buna göre enerji politikalarının temel ilkeleri arasında enerji yoksulluğunu gözeten ve halkın enerjiye rahat ulaşımını sağlayacak kamu politikalarının oluşturulması; kamunun enerji politikalarındaki rolünün yeniden yapılandırılması; enerji arz güvenliğini önemseyen piyasa yapısının kurulması yer aldı. Çalışmada; çevreyi koruyan enerji kaynakları ve düşük karbonlu teknolojilere yatırım yapılması, Türkiye’nin enerji dönüşümünün iklim değişikliği ve çevre ekseninde gerçekleştirilmesi ve enerji dönüşümünün finansmanını sağlanması da ana ilkeler olarak sıralandı.

ENERJİYİ TASARLAYACAK 6 YENİ KURUM

Çalışmada; enerji sektörünün kronikleşen sorunlarını çözmek amacıyla parlamenter sisteme dönülünceye kadar Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Enerji Kurulu’nun (MEK) oluşturulması ve MEK’in parlamenter sisteme dönülmesinin ardından Başbakanlık ya da ilgili bakanlığa devredilmesi öngörülüyor. Türkiye’nin enerji politikalarının kurgulanacağı 6 yeni kurum arasında enerji yoksulluğuna karşı vatandaşları koruyacak Sosyal Enerji Fonu’nun (SEF) kurulması öngörülüyor. Enerji sektöründe yatırımcının önünü açacak Yatırım Destek Ofisi’nin (YADO) kurulması hedefleniyor. Enerjide yeşil dönüşüm için gerekli finansmanın sağlanması amacıyla İklim Bankası’nın kurulması planlanırken, Türkiye Enerji Verimliliği ve Dönüşümü Enstitüsü’yle (TEDENS) de dönüşümün yol haritası çok boyutlu olarak belirlenecek. Karbon Rezerv Merkezi kurularak karbon kredilerinin geliştirilmesi, saklanması ve takas edilmesi sağlanacak. Güneş ve Rüzgar Teknoloji Ofisi ile yenilenebilir enerji alanında Ar-Ge yapılması, farklı finansman ve yatırım modellerinin oluşturulması sağlanacak.

ENERJİDE GÜNEŞ ANA EKSEN OLACAK

Çalışmada yer alan projeler içerisinde 2023-2030 yılları arasında başta 18 bin MW rüzgar, 35 bin MW güneş olmak üzere toplamda 56 bin MW yenilenebilir enerji kapasitesinin kurulacağı vaadi yer aldı. Çalışmaya göre; yenilenebilir enerjide Türkiye’nin yüksek potansiyelinin olduğu güneşe öncelik verilerek, çatısında güneş paneli olmayan binanın kalmaması hedeflenecek. Bu kapsamda ÇATIM GES, SANAYİM GES, TÜRKİYEM GES adı altında üç farklı projeyle güneş enerjisinden en üst seviyede faydalanılacak.

ÇİFTÇİYE ÜCRETSİZ ELEKTRİK, VERGİSİZ MAZOT

Çalışmada çiftçilere ücretsiz elektrik ve vergisiz mazot verilmesi konusunda da projeler yer aldı. Buna göre kurulacak 10 bin megavatsaat kurulu gücün devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’deki bütün çiftçilere tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedava olarak sunulacak. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiye, besiciye, süt üreticisine ve balıkçıya verilecek kırmızı mazot vergisiz verilecek. Tarımsal araçlar dışında kırmızı mazotu hiçbir araç kullanamayacak. Taşımacılık sektöründe de araçlara mavi mazot verilecek. Mavi mazotta ÖTV sıfırlanacak, KDV ise yüzde 8’e indirilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.