GÖKKUŞ: “BİZ BU KİŞİNİN İSMİNİ HİÇBİR YERE VERMEYECEĞİZ"

GÖKKUŞ: “BİZ BU KİŞİNİN İSMİNİ HİÇBİR YERE VERMEYECEĞİZ"

Prof. Dr. Türkan Saylan’ın isminin Beşiktaş’ta bir sokağa verilmesi teklifinin AKP'liler tarafından bir yıldır komisyonda bekletilmesi İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde tartışmaya neden oldu.

Prof. Dr. Türkan Saylan’ın isminin Beşiktaş’ta bir sokağa verilmesi teklifinin AKP'liler tarafından bir yıldır komisyonda bekletilmesi İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde tartışmaya neden oldu. CHP’li Meclis üyesi Murat Cirav’nın "Neden" sorusuna AKP Grup Sözcü Faruk Gökkuş, “Tavrımız siyasi. Türkan Saylan bu Türk milletini temsil eden biri değildir. Biz bu kişinin ismini burada bulunduğumuz sürece hiçbir yere vermeyeceğiz" dedi.

İBB Meclisi aralık ayının son birleşimi Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında toplandı.

Sokak isimlerinin verilmesi konusunda raporların görüşüldüğü oturumda Esenler Birlik Mahallesi'ndeki 848. Sokak isminin, Gebze'de bir icra davasıyla ilgili olarak gittiği evde öldürülen Avukat Ersin Arslan olarak değiştirilmesi teklif edildi. Teklif, İBB Meclisi'nde kabul edildi.

İBB Meclisi'nde ayrıca Sarıyer Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'ndeki Evren Paşa Caddesi'nin adı “Zübeyde Hanım Caddesi” olarak değiştirildi. Maltepe Başıbüyük Mahallesi'ndeki Erenli Sokağı'na eski İBB Başkanı Kadir Topbaş döneminde hayata geçirilen İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezinin (İMP) kurucusu Mimar Prof. Dr. Hüseyin Kaptan'ın adı verildi. Heybeliada'daki Orhan Sokağı'nın adı da “Uğur Köken Sokağı” olarak değiştirildi.

"TÜRKAN SAYLAN 22 YIL ÖNCE FETÖ'YÜ DEŞİFRE ETMİŞTİR”

Sıtma hastalığına karşı olağanüstü mücadele vermiş bir hekim olan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan'ın isminin Beşiktaş’ta bir sokağa verilmesinin AKP'li üyelerce Harita Komisyonu'nda bir yıldır bekletilmesi İBB Meclisi’nde tartışma konusu oldu.

CHP Meclis üyesi Murat Cirav, Türkan Saylan'ın isminin sokağa verilmesine ilişkin teklifin neden komisyonda bekletildiğini sordu. Cirav şöyle konuştu:

"Türkan Saylan 22 yıl önce yani 1999'da bir TV programında FETÖ'yü deşifre etmiştir. Örgütün devlet kadrolarına, eğitime, askeri kadrolara nasıl sızdığını ve kimliklerini nasıl gizlediklerini anlatmıştır. Gelinen bugünkü durumda aslında FETÖ'den AKP değil yıllardır mücadele eden Türk aydınları ve CHP'liler kurtuldu. Şimdi Harita Komisyonu'na Türkan Saylan’ın isminin bir sokağa verilmesi teklifi bir yıldır bekletiliyor. Şimdi bir yıldır bu dosya beklerken Esenler'de kasım ayında gelen dosyamız bugün geçti. Ben de buna oy verdim ve de çok da memnun oldum. Bir an evvel bütün dosyalarımız da geçsin. Ben merak ediyorum bir yıldır neden Türkan Saylan isminin bir sokağa verilmesine ilişkin dosya bekletiliyor? Polemik yapmadan söylemek istiyorum. Esenler bir örnektir. Sarıyer'de bir başka sokak ismi de beklemeden geçti."

