Esenyurt’ta Usulsüz Yapılaşmaya Geçit Yok!

Esenyurt’ta Usulsüz Yapılaşmaya Geçit Yok!

Temmuz ayı meclis toplantısının birinci birleşiminde konuşanEsenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, “Bizim dönemimizde 1 tane dahiusulüne uygun olmayan binanın yapılmasına müsaade etmedik. Hak etmeyen birbinaya asla iskân vermedik. Geçmişte yapılan hataları düzeltmeye çalıştık.”dedi.

Esenyurt Belediyesi temmuz ayı meclis toplantısının birincibirleşimi yapıldı. Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un başkanlıkyaptığı toplantıda ilçede depremle ilgili yapılan çalışmalar da konuşuldu.İlçeyi deprem dirençli kent haline getirmek için Yer Bilimci Prof. Dr. NaciGörür başkanlığında bir çalıştay başlattıklarını söyleyen Başkan Bozkurt, İBB’ninilçede başlattığı mikro bölgeleme çalışmalarının yarısının tamamlandığınıbelirtti.

“Hasarlı TespitiYapılmış Binaların Tamamını Yıktık”

Kendi dönemlerinde yönetmeliğe uygun olmayan hiçbir yapıya müsaadeetmediklerinin altını çizen Bozkurt, “Bizim elimizde yıkılması gereken amayıkılmayan bir tek bina yok. 1999 yılından önce ağır hasar ve hasarlı tespitiyapılmış binaların tamamını yıktık. İstanbul’da 1999 depreminde hasar alıp,hasarlı raporu düzenlenip ayakta kalan tek bina olmayan tek ilçe belki debiziz. Planımız olmamasına, birçok zorluğa rağmen teknik arkadaşlarımız binasahiplerinin tamamını ikna ederek binaları boşalttırdılar ve binaların tamamınıyıktılar. Bizim dönemimizde hak etmeyen bir binaya asla iskân vermedik.” diyekonuştu.

“Geçmiş YıllardaMikro Bölgeleme Çalışmaları Yapılmamış”

Bozkurt, “Esenyurt’ta teknik kurallarına uymadan yapılan binalarınriskli olduğunu ilçe başkanı olduğum dönemde hep anlattım. O zamanki belediyebaşkanımıza hep şunu sordum; Esenyurt’un bazı bölgelerinde 40-60 metre mesafedekayma zomları var. Şimdi bu zomlara göre orada yapılan yapılara göre teknikolarak doğru yapılaşma yapıldı mı? Yapılmadı mı? Ben hâlâ bilmiyorum. Bu konudamaalesef geçmiş yıllarda mikro bölgeleme çalışmaları yapılmamış. Bu çalışmalaryapılmadan çok yüksek katlı binalar yapılmış; birinci risk bu. Bununirdelenmesi, araştırılması lazım. İkincisi de diğer binaların hangi teknikkoşullara göre yapılıp, yapılmadığının irdelenmesi lazım. Bizim depremçalıştayı veya Esenyurt’u dirençli bir kent yapmaya yönelik yapmış olduğumuzçalışmanın da nedeni budur.” ifadelerini kullandı.

“Çalışmamız Türkiye’ye Örnek Olacak”

Göreve gelir gelmez İBB’nin ilgili birimlerine ve Çevre ŞehircilikBakanlığına giderek ilgili bakan yardımcısına konuyu ilettiğini söyleyenBozkurt şunları ekledi; “Bir yerel yönetici olarak burayla ilgili duyduğumendişeyi anlattım. Görüşmelerin ardından İBB ile bir mikro bölgeleme çalışmasıyapıldı. Bildiğim kadarıyla yarısı bitti, diğer yarısı da bitmek üzere. Biz buişleri paralel olarak kendimiz, elimizdeki zeminleri, zemin etütlerini birharita üzerine topladık. Bir veri tabanı, bir çalışma alanı oluşturduktan sonrada Naci Görür hocamızdan rica ettik. Bizimle beraber çalışmaya karar verdi. Birsüredir de onunla beraber bu bölge için çalışıyoruz. Esenyurt’ta 43.000civarında parsel,  40.000 civarında dabina var. Bu binaların 11.000’i belirsiz, önemli bir bölümü de 1999 öncesiyapılmış. Başlattığımız bu çalışma bittiğinde Türkiye’nin bütün belediyelerine,büyük şehir belediyeleri de dâhil olmak üzere örnek olacak. Bir kentin nasıldepreme dirençli kent haline getirilmesi gerekiyor?  Bununla ilgili yol ve yöntemin herkese ışıktutacağını düşünüyoruz.”

uh5hvtsir29pookmgs3kjmnl.jpg

n5c6qdpygru7hgktzasfr2pt.jpg

rga8i9cvftwqt1lmvxoburkn.jpg

fpegzslijzawkbuh857cdglt.jpg

hjbnxluwf4dqu1vqctm6aaep.jpg

erwnz53ruml1podccyqsnfav.jpg

sy0r2vo56c9bglekmImciz3x.jpg

jfIr2zvmikb468pr3wlqee75.jpg

aqb2aj8lygvcsdzbweermohj.jpg

jfe4kahc7nxovu1fI5jpo3py.jpg

mblx3jybfjfv8py14wudchu7.jpg

t8icqfmykmnyuwoa1b0rdl3v.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.