İMAMOĞLU: "İSTANBULLUYU, ÜÇ BEŞ İNSANIN PLAKA ÜZERİNDEN RANT ELDE ETME DÜZENİNDEN KURTARACAĞIM"

İMAMOĞLU: "İSTANBULLUYU, ÜÇ BEŞ İNSANIN PLAKA ÜZERİNDEN RANT ELDE ETME DÜZENİNDEN KURTARACAĞIM"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 750 minibüs ve 250 dolmuşun taksiye dönüşüm projesi için kura çekimi yapıldı

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 750 minibüs ve 250 dolmuşun taksiye dönüşüm projesi için kura çekimi yapıldı. İstanbulluların mevcut taksi sisteminden memnun olmadığını belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bu taksi sorununun çözümünü engelleyen akıl hangi akıl ise ben o akılla kararlı bir şekilde mücadele edeceğim, bundan asla vazgeçmeyeceğim. Uydurma bir yönetmelikle Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) sandalye sayısını değiştirerek karar almamızı engelleyen o akılla İstanbul halkı adına hesaplaşacağım. Ben, İstanbulluyu, üç beş insanın plaka üzerinden rant elde etme düzeninden kurtaracağım" dedi.

İstanbul'daki taksi sorununu çözmek için 5 bin yeni taksinin sisteme alınmasına ilişkin önerisi 10 kez UKOME tarafından reddedilen İBB, atıl durumdaki 750 minibüs ve 250 taksi dolmuşun taksiye dönüşüm projesini hayata geçiriyor. 4 bin kişinin başvurduğu bin taksi plakası, kura çekimi ile belirlendi. Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'ndeki programda ilk kurayı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu çekti.

İmamoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Özellikle nüfusun artışıyla beraber araçların, özel araçların sayısının artması, hele hele pandemiyle beraber İstanbul'da özel araç kullanımının yoğunlaşması, 20 milyon insanın hizmet aldığı böylesi bir megapolde, metropolde, altyapı sorunları ya da toplu taşımayla ilgili raylı sistem süreçlerini etkin bir şekilde, yeteri derecede var olmamasından kaynaklı yoğun bir trafik sorunu yaşadığımızı hepimiz biliyoruz" dedi. İmamoğlu, şunları söyledi:

İSTANBULLULARIN HAYAT KALİTESİNİ YÜKSELTMEK İSTİYORUZ: “Tabii bu aynı zamanda, yaşanan sorunlar ne yazık ki bazen trafik kazalarına ve bunun gibi diğer sorunlara da sebep olmuyor değil. Tabii bu İstanbulluların hayat kalitesini düşüren bir husus. Burada temel amacımız hep birlikte sizler hem esnafsınız, taşımacılık yapıyorsunuz ama aynı zamanda on binlerce aileleriyle beraber İstanbullusunuz. O bakımdan biz, attığımız her adımda, yaptığımız her işte şeffaf ve katılımcı bir modelle İstanbulluların hayat kalitelerini yükseltmek arzusundayız. Tabii kent içi ulaşımda çok farklı kalemler, çok farklı süreçler var. Az önce ulaşım daire başkanımız sadece ve sadece iki buçuk yılda neleri başardığımızı, şehir yaşamına neleri kattığımızı, esnafın daha iyi hizmet verebilmesi adına neleri iyileştirdiğimizi ortaya koydu. Tabii burada özellikle özel araç kullanımını azaltan toplu taşımı destekleyen politikalar önceliğimiz, dünyanın her yerinde olduğu gibi, aksi takdirde 20 milyon nüfusa hizmet etmekte zorlanırsınız.

METRODA REKOR KIRAN BİR ŞEHİRİZ: Kaldı ki İstanbul, bir diğer megapole göre çok daha küçük bir alanda çok daha büyük bir nüfusla yaşamına devam etmekte. Ki burada en önemli atılımlarımızdan birisinin toplu taşımada raylı sistemler olduğunu, metro olduğunu da belirtmek isterim. Bugün gerçekten ve gerçekten şu an dünyanın aynı anda en fazla metro imalatı yapan, projesini hayata geçirmek için inşaat sürecini sürdüren ve rekor kıran bir şehiriz. Bu önemli bir şey. Gerçekten maliyetiyle, imalatın kalitesiyle, bunun finansal anlamda sürdürülebilirliği sağlamakla koyduğumuz performansın çok kıymetli olduğunu belirtmek isterim. İnşallah etkin bir şekilde 2022, 23, 24, 25 ekseninde bu metro hatlarımız tek tek vatandaş hizmetine dahil olacak.

