Esenyurt Sağlık Turizminin Merkezi Olacak

Esenyurt Sağlık Turizminin Merkezi Olacak

Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, çekimleri Esenyurt’tayapılan “Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar” programının canlı yayın konuğuoldu. Yılın son programına ev sahipliği yapan Başkan Bozkurt, ilçedeki termaltedavi merkezini konaklanabilir hale getirerek Esenyurt’u sağlık turizminin merkeziyapacaklarını söyledi.

Halk TV’de canlı yayınlanan Serhan Asker ile Görkemli Hatıralarprogramının bu haftaki çekimleri, modern mimarisi ve bahçesindeki 1552 yılındankalma tarihi çeşmesi ile dikkati çeken Esenyurt Belediyesi’nin halk kütüphanesindeyapıldı. Programa konuk olarak Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Şair veYazar Ataol Behramoğlu ve Gazeteci Nebil Özgentürk katıldı. İmera Fera grubununşarkılarıyla eşlik ettiği programda, İsmail Halkı Tonguç, Rıfat Ilgaz, FakirBaykurt ve Hasan Âli Yücel gibi eğitimin önemli isimleri anılarak köyenstitülerinin önemine değinildi. Programda konuşan Başkan Bozkurt, “Esenyurt, Türkiyecoğrafyasının her bir rengini, her bir sesini içinde barındırıyor ama onundışında Afrika’dan, Asya’dan, Avrupa’dan gelip herkesin yaşamak istediği birkent. Burası zannediyorum Dünya’nın da en büyük ilçesi. Bütün bufarklılıklarımıza rağmen, senkronize bir şekilde bu coğrafyada kardeşçeyaşıyoruz. Zaten 45 yıllık buralıyım ve böyle bir yerin belediye Başkanıolmaktan da çok mutluyum. Ataol abi zaten hemşehrim, Nebil Bey buralı, çokteşekkür ediyorum bizimle beraber olduğunuz için” dedi.

Üretmek İçin Aydınlanmak Ve Çalışmak Lazım”

Türkiye’ye örnek bir kütüphaneyi ilçeye kazandıran Başkan Bozkurtşöyle konuştu: “Burayı yapmaktaki amacımız aydınlanmaya katkı sunmak. Hasan ÂliYücel ile başlayan köy enstitülerinin çok değerli insanlarından bahsettiniz. Bende onun filizlerinden bir tanesiyim. Köy enstitüsü mezunu bir öğretmeninçocuğuyum. Dünyayla rekabet etmenin koşulu üretmek. Üretmek için de aydınlanmak,çalışmak lazım. Hak, hukuk içinde paylaşmak lazım. O yüzden bizim ahlaklı,bilgili, çalışkan, inançlı gençlere ihtiyacımız var. Esenyurt’ta da biz bununalt yapısını oluşturmak için bu kütüphaneyi yaptık. Burada 580 kişi aynı andahizmet alabiliyor ve 22 bin kitabımız var. Uzun uğraşlar sonucunda yaptık. Herbir detayını arkadaşlarımızla beraber dizayn ettik. Gençlerimiz, geleceğetutunmak için sabahtan akşama kadar burada ders çalışıyorlar, araştırmayapıyorlar. Gençlerimizin buradan maksimum düzeyde hizmet almaları için bütünimkanlarını karşılamaya çalışıyoruz. İçerisinde çocuk kütüphanemiz var. Yinegörme engelli vatandaşlarımızın faydalanacağı sesli kitap arşivimiz var. Bunundışında grup çalışmalarının yapıldığı bölümler var. Böyle bir kütüphaneyiyapmış olmaktan çok mutluyum.”

“Esenyurt’u Bir Turizm Merkezine Çevirmeyi Düşünüyoruz”

