HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DOÇ. DR. LÜTFÜ SAVAŞ: ANKARA DEPREM ÖNCESİ SESİMİZİ DUYMAK İSTEMEDİ

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DOÇ. DR. LÜTFÜ SAVAŞ: ANKARA DEPREM ÖNCESİ SESİMİZİ DUYMAK İSTEMEDİ

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, depremden önce kentsel dönüşüm için 2019 yılında Antakya ve Defne’de 1440 hektarlık bir alandaki 46 mahallede 25.000 binada çalışma yaptıklarını, bu binalar arasında 13.420 binada mutlaka acil olarak kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirdiklerini ancak bakanlığın kendilerine yanıt bile vermediğini söyledi.

Halk TV'de “İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah” programında soruları yanıtlayan Savaş, 2021 Yılının Kasım ayında üst yazı ve eklerindeki raporları gönderdiklerini anlatarak, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bizim bütün taleplerimizi cevapsız bıraktı. Kentsel dönüşüm yapmak istediğimiz yerlerdeki yapıların %63’ü ya yıkıldı ya da ağır hasarlı şekilde kullanılamaz durumda” dedi.

"9 YILDIR ÇİVİ BİLE ÇAKTIRMADILAR"

Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin alınmadan kentsel dönüşüm çalışmasını belediye olarak yapamayacaklarının altını çizen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Bizim böyle elimizi kolumuzu bağladılar. Biz dedik ki burada riskli alanlar var projemiz bu kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz. Ama her defasında cevap bile vermediler. Herhalde ben CHP’ye geçtim diye. Önemli olan benim yeniden seçim kazanıp kazanmamam değil, önemli olan sistemin doğru gitmesi insanların ölmemesi. Bizi yıllarca yok saydılar, yazıktır günahtır. 9 yıldır bize tek bir çivi çaktırmadılar. Hiç bir yazımıza cevap vermediler. “

 

 

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR BÜTÜNDÜR. Hükümet kendini devlet sanıyor”

Bakanlığıyla, belediyesiyle ve tüm resmi kurumlarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bütün olduğunu vurgulayan Lütfü Savaş, “Hükümet kendini devlet sanıyor. Siyaseten kendisi gibi düşünmeyen, kendisi gibi hareket etmeyen herkesi yok sayıyor. Biz de bu ülkede yaşıyoruz, Hatay da bu ülke toprağı. Sen kendi gibi düşünmeyen insanları yok sayınca toplum bu hale geliyor, insanlar hayatlarını kaybediyor. Hatay maalesef depreme hazır değildi. Maalesef biz takım olarak Türkiye'deki ve Hatay’daki hükümet, valilik belediyeler, meslek odaları gibi tüm paydaşlar sinerji oluşturup aynı istikamete koşmadığımız için bu depremden ağır yaralar alarak çıktık.“ diye konuştu.

“BEN KENTSEL DEĞİL RANTSAL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKTIM”

Öte yandan kendisine yönelik istifa eleştirilerine de yanıt veren Savaş, “Bunu 11 sene önce bir gazeteye verdiğim demeçte de söylemiştim. 2013’ten beri kentsel dönüşüm yapalım diyorum, 9 yıldır CHP’de belediye başkanlığı yapıyorum bana hiçbir şey yaptırtmıyorlar. Beni kentsel dönüşüme karşı gibi gösterdiler. Ben hükümetin yapmak istediği şekildeki kentsel dönüşüme bu mahallelerdeki insanlarla birlikte karşı çıktım. Çünkü o kentsel dönüşüm projeleri aslında rantsal dönüşüm projeleriydi. İstifa edecek misiniz diye sordular bana. Buna cevabım açık ve net. Hangimiz hesap vereceksek verelim, suçumuz varsa istifa ederiz. İstifa etmem bırakıp kaçmam demektir." diye konuştu.

“Hatay’daki demokratik teammüller zayıfladı”

Programı sunan İsmail Küçükkaya’nın Hatay’daki seçimin nasıl yapılacağı ile ilgili bir sorusuna ise Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş “Deprem sonrası şehirden 500 bin insan gitti. Bunun %10’u geri döner ancak. %15’i gittiği şehirde Hatay için oy kullanır. 20 bininin gelip burada oy kullanmasını bekliyoruz. Bu durum Hatay’daki demokratik teammülleri zayıflatır. Hatay’dan uçaklar kalkıyor ama Hatay’a uçaklar boş geliyor. Hükümet kendi bürokrasisini alıp 180 kişilik dolu uçakla Hatay’a iniyor, ama başka insanların Hatay’a uçakla gelmesine izin vermiyor, uçaklar boş iniyor. İnsanların ekonomisi de zaten kötü, şehir dışındaki herkesi 1 günde getirip götüremeyiz, böyle bir imkânımız yok” cevabını verdi. 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.