İnorganik Asitler ve İnorganik Asit Türleri

İnorganik Asitler ve İnorganik Asit Türleri

İnorganik asitler mineral asitleri olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda inorganik asitler metal olmayan ve minerallerden yapılmaktadır. Genellikle bu tür asitler endüstri alanında kullanılmaktadır.

Özellikle gübre yapımında kullanılan inorganik asitler aynı zamanda lif ve plastik yapımında da kullanılmaktadır.

İnorganik asitlerin bazıları özellikle de konsantre olanları aşırı derecede aşındırıcı özelliğe sahiptir. Bu tür asitler kullanılırken insan vücuduna temas etmemesi gerekmektedir. Temas ettiği taktirde vücutta kızarıklık, ortaya çıkmaktadır. Ayriyetten insan cildin de ciddi kayıplara da neden olabilmektedir.

İnorganik asitlerin bir diğer özelliği ise metaller arasında en hızlı eriyebilenler olmasıdır.

Cam için tehlike arzeden inorganik asitler bulunduğu gibi örneğin hidroflorik asit, çoğu inorganik asit cam için tehlike arz etmemektedir. Bir diğer özellik ise inorganik asitler de karbon elementi bulunmamaktadır.

En önemli inorganik asitler sanayi kimyasinda da kullanımı yaygın olan hidroklorik, sülfürik ve nitrik asitlerdir.

Bir diğer özelliği ise bu asitlerin fenol gruplarının birer üyeleri olmalarıdır. Bundan dolayı da bu asitler organik bileşikler arasında büyük yer kaplamaktadır.

İnorganik asitlere örnekler nelerdir?

İnorganik asit türlerine örnek olarak hidroflorik asit, fosforik asit, karbonik asit, sülfürik asit, nitrik asit ve perklorik asit örnek olarak verilebilmektedir.

Hidroflorik Asit:

İnorganik asit türü olan hidroflorik asit yüksek oktanlı banzin yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Bunun haricinde senteteki kriyolit imalatında da kullanılan önemli bir asit türüdür. Bu asit ayrıyetten camların üzerine şekil vermekte kullanılmaktadır.

Fosforik Asit:

Bu inorganik asit türü saf halde renksiz bir asit türüdür. Çoğunlukla gübre yapımında kullanılmaktadır.

Karbonik Asit:

Sulu çözelti halindeyken çok hafif olan bir inorganik asit türüdür karbonik asit. Özellikle gazlı içecek yapımında çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sülfürik Asit:

Bu inorganik asit türü suda çözündüğü zaman büyük bir ısı açığa çıkartmaktadır. Bu asit türü suda çözüdüğü zaman şurup kıvamını alabilmektedir. Ayriyetten renksiz bir yapıya sahip olduğu gibi kokusu da bulunmamaktadır.

Nitrik Asit:

Sıvı halde olan bu inorganik asit türünün rengi sarımtırak bir renktedir ve berrak bir yapıya sahiptir. Amonyak kullanımı ile birlikte sülfürik asit ile reaksiyona uğrar ve havadaki bileşenlerin yayılmasına neden olmaktadır. Nitrik asit çoğunlukla patlayıcı sanayisinde ve gübre yapımında kullanılmaktadır. Ayriyetten aritmalarda vemetal sanayisinde de kullanımı yaygın olan bir inorganik asit türüdür.

Perklorik Asit:

Perklorik asit, renksiz, sıvı halde ve suda çözünebilen bir yapısı bulunan inorganik asit türü e denilmektedir.  Bu inorganik asit türü nitrik asit ve sülfürik asitle kıyaslanabilecek kadar güçlü bir yapıya sahiptir. Ayriyetten bu inorganik asit türü süper asit olarak da bilinebilmektedir.

Ayriyetten klorik asit, fulminik asit, hidroklorik asit ve arsenik asit diğer inorganik asitlerden bazılarıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.