DÜNYA'NIN 2. EN DERİN DİKEY TARIM MERKEZİ KAĞITHANE'DE AÇILDI

DÜNYA'NIN 2. EN DERİN DİKEY TARIM MERKEZİ KAĞITHANE'DE AÇILDI

Kağıthane Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İĞSAŞ işbirliği ile hayata geçirilen Dünya'nın en derin ikinci dikey tarım alanının açılışı Kağıthane Kültür Merkezi binasında düzenlenen törenle açıldı.

Açılış törenine Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, İstanbul Tarım İl Müdürü Yavuz Karaca ile çok sayıda davetli katıldı.

Uygulama merkezinde kullanılan teknolojinin modern tarımın gelişmesine sağlayacağı katkılardan bahseden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci; '' Türkiye'de bir ilk olarak otoparkta tarım ürünleri üretmeye başladık. Anlatmaya çalıştığımız husus da şu, yani güneşi görmemize gerek yok veya bizim illa da toprak dememize gerek yok. Birden fazla katta raf sisteminde üretim yapabilen bir üretimin gerçekleştirilebildiği bir merkezi burada aslında ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu sadece bu merkezle sınırlı kalmayacak. Bu merkezlerin sayısı artacak. Türkiye'de tarım sektörüne ve de bu alana bilhassa gençlerimizin ilgisini artırarak çekmek bizim için şu anda temel hedef olacak” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir de programda bir konuşma yaptı: "Kağıthane Belediyesi'nin Kültür Merkezi binasının eksi 8. katında kurulan Dikey Tarım Uygulama Merkezi 275 metrekarelik alanda 20 dekara eşdeğer bir üretim sunmaktadır. Yüzde 95 su tasarruflu, yıl boyu üretim yapılan sıfıra yakın zırai ilaçlama ile kıvırcık ve fesleğen üretimi yapılmaktadır. Karbon ayak izini azaltmak için büyük bir adım atıldı. Doğal kaynaklarımız azalmakta ve insan ihtiyaçları artmaktadır. Bununla birlikte eko tarım, akıllı tarım ve dijital tarım sistemi hayata geçirilmek zorunda kalınmıştır. Bin yıldır sürdürülen tarım sektörümüz var. Tarım arazilerimizi teknolojik araçlarla işler hale getiriyoruz. Dünya'da İngiltere'den sonra ikinci dikey tarım uygulaması yapan ülkeyiz. 700 metrekarelik bu merkez uzayda ve deniz altında tarım yapma olanağı sağlayan bir merkezdir. Kıvırcık, marul ve fesleğenle başlanılan dikey tarımla yüzde 95 az su oranı ile üretim gerçekleşmektedir. İlaçsız ve az su ile normal üretimin 40 katı daha fazla üretim yapılacak ve kentlerdeki ihtiyaç giderilecektir" dedi.

Açılış programında konuşan Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, merkezin şehrin gıda ihtiyacını karşılamada büyük görev üstlendiğini söyledi: '' Geçmiş yıllarda metropol şehirleri tarım konusunda tüketen konumdaydı. Bugün, Kapalı Dikey Tarım Uygulama ve ARGE Merkezi’ni hizmete açarak; İstanbul’u tarım konusunda tüketen değil, üreten bir şehir yapmak için büyük bir adım atıyoruz. Burası sayesinde, bilimin ışığında tarım ürünlerini üretebileceğiz. Şehrimizi tarım konusunda dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için büyük bir adım atmış olacağız. Bir diğer sevindirici husus; tesisimizde kullanılan akıllı tarım teknolojilerinin tamamen yerli ve milli olmasıdır. Bundan 20-30 yıl öncesine kadar ülkemiz sadece tarım ve hayvancılıkla anılırken; bugün gelinen noktada yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği teknolojisini tarıma uyarladığını görüyoruz. Tarımdan kopmadan; tarımı bilimle bütünleştirerek daha çok ürün elde edebilecek; dolayısıyla vatandaşlarımızın gıdaya daha kolay ve uygun fiyattan erişimini sağlamış olacağız.''

Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve beraberindekilerce Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi. Bakan Vahit Kirişci merkezi inceleyerek ilk ürünlerin hasadını yaptı. Kirişci daha sonra, hasadını yaptığı ürünleri basın mensuplarına ikram etti.

avboukgyrtl5q4seokycumph.jpg

2u6h8ml7s13xcikxcpIowsvy.jpg

fccd7pqovhmown415s3ak9by.jpg

aprdjuh67q1capyvdggjn9n5.jpg

wzselktxkarc943pg0hpuniu.jpg

pmljvqu10dnszc4xIwoiypmo.jpg

zkjnwxpgvduryhqts36ds9co.jpg

u6ucsetyjdzcjxmh0lbbvwg7.jpg

zbml49t8kquIscqgo6noxx3m.jpg

ebyuhmv8o296y0hduvoariga.jpg

l3cupdtrqpjg64keuamwkyew.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.