GERİ DÖNÜŞÜM ÇOK EĞLENCELİ

GERİ DÖNÜŞÜM ÇOK EĞLENCELİ

DÖNÜŞTÜRCEM “Geri Dönüştür, Paraya Dönüştür!” sloganıyla başlatılan proje kapsamında Ataşehirliler evlerinde topladıkları atıkları dönüştürüyor, alışveriş puanları kazanıyorlar.

 

Sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda birçok projeye öncülük eden Ataşehir Belediyesi, AGED (Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği) iş birliğiyle yepyeni bir projeye imza attı.

Mustafa Saffet Kültür Merkezi İnal Aydınoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşen projenin tanıtımına Ataşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Zeynep Çetinkaya, AGED’den yetkililer, okul yöneticileri, öğrenciler, veliler, çevre gönüllüleri ve mahalle sakinleri katıldı.

Ataşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Bugün yine, yeni bir projede bir arada olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Aslında Ataşehir Belediyesi kurulduğu günden beri ambalaj atıklarını topluyor, iş yerlerinde, okullarda, konutlarda. Ancak ambalaj atıklarının kaynağından ayrı toplanması çok kıymetli. Atık çöpe girdiği andan itibaren hem ekonomik değerini yitiriyor hem de sağlıklı bir ortam yaratılamamış olunuyor. Amacımız evlerimizde, okullarda, iş yerlerinde yani kaynağında atık yaratıldığı an geri dönüşülebilen kutulara atmak, bizimde belediye olarak gidip oradan toplamak. Bu amaç doğrultusunda AGED ile birlikte Dönüştürücem Projesi ortaya çıktı. Geri dönüşebilen atıklarını getiren çocuklara, mahalle sakinlerimize karşılığında bir bedel ödensin. Bunun üzerine 2 okulumuzu pilot bölge belirleyip çocuklarımızın sahiplenmesiyle projemiz şimdi büyüdü. Amacımız bunu Ataşehirdeki tüm okullara yaygınlaştırmak. Bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz.”

Dönüştürcem projesi iş ortağı AGED Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Osman Kaytan “Ataşehir Belediyesi ile bir projeye başladık. 2 tane pilot okulumuza üniteler yerleştirdik. Yarattığımız bir yazılım sayesinden çocuklardan dönüşebilen ambalajlarını getirmelerini istedik. Projenin sonuçlarını oldukça başarılı bulduk ve devam etme kararı aldık. Diğer okullarımıza yaygınlaşacak projemizi. Çok heyecanlı ve mutluyuz bu projeden dolayı. Şimdiye kadar kağıt geri dönüşüm sanayicileri olarak toplanan bütün kağıtları ambalaja dönüştürdük ama şimdi toplama kısmında da karanlıktan şikayet edeceğimize bir mum da biz yaktık. Somut bir adım attık. Ataşehir’de başlattığımız sistemi tüm İstanbul’a yaymak istiyoruz. Çöp arabalarının daha az çalıştığı, çevrenin daha az kirlendiği, daha az atığın ortaya çıktığı, sıfır atık zeminin yaratılacağı bir ortamı yaratmak hedefindeyiz.” dedi.

Sahnede konuşma yapan 9 yaşındaki Ayşenaz “Bu proje bana değerli geliyor. Sanki çocuklar için yapılmış bir geri dönüştürme oyunu gibi geliyor. Yani ben geri dönüşümü eğlenceyle yapıyorum. Geri dönüşüm çok eğlenceli” diyerek dikkatleri çekti.

İhsan Kurşunoğlu Ortaokulu ve Fetih Borsa İstanbul İlkokulu’ndaki yöneticilerin, eğitmenlerin ve en çok da çocukların destekleriyle başlayan proje, Ataşehir genelindeki okullara ve tüm yurttaşlara yayılacak.

AGED Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Kutay Ertul, “Biz insanlardan geri dönüşebilen malzemeleri gönüllülük esasına göre getirmeyi istiyoruz. Geri dönüştürelim doğaya katkıda bulunalım. Bu kısım çok önemli tabi ancak buna ek olarak vatandaşın katılımını sağlamak adına gönüllük kısmının yanına bir de ödül kısmını eklemek istedik. Bunu da okullarda yapmaya karar verdik. Çünkü okullar hem korunaklı hem de çocukların çevreye, sıfır atığa dair dair bakış açısını genişletmek ve aktif rol kazandırmak istedik. Getirilen her atık için malzeme cinsine göre puan yüklüyoruz ve daha sonra biriken puanlar market çekine dönüşüyor. Hem doğaya hem de ufakta olsa bütçelerine katkıda bulunuyorlar” diyerek açıklamada bulundu.

ATIKLAR NASIL PARAYA DÖNÜŞÜYOR?

  • Öğrenciler, veliler veya mahalle sakinleri evlerinde biriktirdikleri geri dönüşebilir atıkları okullarında bulunan “DÖNÜŞTÜRCEM Atık Toplama Noktası”na getiriyorlar.  Ağırlıklı olarak kağıt, karton, karışık plastik, metal ve alüminyum toplanabiliyor.

 

  • Atıklar görevliler tarafından tartılıyor ve atık miktarına denk gelen puanlar ilgili kişinin hesabına yükleniyor.  Puan belli bir miktara ulaşınca da katılımcı market çeki kazanıyor. Projeye destek veren okullar da gelir elde ediyor.

 

  • 100 puanın 1 TL olduğu projede, 1 kg. metal ve teneke 30 puan, 1 kg. kağıt ve karton 50 puan, 1 kg. karışık plastik 80 puan ve 1 kg. alüminyum kutu 100 puan olarak değerlendiriliyor. Her bir katılımcı 2500 puana ulaştığında 25 TL’lik alışveriş kartının da sahibi oluyor.

 

  • 2 Mayıs 2022 tarihinde başlayan ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği proje kapsamında, pilot seçilen iki okulda bugüne kadar 4100 kg. kağıt-karton, 1050 kg. plastik ve 100 kg. da metal atık toplandı. Toplanan atıklar sayesinde 69 ağacın kesilmesi önlenirken, 16 varil de petrol kurtarıldı. Projenin, önümüzdeki dönemlerde Ataşehir’deki diğer okullarda da hayata geçirilerek büyümesi hedefleniyor.

9nx367uzqhmyi54f2p1urebt.jpg

bmpnvz0dgym9u5x4xdwiufoz.jpg

pghc4xljpavzytuo7cehteqb.jpg

plolo8npb350fxhbwdxn1ust.jpg

ahvIgzb94dxsvukdsnxqwayl.jpg

wr4k28zihupIuasbmbp6scht.jpg

fnvtkyugi1rrjbt7I63espq9.jpg

bggafzwltuxe3s4v6tf8v0xc.jpg

nwpfojh3kcIob18dh6mfqty5.jpg

2xr5hw7c04siefaaoybuyzxk.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.