İSTANBUL'DA 4 BİN 508 PARÇA TARİHİ ESER ELE GEÇİRİLDİ

İSTANBUL'DA 4 BİN 508 PARÇA TARİHİ ESER ELE GEÇİRİLDİ

İstanbul’da tarihi eser kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonlarda çeşitli formlarda ve nitelikte toplam 4 bin 508 parça sikke ve objeler ele geçirildi.

 

İstanbul’da tarihi eser kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonlarda çeşitli formlarda ve nitelikte toplam 4 bin 508 parça sikke ve objeler ele geçirildi. 3 şüphelinin gözaltına alındığı operasyonda ele geçirilen tarihi eserler, Vatan Caddesi'ndeki emniyet yerleşkesinde sergilendi.

Edilen bilgiye göre; İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kaçakçıların tarihi eserleri yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarılmasını engellemek amacıyla önceki gün Fatih ve Gaziosmanpaşa’da bir iş yeri ve ikamete operasyon düzenlendi. Baskınlarda 3 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

Adreslerde yapılan aramalarda, Helenistik dönem, erken/geç Roma-Bizans İmparatorluk, Osmanlı ve İslami medeniyetlere ait olduğu düşünülen bronz ve gümüş 635 adet sikke, Mezopotamya-Irak ve Suriye-Levant bölgesine tarihlendiği düşünülen çivi yazılı Sümerce, Akadca dillerin yazılı bulunduğu M.Ö. 2000’e ait pişmiş toprak kil tabletler, İlk Çağ ve Cilalı Taş Devri dönemlerine ait olduğu düşünülen çeşitli form ve ebatlarda alet, ahşap veya taş yontmak için kullanılan taş aletler, Türk-İslam geleneği ve motifleriyle bezenmiş, şekil verilmiş mimari nitelikli mozaik ve mozaik parçaları, Helenistik ve Roma İmparatorluk dönemine ait olduğu düşünülen pişmiş toprak kandillerin de aralarında olduğu toplam 4 bin 508 parça sikke ve objeler ele geçirildi.

Ele geçirilen sikke ve objelerin incelenmek üzere ilgili müze müdürlüklerine teslim edileceği, yakalanan şüpheliler hakkında ise ‘2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet’ suçundan adli işlem yapıldığı öğrenildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.