Eyüp Sultan Meydanı'nda edebiyat rüzgarı esti

Eyüp Sultan Meydanı'nda edebiyat rüzgarı esti

Bu yıl beşincisi düzenlenen “Haliç Edebiyat Günleri” etkinliğinin üçüncü gününde “Meydan Okumaları” etkinliği yapıldı ve roman konuşuldu.

Bu yıl beşincisi düzenlenen “Haliç Edebiyat Günleri” etkinliğinin üçüncü gününde “Meydan Okumaları” etkinliği yapıldı ve roman konuşuldu.

Etkinlik kapsamında Eyüpsultan Camii Meydanında Eyüpsultan Yazı Akademisi öğrencileri ve Eyüpsultan Meydanı ziyaretçileri şiir, öykü ve denemelerini okudu.

Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde gerçekleştirilen Roman Günü’nde usta romancı Sadık Yalsızuçanlar ve genç romancılar Silvan Alpoğuz, Ali Sürmelioğlu, Samet Doğan edebiyatseverlerle buluştu.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Davut Akgül, beşincisi düzenlenen Haliç Genç Edebiyat Günleri’nin bir gelenek ve ulusal bir kültürel faaliyet haline geldiğini söyledi.

Akgül, “Bizim, piramidin en tepesiyle piramidin en zemini arasında bir iletişim kurmamız yani usta yazarlar, genç yazarlar ve aday yazarları bir zeminde, bir zamanda ve bir mekânda buluşturmamız gerekiyor. Bu vesileyle herkese teşekkür ederim, hoşgeldiniz” dedi.

“YAZAR HEP GENÇTİR”

Usta yazar Sadık Yalsızuçanlar da konuşmasına Eyüpsultan Belediyesine teşekkür ederek başladı ve şöyle devam etti:

“Hepinizi genç dostlarımızla birlikte saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Samet Doğan ve diğer kardeşlerimiz Ali ve Silvan çok büyük ve çok kıymetli yazarlar. Hepsi benden çok çok daha yetenekli. Yani ben usta romancı değilim, yaşlı romancıyım burada.

Ama yazar hep gençtir. İsmet Özel İlhan Berk için modern Türk şiirinin ileri karakoludur demişti. O her daim yenileyen ve yenilenen bir insandır. Allah bütün yazarlara böyle bir ruh nasip etsin inşallah.”

Asıl mesleğinin gazetecilik olduğunu ve yazmaya başladığında edebiyata da başladığını belirten Samet Doğan, şöyle konuştu:

“Hatta gazetecilik içerisinde şöyle bir şey vardır. Derler ki edebiyatta başarılı olamayanlar gazeteci olur. Fakat inşallah biz bunun tersini göstermeye çalışacağız. Bugün hocamız bizi yalnız bırakmadı, bir büyük ustayla birlikteyiz.

Neyse ki bizim büyük ustalarımız hala mevcut ve bizimle birlikteler. Genç yetenekler ve bizim gibi yazmaya çalışan insanlar için bu heyecan verici bir şey.”

“BÜYÜK ŞEHİRLERİN İNSANI YETİŞTİRDİĞİNE İNANIYORUM”

Yazma hikâyesinin 18 yaşında Şam’a gitmesiyle başladığını ifade eden Doğan şöyle devam etti:

“Ben büyük şehirlerin insanı yetiştirdiğine inanıyorum. Beni yetiştiren de Şam’dı. Arap Baharı’nın patlaması beni oraların insanı yaptı. Bir gün Halep’te kaldığım dönemde gündüz otururken bu kadar şey görüyorum ve uzun zamandır da edebiyatla ilgiliyim, neden buradaki insan hikayelerini romanlaştırmayayım dedim. O gün orada karar verdim ve yazmaya başladım romanı.

Babaannemin anlattığı hikayelerden oluşan ikinci romanım Congolos da bir yandan Türk mitolojisinden beslenen, bir yandan da modern bir hikaye. Sözlü kültürün bize verdiği şeyi biz kendi çocuklarımıza anlatabilecek miyiz dedim ve ondan esinlendim. Babaannelerimizin sözlü kültürünü romana taşımaya çalıştım.”

Program, dinleyicilerin soru cevaplarıyla devam etti.

“Roman Günü” etkinliği Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun usta yazar Sadık Yalsızuçanlar ve genç yazarlara plaket takdimiyle sona erdi.

Haliç Edebiyat Günleri 28 Nisan’a kadar devam edecek.

 













































HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.