İSTANBUL’DA TAKSİ SORUNUNU ENGELLEYEN AKIL İLE KARARLI BİR ŞEKİLDE MÜCADELE EDECEM: İstanbul’da yoğun bir biçimde taksi sorunu vardır. Ve bu taksi sorununun çözümünü engelleyen akıl hangi akıl ise ben o akılla kararlı bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğimi buradan belirtmek istiyorum, asla vazgeçmeyeceğim. Kıymetli hemşerilerim, bakın, hepimiz İstanbulluyuz. Kulaklarımızı tıkayamayız, kafamızı kuma sokamayız. Bu şehir, doksanlı yılların başından, 6-7 milyondan 16 milyon resmi nüfusa, 20 etkin nüfusa ulaşmıştır. Üç katı bir etkin nüfusa sahiptir İstanbul. Üç katı ama gelin görün ki taksi sayısı aynı.

UKOME'NİN SANDALYE SAYISINI DEĞİŞTİREREK KARAR ALMAMIZI ENGELLEYEN O AKILLA İSTANBUL HALKI ADINA HESAPLAŞACAM: Bakın, beni daha dün bir vatandaş çevirdi. Her gün rastlıyorum, yani ben sokakta gezdiğimde on vatandaşa rastlıyorsam beşi bana taksiden şikâyet etti. Daha dün bir vatandaş dedi ki "Ben korsan taksiye biniyorum" dedi. Taksi yetmiyor çünkü. Bu kadar açık bir biçimde itiraf edilen ve bu kadar açık bir biçimde bir sorunu dile getiren vatandaşların bu sorununa çözümsüz bir şekilde yaklaşan, yeni bir yönetmelikle, uydurma bir yönetmelikle UKOME'nin sandalye sayısını değiştirerek karar almamızı engelleyen o akılla İstanbul halkı adına hesaplaşacağım. Bunu söyleyeyim.

ALTINDAN BAKALIM DAHA NE KOKULAR ÇIKACAK: Şimdi bakın, somut bir örneği sizin bu sürecinizdir. Allah aşkına niye bir seneye yakın bekledi bu iş? Niye? Sebebi neydi? Yani bir seneye yakın niye bekledi? Yani tamam, herkese teşekkür ederim, eyvallah. Herkes oy birliğiyle karar verdi. O verilene kadar ki ısrarımız, inadımız… Oradaki kardeşim, bu bir hak oluşmuş, neye karşısın? Dava da açıldı, bunları da biliyoruz. Ben inanın tespitleri yaptıkça, bakın tespitleri yaptıkça bu işin altından bakalım daha ne kokular çıkacak diye merak ediyorum. Ben söyleyeyim. Ben, esnaf dostuyum kardeşim. Ben, esnafımın para kazanmasını istiyorum. Benim esnafım, evine kazandığı parayı helalinden götürsün, çocuklarını mutlu etsin istiyorum. Ben bunu istiyorum. Başka bir şey istediğim yok. Esnafımın fikri ne olursa olsun, taksici, minibüsçü, otobüsçü; ben bunu arzu ediyorum.

GAZETELERDEKİ ADIM ZAMCI EKREM: Bak, ben seçimden hemen sonra, seçilmiş yeni bir başkan olarak üç buçuk sene ilk defa zam yaptık. Bunu minibüsçümüz de biliyor taksicimiz de biliyor. Bir buçuk iki senedir benim gazetelerdeki adım zamcı Ekrem. Benim esnafım geçinemiyor, yani ben kafamı kuma mı sokacağım? Hayır. Her sene hak ettiği zammı vermek zorundayız. Zammını yapan, yani zammı yapan Ekrem İmamoğlu değil ki. Zammı yapan benim gariban esnafım da değil, mazotu siz mi zamlandırıyorsunuz kardeşim? Doğal gaza siz mi zam yapıyorsun? Bu ülkede enflasyonu yüzde 30’a siz mi çıkardınız? Ben mi çıkardım? E çıkaran, bu ülkenin ekonomisini yöneten akıl o akılsa mecburuz sizlerin de işinizi yapmanızı sağlamaya, biz regüle ediyoruz. Hatta şunu söyleyeyim, açık ve net, itiraf edelim yani. Mümkün olduğu kadar da belki almanız gerekenden biraz az zam veriyoruz. Bu kadar yani açığa açık. Niye? Milyonlarca gariban vatandaşımız çok fazla bu yükün altında ezilmesin diye. Tabiri caizse siz onlara da destek oluyorsunuz yani.

