DEPREMDE HASAR GÖREN HATAY GASTRONOMİ EVİ KAPILARINI MERSİN’DE AÇTI

DEPREMDE HASAR GÖREN HATAY GASTRONOMİ EVİ KAPILARINI MERSİN’DE AÇTI

Hatay’da 6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerde hasar görerek yıkılan binalardan birisi de UNESCO Hatay Gastronomi Evi’ydi. Kültürel miras ürünlerine değer veren ve onların korunup yaşatılmasını önemseyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2019 yılında gastronomi alanında Hatay'ı 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na layık görmüş ve böylelikle Hatay mutfağının lezzetleri tescillenmişti.

Deprem sonrası kullanılamaz hale gelen Hatay Gastronomi Evi, mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra mutfak kültürünü, yeniden ayağa kalkana kadar artık Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteği ile tamamlanan Mersin Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’nda gelen konukların beğenisine sunacak.

İçerisinde gastronomi ve yöresel ürünlere dair müze, atölyeler ve stantların bulunduğu Mersin Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’na taşınan Hatay Gastronomi Evi’nin ilk konukları Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer oldu.

Savaş: “Hatay’ın yaşaması lazım”

Hatay’da da büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’ı yeniden ayağa kaldırma çalışmaları içerisinde olduklarını söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş “Hatay’ın yaşaması lazım. Hatay’ın kendine ait güzelliklerinin dünyaya tanıtılması lazım. Özellikle Büyükşehir Belediyelerimiz İstanbul başta olmak üzere Adana, Mersin, Ankara, İzmir, Tekirdağ bütün belediyelerimiz bize çok destek verdi. Tabi ki Mersin, Adana çok daha özel. Çünkü biz kadim komşuyuz. Bizim birbirimize özel destek vermemize gerek yok. Biz her zaman için yan yana ve omuz omuza olmak zorundayız. Bu deprem sürecinde biz hem Mersin’den hem Adana’dan çok destek gördük. Zaten ihtiyacımız olmasa da biz hep birbirimize destek veriyorduk” ifadelerini kullandı.

 

 

“Hatay’ın bütün insanlarının moral motivasyona ihtiyacı var”

Mersin Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’nın, iki kentin lezzetlerini tanıtması açısından önemli olduğuna değinen Savaş, “Hataylı hemşerilerimizden en az 200 bin kişi şu anda Mersin’de. Mersin Büyükşehrimizin, ilçelerimizin misafiri. Onlar da gelip burada hem Hatay’ın hem Mersin’in yemeklerini yiyecekler. Ama şu var ki Hatay’ı hayata bağlamamız, tekrardan dünyayla entegre hale getirmemiz lazım. Hatay’ın bütün insanlarının moral motivasyona ihtiyacı var. Burası müthiş olmuş, herkese tavsiye ederim. Biz çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Hem Hatay hem Mersin kazansın istiyoruz. Özellikle hem Meral Hanım’a hem Nazan Hanım’a hem görünmez kahramanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

Seçer: HATAYLILAR Hatay’a çok bağlılar

Açılışta yaptığı konuşmada yapılacak olan Hatay yemeklerinin malzemesinin de Hatay’ın yerel üreticisinin elde ettiği ürünlerden getirileceğini söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “Hataylı, orada depremi yaşamış kardeşlerimiz, Mersin Büyükşehir Belediyemizin bu mekanında Hatay Büyükşehir Belediyemizin Gastronomi Konağı’ndaki çalışmalarını oradan alıp geçici bir süreliğine de buraya taşımış olacaklar” dedi.

Hataylıların memleketlerini çok sevdiğini bildiklerini ifade eden Başkan Vahap Seçer “Biliyoruz ki Hatay’a çok bağlılar, Hatay’a sahip çıkmak, tekrar geri dönüp Hatay’ı yeniden inşa etmek istiyorlar. Bu süre içerisinde Hatay mutfağının yaşaması, sürdürülebilirliği adına böyle bir çalışmayı Hataylı kardeşlerimizle Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’mızda gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Nazan Savaş: Çok güzel bir MEKÂN

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer’den proje önerisinin gelmesinin ardından hemen çalışmalara başladıklarını ifade eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın eşi Prof. Dr. Nazan Savaş ise “Biz bu projeye çok sevinerek ‘tamam’ dedik ve hızlıca girişime başladılar. Bugün de start aldı. Tabi proje ‘Hatay’da Gastronomi Evi hayata geçene kadar devam edecek’ diye konuşuldu ama belli olmaz. Çünkü burada depremden etkilenerek Hatay’dan gelen çok fazla vatandaş var. Devam etmesini dilerlerse bir müddet daha böyle gider” dedi.

GASTRONOMİ HAM MADDESI HATAY’DAN ALINACAK

Proje ile Hatay gastronomisinin deprem felaketi nedeniyle sekteye uğramadan nesilden nesile aktarılması hedefleniyor. Medeniyetler şehri Hatay’da hala tarımsal üretime devam eden hammadde üreticilerinin üretim yapmalarının devamlılığı sağlanarak sürdürülebilir bir ekonomik gelir kazanmalarına katkı yapılırken, aynı zamanda Hatay Gastronomi Evi’nin faaliyetlerine devam etmesi sağlanarak ilerleyen zamanlarda Dünyanın 26. Gastronomi şehri Hatay’da tekrar kurulmasına destek verilecek.

jg7vacolxerybx4hnckh0duk.jpg

Iw6p7ysbh9bf3vyzfclkpsvt.jpg

bo10ttez7xfj6gmvpkjrs2dg.jpg

ldn4roi1uhltsrvx8jvbyjsz.jpg

k9Igpxfwvbjfx2cymb0mdute.jpg

1rpIxyhufcj5k4etarmmywzp.jpg

nh8huinsz5afkv2bfcvq7esc.jpg

srdc9apymzjar0eod8nz5bjs.jpg

wqh5ibjbh2zgraln94rfnejf.jpg

6b1flcpar9d0h8ehav5ljxkz.jpg

9krx2scgme4gbow6zoyw3vlh.jpg

exerm2l6vkrpt9ubIf0jswma.jpg

1fqywzjb6m0v2p9z7ntkhlmu.jpg

mvfq65eqoozljybc2xa3usg8.jpg

j4jzuntsm6cgIxyvwam5pboz.jpg

yj2gbIkf74ufdepzkcmt5ijr.jpg

rp5qxsjv6wmjzkgatrhtmn28.jpg

vs9syqwco4jInbmu3azpwddf.jpg

oa3hone2plbtkvfrzghdlzrj.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.