DİSK, KESK ve TTB, hükümeti Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne şikayete hazırlanıyor

DİSK, KESK ve TTB, hükümeti Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne şikayete hazırlanıyor

DİSK, KESK ve İstanbul Tabip Odası, 1 Mayıs’ta yaşananlarla ilgili AKP hükümetini Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne şikayete hazırlanıyor<

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Dev Sağlık- İş Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Atabek Çerkezoğlu, Gıda-İş Genel Başkanı Celal Ovat ve TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Ali Özyurt ile sendikaların yöneticileri DİSK Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı yaparak 1 Mayıs’ta yaşananlarla ilgili AKP hükümetini Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne şikayet edeceklerini duyurdu.

Basın toplantısında yapılan açıklamada AKP hükümetinin İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin (İHAM) 27 Kasım 2012 tarihinde verdiği 1 Mayıs Taksim Meydanı ile ilgili karara aykırı davrandığını belirtti.

Emekçilerin 1 Mayıs günü Taksim Meydanı’nda toplanmalarının engellenmesi, polisin gaz bombası ve tazyikli su kullanmasının yanı sıra Başbakan, bakanlar, vali ve emniyet müdürü tarafından “Göstericiler suç işliyor” şeklinde yanıltıcı beyanlarda bulunulması da şikayetin gerekçeleri arasında.

1 Mayıs öncesi süreçlerin ifade edildiği açıklamada 1 Mayıs miting, kutlama ve anmalarına getirilen engellemeler ve yasaklamalar nedeni ile AKP hükümetinin, İHAM’ın 27.11.2012 tarih 38676 / 08 başvuru no’lu DİSK & KESK – TURKEY kararı ile mahkum edildiği de hatırlatıldı.

İHAM’ın kararına itiraz etmeyen hükümetin, kararın getirdiği tespitleri kabul etmiş olduğu belirtilirken hükümetin 1 Mayıs’ta Taksim’i kutlamalara açması için gereken önlemleri alması gerektiği ifade edildi. Emekçilerin kendilerini toplu şekilde ifade etme haklarını güvence altına almayan siyasi yetkililer, kamu otoriteleri, İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlileri, en üst düzeydeki idarecilerden en alt düzeydeki polis memurlarına kadar herkesi yaşananlardan sorumlu olduğu belirtildi.

Açıklama, AKP hükümetinin İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ne (İHAS) aykırı davrandığı ve İHAS’ın 44, 46 ve 52. maddeleri gereğince durumun Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne bildirilmesi gerektiği ifade edilerek sonlandırıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.