İSTANBUL MERKEZLİ 5 İLDE ULUSLARARASI DOLANDIRICILIK ŞEBEKESİNE OPERASYON

İSTANBUL MERKEZLİ 5 İLDE ULUSLARARASI DOLANDIRICILIK ŞEBEKESİNE OPERASYON

İstanbul merkezli 5 ilde, kurdukları çağrı merkezi üzerinden telefonla aradıkları kişilere kendilerini takma isimlerle Avusturya, Almanya ve İsviçre'de

İstanbul merkezli 5 ilde, kurdukları çağrı merkezi üzerinden telefonla aradıkları kişilere kendilerini takma isimlerle Avusturya, Almanya ve İsviçre'de görevli savcı, polis, avukat, noter, İsviçre Bankası, kasa şefi gibi unvanları kullanarak tanıtıp dolandırıcılık yapan uluslararası şebekeye operasyon düzenlendi. Operasyonda aralarında Türk ve yabancı uyruklu 12 şüpheli yakalandı. 

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak', "nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik" gibi suçlar üzerine çalışma başlattı. Yürütülen bir soruşturma kapsamında, uluslararası düzeyde bir dolandırıcılık şebekesini tespit etti.

Yapılan çalışmalarda, aralarında Türk ve yabancı uyruklu şüphelilerinde bulunduğu bir suç örgütü tarafından, 2012-2013 yılları arasında İstanbul'un farklı ilçelerinde çağrı merkezi kurarak Avusturya ve Almanya'da yaşayan yaşlı, algılama yeteneği zayıflamış olan mağdurları X-LİTE isimli uygulama üzerinden telefonla dolandırdığı belirlendi. İyi derecede Almanca konuşabilen şüpheliler, irtibata geçtikleri, mağdur kişilere kendilerini takma isimlerle Avusturya, Almanya ve İsviçre ülkelerinde görevli Cumhuriyet savcısı, polis, avukat, noter, İsviçre bankası kasa şefi gibi unvanları kullanarak tanıttıkları ve bu sayede mağdur insanlara güvence sağlayarak büyük ikramiye, kazanç vaadinde bulundukları tespit edildi. Şebekenin, sözde büyük ikramiyeyi almaları için harç parası olarak tanımladıkları miktarları mağdur kişilerden temin etmek suretiyle toplam 850 bin euro civarında dolandırdıkları anlaşıldı.

Yapılan çalışmaların ardından dün İstanbul, Yozgat, Çorum, Sakarya ve İzmir'de yapılan eş zamanlı operasyonlarda 12 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ve cep telefonu ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler, sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şubesi'ne getirildi. Dolandırıcılar ile ilgili başlatılan tahkikatın devam ettiği, ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilecekleri bildirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.