Esenyurt’un mineral değeri yüksek bir termal tesise sahip olduğunusöyleyen Bozkurt, “Aslında burası bir kaplıca merkezi olabilecek potansiyelesahip. Bizim burada geçmişten gelen iki tesisimiz var. Bir tanesini fiziktedavi merkezi haline getirdik. Türkiye’de çıkan suların en niteliklilerindenbir tanesine sahip. Zengin mineralli bir su. Dünyanın değişik bölgelerindenvatandaşların gelip burada tedavi olacağı bir çalışma yürütüyoruz. Bir tanesiSaadetdere Termal Tedavi ve Kür Merkezi. Bu geçmişten aldığımız bir tesis amaçok kötü yapılmıştı, hamam gibiydi. Yeni baştan yaptık. İçerisinde konaklamatesisi, fizik tedavi merkezi var. Aynı zamanda kaplıca suyundan faydalanmak içinde kadınların ve erkeklerin ayrı ayrı kullanabileceği yerler var. Fizik tedavimerkezi bizim dönemimizde şekillendirildi, tedavi olmak isteyenler için hizmetveriyor. Kıraç bölgemizdeki tesisimizi de yeni baştan yapıyoruz. Bu bölgedekiotellerle anlaşıp konaklama ihtiyacını da konforlu otellerde sağlayarakEsenyurt’u bir turizm merkezine de çevirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Anadolu El Sanatları Esenyurt’ta Üretilecek

Esenyurt’a bir Barış ve Kardeşlik Merkezi kazandırmayıplanladıklarını ifade eden Bozkurt, “Bu proje maalesef Cumhurbaşkanlığıkararnamesiyle maliyetlerden dolayı iptal edildi ama inadına devam edeceğiz.Bunu bitirdiğimizde Anadolu, Kafkasya ve Orta Doğu’nun el sanatlarınınüretildiği, pazarlandığı ve sergilendiği bir çarşı yapacağız. Burasını elsanatlarının üretildiği bir merkez haline getirmemizin de nedeni; orayı birmaya olarak kullanıp Esenyurtluların bunu üretmesini sağlamak. Biz şu andabelediye olarak Amerika’ya halı ihracatına başladık. 90 bin dolarlık ihracatyaptık. Kadınlarımız ipek halı yapıyorlar. Bir gelinlik üretim merkezinedönüştürüyoruz. Yine bölgemizde bulunan Vakko firmasıyla anlaştık. Onlarıneşarplarının kenarlarını kadınlarımız işleyecek. Yani kadınlarımızın üretimekatılması için yanlarındayız, destekliyoruz” dedi.

“Esenyurt Artık Ayrıcalıklı Hale Gelmeye Başladı”

İlçenin ilk binicilik tesisini hayata geçirdiklerini belirten Bozkurtşöyle devam etti: “Bu bölgenin insanlarının çoğu Doğu, Güneydoğu veKaradeniz’den geliyor. Atla bir geçmişleri var. Hem onların at binicilikihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz hem de biz burada terapi yapıyoruz.Özellikle down sendromlu çocuklarla. Vatandaşlarımızı da tesisimize bekliyoruz.Esenyurt artık ayrıcalıklı hale gelmeye başladı. Gerçekten bir ihtiyaç.Belediyeler, insanların yaşam içinde güçlü olmasını sağlamak için var. Butesiste kafeterya, çocuk oyun alanları da var. Bunlar bizim yaptıklarımızın üçübeşi... Birçok değişik alanda iş yapıyoruz ama asıl amacımız kadınlarımızın, gençlerimizinhayata umutla bağlanması.”

“Depreme Dirençli Bir Kent İçin Çalışıyoruz”

Esenyurt’u depreme hazırlamak için Yer Bilimci Prof Dr. Naci Görürile çalıştıklarını söyleyen Bozkurt, “6 Şubat depreminin birinci günündenitibaren oradaydık. 58 kişiyi canlı olarak çıkardık. 45 kişinin de cenazesiniçıkardık. Gerçekten çok kötü bir tabloydu. Ne yapılması gerektiği ve neyapılmaması gerektiğini anlamak için önemli dersler vardı. İlçemizi depremedirençli hale getirmek için zaten çalışmalar yapıyorduk ama Naci Görür ilebirlikte hızlandırdık. Olası bir depremde nerede kaç şiddetinde depremolacağını, hangi bölgenin nasıl etkileneceğini biliyoruz. Arkadaşlarımız şimdiiki ayrı ekip olarak evlere gidiyorlar, binaların sağlamlığını kontrol ediyorlar.Diğer ekip ise eşyaların sabitlenmesini yapıyor ve deprem esnasında tahliyeçalışmalarıyla ilgili bilgiler veriyor. Naci Hocam sağ olsun bizden hiçbirbedel istemeden bu çalışmayı yapıyor. ‘Akademik olarak elde ettiği bilgileriilk kez uygulama fırsatı bulduğunu ve ilk defa bir belediye başkanınınyapacağına inandığını’ söylüyor. Ben kendisine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Babam Bize Kitap Okurdu”

