İBB’DEN KATILIMCI BÜTÇE PROJESİ: “BÜTÇE SENİN, KARAR SENİN İSTANBUL”

İBB’DEN KATILIMCI BÜTÇE PROJESİ: “BÜTÇE SENİN, KARAR SENİN İSTANBUL”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), belediyecilik hizmetleri ile ilgili karar süreçlerine, kent sakinlerinin doğrudan ve aktif katılımı için “Katılımcı Bütçe” modelini yaşama geçiriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), belediyecilik hizmetleri ile ilgili karar süreçlerine, kent sakinlerinin doğrudan ve aktif katılımı için “Katılımcı Bütçe” modelini yaşama geçiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Bütçe senin, karar senin İstanbul” sözleri ile sosyal medya hesabından duyurduğu uygulama ile İstanbullular, yatırımlar arasında tercih yaparak, öncelikleri belirleyecek, kaynakların ne şekilde kullanıldığını da bilecek.

İBB, adil ve ortak akla dayalı belediyecilik hizmeti sunmak, şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışını hakim kılmak için Katılımcı Bütçe modelini hayata geçirdiğini açıkladı. “Haydi! Bütçe Senin, Karar Senin. İstanbul için Birlikte Karar Verelim” sloganıyla başlatılan projeyle; yerel demokrasinin güçlendirmesi ve İstanbulluların şehir hakkında daha çok söz sahibi olması hedefleniyor.

İstanbul Kent Konseyi ve İBB Strateji Geliştirme Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen uygulama kapsamında, İBB’nin 2022 yılı bütçesi İstanbullularla birlikte hazırlanacak. İstanbullular yatırımlar arasında tercihte bulunarak öncelikleri belirleyecek ve belediye kaynaklarının ne şekilde kullanıldığını bilecek. Dahası, önerecekleri fikir ve projelerle, İstanbul’un sorunlarının çözümüne katkı sunacak, belediye çalışmalarına yön verecek.

Katılımcı Bütçe modeli ile 12 yaşından büyük ve İstanbul’da ikamet eden tüm vatandaşlar, 2-15 Ağustos tarihleri arasında İBB sorumluluk alanına giren tüm konulardaki fikir ve proje tekliflerini https://butcesenin.istanbul/ adresi üzerinden aktarabilecek.

Ardından yapılacak değerlendirmeler neticesinde, İBB 2020-2024 Stratejik Planı ve mevzuata uygun, teknik açıdan yapılabilir tüm projeler 21-29 Ağustos tarihleri arasında İstanbulluların oylamasına sunulacak.

Puanlama sonucunda seçilen projeler kamuoyu ile paylaşılacak ve İBB Meclisi’nin onayına sunulacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, projeyi, sosyal medya hesabında duyurdu. İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bundan iki yıl kadar önce, ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ derken; bildiğim ve güvendiğim bir şey vardı. Bir işi en doğru, en güzel yapmanın yolunun o işi hep beraber, ortak akılla, orta irade ve karar ile yapmak olduğunu çok iyi biliyordum. Ve İstanbulluların aklına, sağ duyusuna çok güveniyordum. İki boyunca bu konuda asla yanılmadığımı gördüm.

Bugün İstanbul için yeni bir eşikteyiz. Yine ortak akılla hareket edeceğiz ve İstanbul’un ilk katılımcı bütçesini, hep birlikte hazırlayacağız. En büyük görev size düşüyor. Belediye kaynaklarının nasıl kullanıldığına bakın, yatırımlar arasında tercihte bulunun ve İstanbul’un önceliklerini siz belirleyin. Ama bunlar yetmez. Yeni projeler geliştirin, bunları paylaşın, önerilen projeler arasında doğru ve gerekli bulduklarınızı oylarınızla yine siz belirleyin.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi, sizin önerdiğiniz, sizin uygun bulduğunuz projeler için kullanılmaya başlasın. Bütün bunların hepsini internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

Bağımsız bir jüri, sizden gelen projeleri, sitede ilan ettiğimiz kriterlere göre seçecek. İkinci tura geçecek projeler arasından hangilerinin uygulanacağı, yine sizler tarafından belirlenecek.

Bütçe senin İstanbul, karar senin.”

KATILIMCI BÜTÇE NEDİR?

İBB’nin 16 milyon için geliştirdiği insan odaklı“Katılımcı Bütçe Modeli”, yeni belediyecilik anlayışıçerçevesinde; halkın yararına olacak projelerin halkla birlikte devreye alınmasını ve harcamaların bu önceliklere göre yapılmasınıöngörüyor. Hesap verebilirlik ve kapsayıcılık ilkelerini ön plana çıkaran proje ile yerel yönetimlerde dayanışma ve uzlaşma kültürü gelişecek, iş birlikleri güçlenecek, temel hak ve hizmetlere erişimde sosyal adalet sağlanacak.

Vatandaşların aktif katılımı ile birbirinden farklı proje modellerinin ve uygulama biçimlerinin demokrasi içerisinde değerlendirilmesine imkân sağlayan modelle, kentliler kamu kaynaklarının ne şekilde kullanıldığını izleyecek, sosyal politikalar arasında tercihte bulunabilecek ve kamusal kaynakların kullanım önceliğini belirleme fırsatı elde edecek.

İBB Katılımcı Bütçe Modeli; “Fikir, Öneri ve Proje Başvurularının Alınması”, “Ön Değerlendirme ve Teknik Değerlendirme”, “Projelerin Oylamaya Sunulması”, “Oylama Sonuçlarının Değerlendirilmesi” ile “Bütçe, Uygulama ve İzleme Çalışmalarının Yapılması” aşamalarından oluşuyor.

2000’li yılların başından itibaren Latin Amerika, Avrupa ve Afrika şehirlerine hızla yayılan Katılımcı Bütçe Modelinin; demokratik, şeffaf ve katılımcı yönetim ilkelerinin hayata geçirilmesinde son derece etkili olduğu görüldü. Yönetim sistemleri birbirinden farklılık gösteren Kuzey Amerika, Rusya ve Çin’de merkezi hükümetlerce yasal çerçeveleri oluşturulan bu uygulama, kalıcı bir hal aldı. Türkiye’de ise katılımcı bütçe; Ankara, Eskişehir, Diyarbakır, Çanakkale, Batman, Ordu-Fatsa, Bursa-Nilüfer ve İstanbul-Şişli’de toplumcu belediye anlayışı içinde kendine yer buldu.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.