AKP'Lİ GÖKKUŞ: TAVRIMIZ SİYASİ, TÜRKAN SAYLAN GİBİ KİŞİLERİN İSİMLERİ BİR YERLERDE YAŞATILMAYACAK

AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş ise Türkan Saylan isminin bir sokağa verilmemesi tavırlarının siyasi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Esenler'de sokağa ismi verilen genç bir avukat meslektaşımız mesleğini icra ederken caniler tarafından öldürülen katledilen bir meslektaşımız. İstanbul bir nolu ve iki nolu barolarının ortak talebiyle bu isim verildi. Kaldı ki Murat Bey'e çok açık söyleyelim biz Türkan Saylan'ın toplumun çoğunluğunu teşkil eden insanların ortak değerlerine saygı duymayan biridir ve bu sebeple de bakın hiç lafımızı esirgemiyoruz, Türkan Saylan bu milletin ortak değerlerine hakaret edendir. Biz burada olduğumuz sürece, AKP çoğunluğu burada olduğu sürece Türkan Saylan gibi bu toplumu bölen kişilerin isimleri bir yerlerde yaşatılmayacaktır."

CHP'Lİ BALYALI: BU SÖZLER FETÖ'NÜN SÖZLERİNİN TA KENDİSİDİR

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, AKP'li Gökkuş'a tepki göstererek, bunun aynı zamanda bir itiraf olduğunu belirtti. Balyalı, şöyle konuştu:

"İsminin komisyonda niye bir seneden beri bekletildiğinin sebebini ve itirafını kulaklarımızla duymuş olduk, şahit olduk. "Toplumun çoğunluğunun ortak değerlerine saygı duymayan birisidir" diyor Türkan Saylan için. Aynen FETÖ'cülerin sözleri bunlar. FETÖ'cüler bu sözlerle Türkan Saylan'ı cezaevine attırdılar. O operasyonlar onun için yapıldı. FETÖ'nün sözlerinin İBB Meclisi'nde tekrar tekrar itirafıdır bu. Sonuna kadar da siyasidir. Türkan Saylan'ın isminin verilmemesi az önce duyduğumuzu itiraftaki gibi sonuna kadar siyasidir. Bunun teknikle, taktikle falan bir ilişkisi yoktur. Siyasi düşüncelerine uymadığı için Türkan Saylan'a düşmanlık yapıyorlar. Bu sözler FETÖ'nün sözlerinin ta kendisidir."

AKP'Lİ GÖKKUŞ: FETÖ'CÜLERLE KOL KOLA OLANLAR KENDİLERİDİR

AKP'li Gökkuş yeniden söz alarak, "FETÖ'nün sözleri lafını aynen Tarık Bey'e iade ediyorum. FETÖ kimlerle beraber hareket ediyor, kimi destekliyor? Onu çok iyi biliyorlar. Bugün FETÖ'cülerle kol kola olanlar kendileridir. Türkan Saylan'ın kim olduğunu söyleyeyim. Evet tavrımız siyasi bir tavırdır. Biz bu kişinin ismini burada bulunduğumuz sürece hiçbir yere vermeyeceğiz. Tavrımız siyasi bir tavırdır" dedi.

BALYALI: PÜSKÜLLÜYÜ ÖNDER ALANLARIN BUGÜN TÜRKAN SAYLAN'A KARŞI OLMASINDAN DAHA DOĞAL BİR ŞEY YOK

CHP'li Balyalı tekrar söz olarak AKP Grup Sözcüsü’nün FETÖ'yle ilgili sözlerini günün fıkrası olarak kabul ettiklerini söyledi. Balyalı, "Yani geçmişte FETÖ'yle ortak olan bugün başka yerlere sığınmasını da gerçekten enteresan olarak buluyoruz, ama normal. Olur bunlar tabii siyasette, ama şunu ben tabii bir gurur vesilesi olarak görüyorum. Geçmişte "Keşke Yunan kazansaydı" diyen o püsküllüyü önder alanların bugün Türkan Saylan'a karşı olmasından daha doğal bir şey yok" diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.