EĞİTİM EMEKÇİLERİNE KİŞİSEL MESAJLAŞMA PROGRAMI DAYATILAMAZ

EĞİTİM EMEKÇİLERİNE KİŞİSEL MESAJLAŞMA PROGRAMI DAYATILAMAZ

Geçtiğimiz günlerde tüm dünyada tartışma konusu olan WhatsApp güvenlik güncellemesi sonrası, tartışmalar eğitim emekçilerinin gündemini meşgul etmeye başladı.

Birleşik Kamu iş İstanbul İl Başkanı Alkoç Turan Başgönül yaptığı

işte o açıklama

WhatsApp kişisel bilgileri üçüncü kişilerle paylaşması durumunu gündemine alınca haklı tepkiler dolayısı ile tüm dünyada WhatsApp’tan farklı programlar gündeme geldi. Bunun üzerine ülkemizde de yerli şirketlerin geliştirdiği yazılımlar konuşulmaya başladı. Eğitim emekçilerinin de gündemi BİP uygulaması.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, “Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri” konulu yazısında “…mesajlaşma uygulaması kullanılırken yerli uygulamaların kullanımını tercih edilmesi konusunda hassasiyet göstermeleri uygun olacaktır.” denilmektedir. Yazıda görüş bildirilmiş ve tavsiyede bulunulmuştur.
Öncelikle yazıda zorunluluk bulunmamakla birlikte dosyalama sistemlerinde MEBBulut depolama alanının kullanılmasını elbet desteklenecek bir durumdur.
Ancak öğretmenlerin mobil cihazları kendi kişisel iletişim cihazlarıdır. Devreye burada şu yasal madde girmektedir: 4721 sayılı Kanunun 220. maddesi “kişisel malları” düzenler buna göre telefon edinilmiş bir kişisel maldır. Bu sebeple herhangi bir uygulamanın kullanılmasının yasaklanması ve başka bir uygulama kullandırmayı zorunlu kılmak özel iletişim cihazları açısından düşündüğümüzde mümkün görünmemektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerine ve diğer personellerine kamu hizmetinde kullandıracağı akıllı telefon vermesi durumunda elbette resmi yazışmalar için resmi bir program kullanımı direktifi verebilir.
Kaldı ki resmi kurumlarda kullanılan WhatsApp dahil diğer uygulamalar da resmi değildir.
WhatsApp’a gelen tepkilerin nedeni kişisel verilerin paylaşılmasıydı. Fakat BiP güvenlik sözleşmesinde kaydedilen verilerimiz şu şekildedir:
Kimlik ve İletişim Bilgileri: Telefon numarası, kullanıcı adı (rumuz), avatar, GSM operatörü ve hesabı güvenli tutmak için kullanılan şifreler;
Kullanım Bilgileri: Cihazınızdan teknik ekipmanlar yoluyla toplanan teknik veriler, (içeriği hakkında hiçbir bilgi toplamaksızın) gönderilmiş iletilerin türü (yazılı mesaj, video vb.), aktif kullanılan zamanlar, kullanılan hizmetlerin türü, uygulama arayüzüne ilişkin kullanım alışkanlıkları, uygulamaya en son giriş yapılan tarih, uygulamanın kullanımı sırasında meydana gelen hatalar ve hataya ilişkin bilgiler. 
İletişim türü (BiP Çağrıları, anlık mesajlar vb.), iletişimin süresi, tarihi ve tarafları, iletişim kurulan kişiler ile ilgili veriler. BiP, uygulama üzerinden kurulan iletişiminizin içeriğiyle ilgili herhangi bir veri toplamaz.
Kişiselleştirme Bilgileri ve Anketler: Rumuz, Profil Fotoğrafı, Durum Bilgisi, Engellenen Numaralar. Uygulama aracılığıyla yapılan anketlerin sonuçlarına ilişkin veriler.
Konum Bilgileri: Kullanıcıların konum ile ilgili fonksiyonları kullanmaları halinde cihazlarının ayarlarına bağlı olarak (yaklaşık) konumlarına ilişkin veriler.
Cihaz Bilgileri: Cihaz modeli, cihazın işletim sistemi, tercih edilen telefon dili, kullanıcıların hangi operatörü kullandığına ilişkin bilgiler, ülke bilgilerine ilişkin veriler.
Yedekleme Bilgileri: Kullanıcıların talep etmesi durumunda, iletişim verileri BiP tarafından yedeklenebilir.
Adres Defteri Bilgileri: Telefon numaraları, ve kullanıcının cihazında depolanan kişi listesi

BİLGİLERİN PAYLAŞILMASI: BiP, elde ettiği kişisel verileri bu politikada yer verilen amaçlar ve düzenlemelere uygun olarak aşağıdaki taraflarla paylaşabilecektir:
Kullanıcılar kullanıcı, uygulamanın bir parçası olarak kişisel verileri diğer kullanıcılarla (Resmi Hesaplar dâhil) paylaşabilir, böylece kullanıcılar hizmetin işlevselliği ve kendi tercihleri doğrultusunda ve yürürlükteki yasalar tarafından izin verildiği ölçüde diğer kullanıcılarla etkileşime girebilirler. Bir kullanıcının başka bir ilgili kişiye ait kişisel verileri paylaşması durumunda, söz konusu kullanıcı, bu paylaşımın tüm sorumluluğunu üstlenir.
Yasal yükümlülükler doğrultusunda adli makamlar, düzenleyici kurumlar ve diğer taraflar: BiP yasal bir yükümlülük dâhilinde Kişisel Verileri sunmakla yükümlü olduğu ve gerek kendi haklarını, mülkiyetini veya güvenliğini gerekse üçüncü kişilerin haklarını, mülkiyetini veya güvenliğini korumak amacıyla yetkili mercilerle paylaşabilir.

Görüldüğü üzere, kişilerin; kişisel edinilmiş malları olan telefonlarından bir sözleşmeyi kabul etme veya etmeme özgürlüğü hakkı vardır. Çünkü veri işleme şartları yukarıdaki gibidir.
Milli Eğitim Bakanlığı personellerine kamusal hizmet kullanımı için telefon ve telefon hattı verdiğinde sorun çözülecektir. Ya da yukarıdaki kişisel verilerin paylaşımı konusunda daha dar kapsamlı bir yerli uygulama “varsa” önerilebilir.
Öğretmenlerimiz kendilerine ulaştırılması istenen yazıyı okullarında direkt imzalayabilirler. İşleri ile ilgili görevlendirme, görev paylaşımı ve ders programı için aranabilirler. Salgın koşulları gözetilerek öğretmenler kendilerine tebliğ edilen belgeleri okullarında imzalayabilirler. Fakat bu imza için de öğretmene gün ve saat verilemez bu da mobbinge girer. 
Eğitim-İş olarak, eğitim çalışanlarının belli bir sosyal medya uygulamasını kullanmaya zorlanmasına karşı çıkıyor ve konunun takipçisi olacağımızı vurguluyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.