BENİ GÜYA PROTESTO ETTİLER. PEKİ PROTESTO EDEN O TAKSİCİLER NİYE SİYASİ PROPAGANDA YAPAR: Bakın kıymetli hemşerilerim, güzel dostlarım. Allah aşkına, bu tür eylemleri yapan, ben neyle yargılanıyorum. Birkaç yüz, 150, 200, 300 neyse, taksici gelmiş UKOME'de beni protesto ediyormuş. Niye? Taksi sayısını arttıracağım diye. Beni protesto eden taksici, sözüm ona taksi esnafı, tenzih ediyorum, 55 bine yakın akşama kadar direksiyon sallayan esnafımı tenzih ediyorum. Onların alın terinin de büyük bir kısmının kime gittiğini de ben biliyorum. Onları tenzih ediyorum. Birkaç yüz insan beni güya protesto ediyor. Peki protesto eden o taksiciler niye siyasi propaganda yapar? Ya da niye siyasi tezahürat yapar orada? Onu ben anlamadım. Herhalde televizyonda duymuşsunuzdur yani. Benim adım Ekrem İmamoğlu. Hani benim adıma bir şey söyle de başkasının ismini slogan çektiğinde, orada bağırılmasının anlamı ne? Derdimiz siyaset mi? Derdiniz üzüm yemek mi? Derdiniz bağcıyı dövmek mi? Bağcıyı dövme niyeti olan akla, o esnaf odasına buradan sesleniyorum. Ben hayatımda hiç dayak yemedim. Çünkü toplumsal işlerde böyle bir hamle yapacak bir insan değilim, hak ve hukuku korurum.

GEL DE ONLARA KENDİNİ GÖSTER: Daha ötesini söyleyeyim, az önce sordum. Yani esnaf odalarımıza sordum. ‘Taksici esnafını temsilen oda başkanımız niye burada yok’ dedim. ‘Davet edilmedi mi’ diye sordum, edilmiş. Yani bugün o esnaf odasına bin tane yeni taksi katılıyor. O taksici esnafı da yarın odaların seçiminde oy kullanacak. Bari gel de onlara kendini göster. Yarın o bin taksinin, ilave bin taksinin hakkını koruyacaksın. Bu işi hukuki bir zemine oturtmak zorundayız. Bu iş bir meslek. Doğru mu? Mesleğinizden para kazanmak istiyorsunuz. Ama mesleğiniz üzerinden hiç kimsenin İstanbul halkı olarak ezilmesine müsaade etmeyecek bir belediye başkanı var. Beni bu tavrıma, ben hepinizin de katılacağını düşünüyorum. Hepinizin kazanacağını düşünüyorum. Bu bakımdan 750 minibüs ve 250 taksi dolmuşunun değişimi, dönüşümü 29 Temmuz'da ancak kabul edilebildi. Ve özellikle bu vesileyle minibüslerin ve taksi dolmuşların değişimi, dönüşümü değerlidir. Ama durmayacağız, şunu yapacağız.

