İÇİŞLERİ BAKANLIĞI, UÇAK SEYAHATLERİNDE PCR TESTİ ZORUNLULUĞUNUN SÜRDÜĞÜNÜ BİLDİRDİ

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI, UÇAK SEYAHATLERİNDE PCR TESTİ ZORUNLULUĞUNUN SÜRDÜĞÜNÜ BİLDİRDİ

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, uçakla yapılan seyahatlerde PCR testi zorunluluğunun devam ettiğini bildirdi. Bakanlık genelgesinde,...

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, uçakla yapılan seyahatlerde PCR testi zorunluluğunun devam ettiğini bildirdi. Bakanlık genelgesinde, "Hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmemesi gerektiği değerlendirilmektedir" denildi.

İçişleri Bakanlığı, dün "PCR Test Zorunluluğu" konulu bir genelge yayımlamış ve aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilere yönelik PCR testi zorunluluğunun kaldırıldığını bildirmişti. İçişleri Bakanlığı, bugün konuyla ilgili bir genelge daha yayımladı. Genelgede, "Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ilgi (c) yazısında yanlış anlaşılmaları gidermek için ilgi (b) yazının güncellenmesine ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir" denildi ve havayolu seyahatlerinde PCR testi zorunluluğunun devam ettiği belirtildi.

Genelgede bildirilenler özetle şöyle:

"YANLIŞ ANLAŞILMALARI GİDERMEK İÇİN..."

"Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerin, belirli alanlara (konser, sinema, tiyatro, okullar vb.) girişlerinde veya toplu ulaşım araçlarıyla seyahatlerinde azami 48 saat öncesine ait negatif PCR testi ibrazına dair uygulama, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ilgi (b) yazısı doğrultusunda ilgi (a) genelgemizle yeniden düzenlenmişti.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ilgi (c) yazısında, yanlış anlaşılmaları gidermek için ilgi (b) yazının güncellenmesine ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir.

İlgi (c) yazıda belirtilen esaslara göre;

1- PCR testi ile tarama yapılmasına devam edilmesi gerekenler;

- Huzurevi / bakımevi / sevgi evleri ile ceza ve tevkif evlerinin aşısız veya son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş çalışanları,

- Belirlenen durumlarda ceza ve tevkif evlerindeki tutuklu ve hükümlüler,

- Yurt dışına seyahat edecek kişiler (seyahat edilecek ülkenin belirlediği kurallar doğrultusunda)

- Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden uçak ile şehirlerarası seyahat edecekler.

2- PCR testi ile tarama yapılmasına gerek olmadığı değerlendirilenler;

-Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden,

  • Konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılmadan önce
  • Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapmakta olan personel (öğretmen, servis şoförü, temizlik personeli vb.)
  • Tüm kamu ve özel işyerlerinde çalışanlar,
  • Kamu ve özel kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci kamplarına katılacak kişiler olarak belirlenmiştir.

"BU KİŞİLERİN SEYAHATİNE MÜSAADE EDİLMEMESİ GEREKTİĞİ..."

Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı’nın ilgi (c) yazısı ve ilgili taraflarca yapılan görüşmeler sonucunda;

- Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerin yurt içinde uçakla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için azami 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi istenilmesine devam edilmesi,

- Havayolu taşımacılığı yapan firmalarca uçağa kabul öncesinde HES kodu üzerinden aşılı/geçirilmiş hastalık veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulamasının yapılması,

- Hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmemesi gerektiği değerlendirilmektedir."

Kaynak: ANKA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.