İstanbul'da Ayazağa Mahallesi'nde Kalker Ocağı Projesine Tepki

İstanbul'da Ayazağa Mahallesi'nde Kalker Ocağı Projesine Tepki

İstanbul Ayazağa Mahallesi'nde, bölgeye yapılmak istenen kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kapasite artışı projesinin ÇED süreci halk katılım toplantısı yapıldı.

İstanbul'un Ayazağa Mahallesi'nde planlanan kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kapasite artışı projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında halk katılım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan bölge sakinleri, projeyi protesto ederek "Kapasite artışı demek İstanbul’un son nefesini de kesmek demek. Belgrad Ormanı’nı maden ve inşaat tahribine kapatın. İstanbul’a ihanet etmeye son verin" şeklinde tepki gösterdi.

İSTMAD adlı şirketin Ayazağa Mahallesi’ndeki ormana kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kapasite artışı yapmak amacıyla hazırladığı projenin ÇED toplantısı, Ayazağa Spor Kulübü Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Kuzey Ormanları Savunması temsilcileri ve bölge halkı da katıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişimi Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü görevlisine karşı tepkilerini dile getiren katılımcılar, projeyi şiddetle eleştirdi.

Kuzey Ormanları Savunması ve Türkiye Ormancılar Derneği adına konuşan avukat Esmanur Çağlak, projenin orman ve yeşil alanlar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Çağlak, "Bu yol üzerine gelirken siz de görmüşsünüzdür zaten. Ağaçlar bembeyaz durumda. Tozdan buradan kimse nefes alamıyor. Biz Kuzey Ormanları'nda bundan sonra tahribat açmanıza izin vermeyeceğiz... Yeşil alanımızın, orman alanımızın katliamına imza atacak projelere imza atılıyor. Buradan tekrardan uyarıyoruz. Bu projelerin peşini bırakmayacağız. Biz yaşam alanlarımızın, Kuzey Ormanları'nın yaşamasını istiyoruz. Belgrad Ormanı İstanbullular için, Sarıyerliler için çok önemli bir yer. Nefes kaynağımız, yaşam kaynağımız. Ormanımızın maden ocaklarıyla tahrip edilmesine, yok edilmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan diğer bölge sakinleri de benzer şekilde projeye karşı çıkarken, çevrenin korunması ve Belgrad Ormanı'nın tahribatının önlenmesi gerektiğini vurguladılar. Projenin devam etmesi halinde çevresel ve sosyal etkilerinin büyük olacağı ve İstanbul’un doğal kaynaklarının zarar göreceği endişeleri dile getirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.