Başkan Bozkurt sunucunun ‘İlk ve son okuduğunuz kitap hangisidir?’sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Babam, köy enstitüsü mezunu bir öğretmendi. Rusedebiyatından çok etkilenmiştir. Akşam yatmadan önce kapıları açık bırakır kitabısesli okurdu. Biz de dinlerdik. ‘Moskova Önlerinde’ diye bir kitabı vardı. Onudinlemiştim. Ama okuduğumu hatırladığım ilk kitap; Yaşar Kemal’in ‘İnce Memed’kitabıydı. Bir hafta sonu iki cildini okumuştum. Son kitap ise ben Cumhuriyettarihini çok araştırmaya başlamıştım. Lord Kinross’un ‘Atatürk: Bir MilletinYeniden Doğuşu’ kitabını okumuştum. Cumhuriyet tarihini ve o değişimin nedeniniçok güzel anlatıyordu.”

“Geleceğe Nasıl Güçlü Hazırlanacağımızı Düşünmemiz Lazım”

Programda Ataol Behramoğlu’nun “Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şeyvar” şiirinden bir dörtlük okuyan Başkan Bozkurt, “Burası imparatorlukcoğrafyası. Dünyayı yönetmiş bir coğrafyayız. Birbirimizin haklarını gasp eden,birbirimizi susturmaya çalışan modelden çıkıp bir an önce hayatın gerçekleriüzerinden konuşmamız lazım. Bize yakışmıyor... Bizim birbirimizin inancıyla, kökeniyleuğraşmayı bırakıp artık geleceğe nasıl güçlü hazırlanırız, neler yaparızbunları düşünmemiz lazım. Bunun için de hiçbir şey üretmesek dahi Hasan ÂliYücel’i alıp okumak bile aslında reçetenin tamamını önümüze serer. Bu anlamsız,acı ve gereksiz işlerden Türkiye’nin kurtulması lazım. Siyasetçilerin işi algıyaratmak değil. Toplumsal ihtiyaçların ve taleplerin şekillendirilmesinisağlamak” dedi. Bozkurt son olarak yeni yılda barış, kardeşlik ve umudun hakimolduğu bir dünya, herkesin barış içerisinde kendisini olduğu gibi kabulettirebileceği bir toplum temennisinde bulundu.

“Cumhuriyet böyle yetiştiriyor!”

Esenyurt’un 110 farklı dilin konuşulduğu bir kültür bahçesiolduğunu söyleyen sunucu Serhan Asker, “Bir köy enstitüsü babanın oğlu bugünkonuğumuz. Cılavuz Köy Enstitüsü’nden bir öğretmenin oğlu seneler sonraEsenyurt’un belediye başkanı oldu. İşte Cumhuriyet böyle yetiştiriyor. Bugün belkide Avrupa’nın yeni açılan en büyük kütüphanelerinden bir tanesindeyiz. EsenyurtBelediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un açtığı bir kütüphanedeyiz. Modern vegüzel bir kütüphane. Mahallelere böyle kütüphaneler yapılırsa her mahalleyikazanırız. Her mahallenin Cumhuriyetin aydınlık dünyasına katkısını yakalarız. Bukütüphaneye geldiğiniz zaman bir ayrıcalığı daha yaşayacaksınız. İnşaatınıMimar Sinan’ın, büyük bir dünya devinin yaptığı çeşmeden su içeceksiniz” şeklindekonuştu. Cumartesi gecesi Esenyurt Belediyesi’nin Termal Tedavi ve KürMerkezi’nde konaklayan Serhan Asker, “Esenyurt’ta ilk kez bir kaplıca olduğunuduygum ve orada konakladım. Odalar ve tesis çok güzel” dedi. 

kxmon0w4hjuju3s1yvrtesoy.jpg

goqdozbks83ckuetmq1fiurb.jpg

mmuski0xrps6eva8wcda9hzn.jpg

fgzb0jbvr721uryhwxap8hee.jpg

cg4xrsz5a9fpdksnv87pdqqh.jpg

m5vhjpnjvtiyq4rzaem2osbc.jpg

8cmowxjfdzgr0ehypo7fc9hv.jpg

xiwsp0nI2wd78provtxykmce.jpg

yb8o7wslsj6zc4frtraf9jc5.jpg

rp4gjozrfdkmsypdj83qxkly.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.