Depremzedelere Yönelik Kadın Yaşam Merkezi Adana’da Kurulacak

Depremzedelere Yönelik Kadın Yaşam Merkezi Adana’da Kurulacak

Adana Büyükşehir Belediyesi, çoksayıda kurum ve kuruluşla, Kadın Yaşam Merkezi ve başka sorunların tespiti veçözümü için yoğun çalışma ve görüşmeler gerçekleştiriyor.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın veAile Hizmetleri Daire Başkanlığı, Kadın Koalisyonu ve Kadına Özgürlük veEşitlik Derneği (KÖVED) iş birliğinde, Adana’da depremden zarar görenlere vedeprem bölgesinden gelenlere destek vermek amacıyla çeşitli güçlenme çalışmalarıyapmak üzere Kadın Yaşam Merkezi kurulması için çalışma başlatıldı.

Çalışmanınplanlayıcısı Kadın Koalisyonu, Türkiye genelinde çeşitli alanlarda kadınçalışmaları yürüten dernek, vakıf, kooperatif ve gruptan oluşan 150 bileşenlive 20 yıldır çalışmalarına devam eden bir platform.

Platform;toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yerelde, ulusalda veuluslararası alanda savunuculuk, izleme ve lobicilik faaliyetleri yürütüyor.

6Şubat 2023 tarihli, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında afet bölgesindeihtiyaçları ve kaynakları buluşturmak üzere Kadın Koalisyonu Afet KoordinasyonAğı kuruldu. Bu kapsamda, yol haritası belirlendi; afet alanında destekçalışmaları ve savunuculuk grupları oluşturuldu. Afet alanında destek çalışmalarıgrubunda destekler devam ederken uluslararası ilişkiler de kuruldu ve bu dahaçok savunuculuk grubunda gerçekleştirildi. Savunuculuk grubunda bir yandan dakamuoyuna, iktidara ve muhalefete rollerini anımsatan basın açıklamaları vebildiriler yayınlandı.

Busüreçte ilk olarak Sivil Toplum için Destek Vakfı (STDV), Kadın Koalisyonu'nunafet bölgesinde ve yerleştirme yapılan illerde ihtiyaçlara ve hak ihlallerineyönelik tespit, koruma ve önleme çalışmalarını destekliyor. Bu çalışmalarlabirlikte “Kadın Yaşam Merkezi Uygulama Modelleri” de geliştiriliyor. İlk KadınYaşam Merkezi’nin Adana’da kurulması planlanıyor. Adana BüyükşehirBelediyesinin ortaklığında kurulacak bu Merkez’de, mevcut hizmet alanlarınınkapsayıcılık ve kadınların ihtiyaçları gözetilerek değerlendirilmesi ve bualanların Merkez içerisinde düşünülen fonksiyonlarla desteklenerekkapsayıcılığının ve ihtiyaca cevap üretme kapasitesinin arttırılması hedefleniyor.

Kadın Yaşam Merkezleri aracılığıyla,depremzede kadınların temel ihtiyaçlara, ekonomik, istihdam ve sosyal desteğeerişimini sağlamak, afet acil durumlarında kadınların maruz kalabileceği olasıistismar ve şiddete karşı koruyucu ve önleyici çalışmaların yapılması,dayanışma ve sosyalleşme ortamlarında bir araya gelmeleri aynı zamanda çamaşıryıkama ve duş ihtiyaçlarını giderecek mekanların da kurulması tasarlanıyor.

Merkezde yapılacak çalışmalarıplanlamaya destek olması açısından Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve AileHizmetleri Dairesi Başkanlığı, Kadın Koalisyonu, Kadına Özgürlük ve EşitlikDerneği (KÖVED) temsilcilerinden oluşan bir grup tarafından 30-31 Marttarihleri arasında Hatay ve ilçeleri ile Mersin’de çeşitli gözlem ve görüşmelergerçekleştirildi.

31 Mart 2023 tarihinde, Hataymerkezde hizmet sunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri ve HatayDeprem Dayanışması, TTB, SES, Kadın Örgütleri; Samandağ’da, Samandağ KadınlarıDayanışma Derneği ve çadır kentler ziyaret edildi. Samandağ’da farklı inançgrupları ile görüşülerek bu süreçte yaşadıkları zorluklar konusunda durumtespiti yapılmaya çalışıldı.

Bodrum Belediyesi tarafından Arsuz’dakurulan “Bodrum-Arsuz Kardeşlik Kenti” ziyaret edilerek; depremden sağ kalanlarve hizmet sunucular ile görüşmeler yapıldı.

Görüşmelere Kadın Koalisyonu adına;İlknur ÜSTÜN, Gül ERDOST, Nurcihan TEMUR; Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın veAile Hizmetleri Dairesi Başkanı Ayten DOLANÇAY, ve Sosyolog Elif URAS, Kadına Özgürlükve Eşitlik Derneği (KÖVED) Başkan Yardımcısı Kadem DOĞAN, Çukurova ÜniversitesiTıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Gülşah Seydaoğlu ve Tıp Fakültesi öğrencileri katıldı.

 

4eh0pyhkbrdyaemazrjlsmd5.jpg

klrsc0bbtncqzvugIouem5rf.jpg

qztk5cgzlifvd4nnkrtw8jay.jpg

mf17rbynquliq90gtvnd4dsj.jpg

wna6hbmkkqv1j7ochc5pggzs.jpg

z9bdmtvjir0l47Ibfuozycge.jpg

u0lhqthxcf16kosnvIeapoyk.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.