GAZA GELECEK BELEDİYE BAŞKANI DEĞİLİM: Bakın şimdi sevgili hemşerilerim, güzel esnafım. Bizi yanlış anlamayın, siz dediniz diye gaza gelecek belediye başkanı da değilim. Ama, Utku Bey burada, sıralardı. Bilimsel çalışma, şeffaf çalışma, kaç yolcu biniyor? Kaç yolcu binmiyor, hangi hakta eksik var, hangi hak zararlı? Bunların hepsini odalarla yaptık. Beraber çalıştık, öyle değil mi sevgili başkan? Beraber çalıştık, minibüsçülerle çalıştık. Öyle değil mi? Beraber. Ya yine beraber çalışacağız. Taksici odası başkanı gelirse onunla da beraber çalışacağız. Şimdiki gelmez, yarın Allah nasip eder başkası gelir, onu da bilmem. Günün sonunda, biz esnafla çalışıp doğruyu bulacağız. Derdimiz ne? Ya bir bakkal dükkânın olsa, sen iyi hizmet vermezsen senden vatandaş gelip peynir ekmek alır mı? Almaz, çalışamazsın, iş yapamazsın. Bizim derdimiz, bizim minibüsçümüz iyileşsin. Dolayısıyla minibüsçümüzün de geleceğini konuşacağız. Ne yapmalıyız? Koşullarımızı nasıl iyileştirmeliyiz? Vatandaşın daha iyi hizmet alma konusunda sizden beklentileri ne? Benim talimatım o oldu arkadaşlarıma, 2022 yılında, bakın buradan takvim veriyorum, 2022 yılında benim minibüsçü kardeşim minibüsçülük işinin geleceğini bilecek, öğrenecek. 2022’de bu işi hep beraber tasarlayacağız. Değişim midir? Dönüşüm müdür? Yerine başka bir araç koymak mıdır? Sizin koşullarınızı düzeltecek ne gerekiyorsa yapacağız. Ve bunun tek şartı var, sizin koşullarınız düzelecek, vatandaş da iyi hizmet alacak.

BİRİLERİ TEK BAŞINA HER ŞEYE KARAR VERMEYİ BİR GELENEK HALİNE GETİRMİŞ: Ve sizi, yani minibüsçünüzü de İstanbul'daki sistemin bir parçası yapmak zorundayız. Benim İstanbul Kart'ım minibüsünde geçecek kardeşim. Bunu yapmak zorundayız. Ben gerçekten bugüne kadar yapılan bütün şeffaf çalışmalar adına, gizli hesap yok, Ekrem İmamoğlu 16 milyonun temsilcisi arkadaş. Beni temsil eden her arkadaşımız da 16 milyonun temsilcisi. Birileri tek başına her şeye karar vermeyi bir gelenek haline getirmiş ve ona biat etmiş olabilir. Biz kime biat ettik biliyor musunuz, yola çıkarken? 16 milyon İstanbulluya biat ettik. 16 milyon İstanbullu adına çalışacağız. Onun için şeffaf olmaya devam edeceğiz. Bugün 3464 minibüs, 453 taksi dolmuşu olmak üzere 3917 araç ‘taksiye dönüşeceğim’ diye başvurmuş. Bu başvuran hemşerilerimin adına burada iki gün boyunca noter huzurunda, sizlerin huzurunda kura çekeceğim. Bu çekilecek kurayla hem bin taksiyle ilgili dolmuş sistemimize katılacak esnaf belirlenecek hem de bin yeni taksiyle en azından bir nebze olsun İstanbul taksi meselesinde bir nebze olsun rahatlamış olacak. İnşallah bu işi daha da rahatlatacağız. 2022, İstanbul adına daha güzel olacak, göreceksiniz, 2021’den. Bu işleri beraber başarmak adına yola çıktık. Ben yine söyleyeyim. Hem esnaf odalarımızla hem esnaf birliğinin tespit edeceği başka katılımcılar varsa onlarla da her zaman masada olmaya, ortak akılla süreci çözmeye devam edeceğiz.

BEN İSTANBULLUYU PLAKA ÜZERİNDEN RANT ELDE ETME DÜZENİNDEN KURTARACAĞIM: Ben, İstanbulluyu, üç beş insanın plaka üzerinden rant elde etme düzeninden kurtaracağım. Buradan sesleniyorum. Devletimin, memleketimin hangi kurulunda, hangi makamında oturuyorsanız oturun, bu sese kulak verin. Bizi, daha fazla bu işi sesli bir biçimde vatandaşın önüne sermek zorunda bırakmayın. Gelin bu işi usulüne göre aklı başında bir şekilde UKOME'de çözelim. İstanbul'u rahatlatalım diyorum. Esnafımın yanındayım, minibüsçü kardeşlerimi seviyorum. Yıllarca minibüsle gittim geldim, hiçbir saygısızlığına rastlamadım. Minibüsçü kardeşimin ahlaklı bir şekilde İstanbul'a hizmet etmesiyle yanındayım.”

Kura çekiminden sonra taksi plakalarına kavuşan dolmuş ve minibüs esnafı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.