DÜNYA’NIN RENKLERİ TAKSİM MEYDANI’NDA BULUŞTU

DÜNYA’NIN RENKLERİ TAKSİM MEYDANI’NDA BULUŞTU

Dünya Festivaller Birliği tarafından 7 kez “Dünyanın En İyi Kültür ve Sanat Festivali”ödülüne layık görülen Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, 22’inci kez Taksim Meydanı’nda yapıldı.

Dünya Festivaller Birliği tarafından 7 kez “Dünyanın En İyi Kültür ve Sanat Festivali” ödülüne layık görülen Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, 22’inci kez Taksim Meydanı’nda yapıldı.

Dünyanın farklı bölgelerinden gelen sanat elçilerinin ülke bayrakları ve folklorik kıyafetleri ile Taksim Meydanı’nda bir araya geldi

Aralıksız olarak 22 yıldır devam eden, UNESCO’ya bağlı CIOFF’un (Uluslararası Folklor Festivalleri ve Geleneksel Sanatlar Organizasyon Konseyi) A Kategorisi’nde yer ilk ve tek festival olma özelliğini elinde tutan İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’ne bu yıl 65 ülkeden 367 sanat elçisi katıldı. Festival, Covid – 19 önlemleri kapsamında başladı. Uluslararası yarışmaların online olarak gerçekleştirileceği festival ağırlıklı olarak açık havada etkinliklerine ev sahipliği yapılacak.

DÜNYANIN EN İYİ FESTİVAL ÖDÜLÜNÜ DE 7 KEZ ÜST ÜSTE ALMIŞ BİR FESTİVAL

Taksim Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen geleneksel çelenk takdim töreninde konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, şunları söyledi:

“Başladığı günden beri ilk 17 ülke ile başlamıştı 1999’da. O günden bugüne Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali olarak Dünya Festivaller Birliği CIOFF’un A kategorisinde kabul edilmiş. Çünkü beş ayaklı bir festival. O günden bugüne dünyanın en iyi festival ödülünü de 7 kez üst üste almış bir festival. Bir tek konu üzerine kurulmuş bir festival değil. Dünya Halk Dansları Yarışması, Dünya El Sanatları Sempozyumu, Dünya Heykel Sempozyumu, Dünya Fotoğraf Yarışması, çocuk temalı bu sene olduğu gibi kukla sanatıöğretilmesi, yaşatılması. Dolayısıyla Büyükçekmece Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’ni Ekrem Başkan geldikten sonra ‘Bu dünya festivali olan Büyükçekmece Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nin önüne İstanbul eklenmelidir’ dedi ve ekledi. Biz de ondan memnuniyet duyduk. Dünya kültürüne, ülke kültürüne, barışına, sanatına, dostluğuna çok önemli katkı sağlayan, bir damla da olsa büyük katkı sağlayan bir festival icra ediyoruz.”.

DÜNYANIN HER YERİNDE BİLİNEN BİR FESTİVAL

Dünyanın her yerinde Uluslararasıİstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nin bilindiğini ve tanındığını belirten Başkan Akgün, şöyle konuştu:

“Bu festivalde ilave edilen modern, çağdaş dans yarışması geçen sene başladı ve çok büyük ilgi gördü tüm dünyada. Dolayısıyla kültür, sanat hayatının çeşitli bölümlerine, yaşanmış, yok olmaya yüz tutmuş el sanatları, yaşanmış, yok olma noktasına girmiş halk dansları. Bunlar toplumun geçmişteki yaşantısını ortaya koyan folklorik hayat tarzını ortaya koyar. Bunların yaşatılmasına büyük katkı sağladığı için UNESCO denetçileri CIOFF ve FIDAF, festivali dünyada hep ön plana çıkartıyor.”

BÜTÜN ÜLKELERİN FESTİVALLERİNE ÖRNEK OLABİLECEK BİR ONUR FESTİVALİÖDÜLÜ ALDI

FIDAF (Uluslararası Dans Festivalleri Federasyonu ikinci Başkanı Gürhan Ozanoğlu ise şunları söyledi:

“Yaklaşık 24 tane halk dansı topluluğumuz online olarak yarışacaklar ve Altın köprü Halk Dansları sonuçları dünyanın 12 ayrı ülkesinde jüri üyelerinin katılımıyla puanlandırılacak ve cumartesi akşamı sonuçlar belli olacak. Bir diğer ayağıçağdaş dans yarışmamız. Şu an halihazırda Atatürk Kültür Merkezi’nde devam ediyor. Dünya için çok önemli bir ayak Çağdaş Dans Yarışması. Türkiye’de yavaş yavaş popülaritesi artan bir dans. Onların yarışmaları olacak ve sonuçlanacak. Yine yabancı jüri üyeleri online olarak katılıyor. El sanatları sempozyumu ve el sanatları sergisi Kervansaray’da devam ediyor. Oraya da şu an 30 ülke Türkiye’deki el zanaatkarları ile birlikte 60 tane zanaatkar standı hazırlanıyor. Kukla sergisi yapılıyor. 7 kez dünyanın en büyük festivali seçilen Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali geçtiğimiz yıl ‘Onur Festivali Ödülü’ aldı. Çünkü artık birincilikler ve hep aynıülkeye gitmesi biraz da rahatsızlık yarattı. Bütün ülkelerin festivallerine örnek olabilecek bir Onur Festivali Ödülü aldı.”

31 TEMMUZ’DA SONA ERECEK

Taksim Cumhuriyet Meydanı’ndaki resmi açılışı töreninin ardından festival kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Güler Ertan Fotoğraf Yarışması’nın sergisi ve ödül töreni Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde yapıldı.

Taksim de gerçekleştirilen etkinliklere İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, Lübnan Başkonsolosu Mazen Kabbara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Figen Ayhan Karakalle, Gelsenkirchen Kültür Danışmanı Dieter Wagner katıldı. Festival 4 gün boyunca sürecek birbirinden renkli kültür ve sanat etkinliklerinin ardından 31 Temmuz Cumartesi gecesi sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.