DENE-YAP TEKNOLOJİ ATOLYELERİ

DENE-YAP TEKNOLOJİ ATOLYELERİ

İBB ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı işbirliğinde hayata geçirilen Dene-Yap Teknoloji Atölyeleri’ne alınacak yeni dönem öğrencileri için uygulamalı sınav yapıldı.

2 BİN KİŞİ İÇİN UYGULAMALI SINAV

Dene-Yap Teknoloji Atölyeleri’ne bu yıl başlayacak bin kişinin belirlenmesi için düzenlenen sınavların ilki mayıs ayında yapıldı ve sınav için 30 binin üzerinde başvuru alındı. İlk sınavda başarılı olan 2 bin ortaokul ve lise öğrencisi için İBB Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde uygulamalı olarak ikinci bir sınav daha yapıldı.


PROJE KONUSU “MARS’TA KULLANILACAK BİR ARAÇ” TASARIMI

Sınav için çocuklara önce çeşitli malzemeler verildi, ardından ellerindeki malzemelerle marsta yürüyebilecekleri ve kullanabilecekleri küçük bir araç tasarlamaları ve üretmeleri istendi. Ardından kağıt üstünde bir mobil uygulama çizmeleri ve uygulamayı açıklamaları beklendi. Öğrenciler hazırladıkları projeleri tasarlayıp test ettikten sonra jürinin karşısında projelerinin sunumunu yaptı. 


430 OLAN KURSİYER SAYISI 1500 OLACAK

Sınav sonuçları ise Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından www.turkiyeteknolojitakimi.org adresinde duyurulacak ve kazananlara ayrıca SMS yoluyla bilgi verilecek. Burada başarılı olan 1000'in üzerinde öğrenci ise artık Dene-Yap Teknoloji Atölyeleri'nin yeni dönemdeki öğrencileri olacak. Şu anda eğitimlerine devam eden 430 öğrenciyle birlikte atölyelerin toplam öğrencisi ise 1500'e yükselecek. 


“TEKNOLOJİ GELİŞTİRMEDE ÇEKİRDEKTEN YETİŞİYORLAR”

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve İBB Gençlik ve Spor Müdürü Ayhan Kep de sınavın başladığı alanda incelemelerde bulundu ve öğrencilere tek tek başarılar diledi. Sınava ilişkin değerlendirmelerde bulunan Selçuk Bayraktar atölyelere gelen çocukların teknoloji üretimi konusunda çekirdekten yetiştiklerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Geleceğin teknoloji yıldızlarını ikinci seçme aşamasındayız, ilk aşamayı geçen yaklaşık 2 bin kişi bugün Mars’ta yürüyecekleri araç tasarlıyorlar. Mobil uygulama yaparak inşallah Dene-Yap Atölyelerindeki 1100 kişilik eğitime dahil olacaklar. Takımlar halinde yarışarak robot tasarlayan yıldızları görmek, ülkemizin geleceğinde teknoloji geliştirme anlamında bizleri umutlandırıyor. Bizler insansız araçlara önemli tecrübe yaşadık. Milli ve yerli sanayi sayesinde adım adım milli ve özgün kendi sınıfının en iyisini yapmayı başardık. Hatta yapmakla kalmadık artık Türkiye bunları dünyaya da satıyor, bu gençler de bu bayrağı takımlar halinde daha ileri taşıyacaklar. Bundan sonra inşallah Dene-Yap’ta üç yıllık bir eğitim alacaklar. Daha çok uygulamalı olarak matematik, fizik, biyoloji ve kimyayı uygulayarak eğlenceli bir şekilde öğrenecekler. Robotik programlar yazarak matematiği ve fiziğin ilkelerini öğrenme yoluyla eğitim alacaklar. Bir anlamda daha çekirdekten kendi yeteneklerini bu alanlara yönlendirmelerini sağlayacak eğitimler alacaklar.”


7 ATÖLYE DAHA AÇILIYOR

Robotik ve kodlama, elektronik ve programlama, siber güvenlik, nesnelerin interneti, üretim ve tasarım, havacılık ve uzay, yapay zeka, mobil uygulama, nanoteknoloji ve enerji teknolojileri alanlarında eğitim alacak olan çocuklar için İstanbul Büyükşehir Belediyesi de çalışmalarını sürdürüyor.


İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde daha önce Belnet (Bilgi Erişim ve İnternet Merkezi) olarak hizmet veren şubeler öğrencilerin teknoloji eğitimi alabilmesi için Dene-Yap Atölyeleri’ne çevriliyor. Bugüne kadar Bakırköy, Fatih ve Üsküdar'da gençlerin yerli ve milli teknolojinin üretimi konusunda aldıkları eğitimlerin yanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yaz Esenyurt, Güngören, Sarıyer, Pendik, Tuzla, Ümraniye ve Beyoğlu ilçelerinde yeni şubeler açarak Dene-Yap Teknoloji Atölyeleri'nin sayısını 10'a çıkartacak.


Kaynak: istanbulajansi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.