İSTANBUL'DA SUYA YÜZDE 15.62 ZAM YAPILDI

İSTANBUL'DA SUYA YÜZDE 15.62 ZAM YAPILDI

İstanbul'da suya yüzde 15,62 oranında zam yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) yüzde 39'luk zam teklifini revize ederek, yüzde 15,62 olarak kabul etti.

İstanbul'da suya yüzde 15,62 oranında zam yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) yüzde 39'luk zam teklifini revize ederek, yüzde 15,62 olarak kabul etti. İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, "Yapılan, hesaplara uymayan bir artış. Bu karar, bizim yatırımlarımızı bir miktar daha öteleyecek" dedi.

İBB Meclisi'nin bugünkü toplantısında, İSKİ'nin artan maliyetler ve yapmak istediği yatırımlar gerekçesiyle istediği yüzde 39’luk zam teklifi görüşüldü. 

2014 YILI FİYATINDAN SU KULLANIYORDU

Toplantıda bir sunum yapan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, su zammı taleplerinin nedeni olarak İstanbul’un artan nüfusu ve altyapı ihtiyacı, akaryakıt ve personel giderlerinin artmasını gösterdi. Mermutlu sunumunda ayrıca İSKİ’nin devam eden ve planlama aşamasında olan projeler hakkında bilgiler verdi. Mermutlu, “İstanbul’da 1 metreküpü 4,81 lira olarak uygulanan konut su birim fiyatları, ücretsiz olarak verilen İnsani Tüketim Amaçlı su miktarı düşüldüğünde 3,85 lira olarak faturalara yansıyor. Bu rakam, İSKİ’nin 2014 yılı mart ayında uyguladığı su birim fiyatı seviyesine denk geliyor. İSKİ’nin yaptığı detaylı bütçe çalışmasına göre; su birim maliyetlerinin karşılanabilmesi için fiyatlarda yüzde 39’luk bir artış yapılması gerekiyor” diye konuştu.

İBRAHİM ÖZKAN: SU ÜZERİNDEN SİYASET YAPARAK İSKİ’Yİ KÖŞEYE SIKIŞTIRMA ÇABALARIDIR BUNLAR

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan söz alarak, İSKİ’yi su üzerinden köşeye sıkıştırma çabaları olduğunu söyledi. Özkan, şöyle konuştu:

“Genel Müdür durumu çok net bir şekilde açıkladı. Hesap ortada. İşletme artışları belli. Yüzde 25 civarında. Sadece işletme maliyetlerini kurtarmıyor. 6.84’lük bir ilave zam verilmiş. Şimdi biliyorum "Sayın İmamoğlu yüzde 40 istedi. Biz yüzde 15 verdik milleti ezdirmedik" diyecekler. Gaza yüzde 60, elektriğe yüzde 80 zam yapılırken vatandaşın yanında olmayanlar burada popülizm yapmasınlar. Bugün öyle bir hale geldi ki 2014 yılının su fiyatlarından İstanbul halkı su kullanıyor. Ve gerçek denk bütçe esasına göre yapılmış olan maliyet hesabına göre herhangi bir yanlışlık yok. Sayın Genel Müdür'ün izahatında, yaklaşık 10 milyar liralık yeni yatırımdan bahsedildi. 16 adet biyolojik ve ileri biyolojik tesisin üretiminden bahsedildi. Burada Selim Bey, "Biz görevi devrettiğimizde İSKİ'nin bir lira borcu yoktur" dedi.

"GÖREVİ DEVRETTİĞİNİZDE İSKİ'NİN MÜTEAHHİTLERE 350 MİLYON LİRA BORCU VARDI" 

Yanlış biliyorsunuz. Görevi devrettiğinizde İSKİ'nin müteahhitlere yaklaşık 350 milyon Türk lirası borcu vardı. Lütfen halka gerçekleri anlatalım. Üzerine bir milyar ilave girmiştir. Buna rağmen vatandaşın cebinde yaklaşık 5 milyar Türk lirasına yakın para kalmıştır. Bakın bu hale gelince İstanbul'da yaklaşık aylık 3,5 milyon metreküplere çıkmış bir su kullanımı var. Suyun kullanılabilmesi için, suyun musluğa girebilmesi için Allah'ın suyu diyerek olayı geçiştiremezsiniz. Suyu musluğa gelene kadar olan geçen süreçleri var, kullanılan kimyasallar var, kullanılan boru hatları var. Bakın hiçbirinde göremedim. Benim yaptığım araştırmada çelik maliyetleri yüzde 226 artmış, bu hatlar yenilenecek. İstanbul halkı kaliteli suyla kavuşacak.

"ELEKTRİĞE YÜZDE 80 ZAM YAPTINIZ"

Öyle bir hale geldi ki, İstanbul'daki kırsal mahallelerde bakın artık insanlar hayvanlarını musluk sularıyla su ihtiyaçlarını gideriyor. İnsanlar, park ve bahçesini musluk suyuyla suluyor. Niye biliyor musunuz? İşte elektriğe hükümetinizin yapmış olduğu yüzde 80’e yakın zamla alakalı bir konu. Bunları bilin ona göre bundan sonra atacak olduğunuz tweetleri atın."

BALYALI: ÇOK İSTEDİĞİMİZ İÇİN DEĞİL, MECBUR OLDUĞUMUZ İÇİN YAPMAK ZORUNDAYIZ”

İBB Meclisi CHP Grubu Sözcüsü Tarık Balyalı da “Daha önce İBB Meclisi’nden geçen 4 milyar liralık borçlanma bu yatırımlarla ilgili değil. İSKİ, kurum olarak ekonomik gerçeklere ve yatırım miktarına uygun bir denk bütçe hazırlamak zorunda. Su zammını, çok istediğimiz için değil, ülkemizde çok ciddi enflasyon artışı nedeniyle, İSKİ’nin maliyetlerindeki parametrelerin ciddi artışından dolayı, mecbur olduğumuz için yapmak zorundayız” dedi.

SU FİYATI YÜZDE 15,62 ARTTI

AKP Grubu da açıklanan enflasyon rakamlarını dikkate alarak yüzde 15,62’lik zam teklifi önerdiğini açıkladı. Teklif, Meclis üyelerinin oy çokluğuyla onaylandı. Buna göre, İstanbul’da 1. kademe suyun metreküp fiyatı 5.56 lira, 2. kademe fiyatı 8.35 lira, işyeri su fiyatı 14,95 lira, köy su fiyatı ise 1.39 lira oldu.

"YATIRIMLARIMIZI BİR MİKTAR DAHA ÖTELEYECEK BİR ARTIŞ OLDU"

İBB Meclisi'nin su zammı düşürerek onaylamasının ardından ANKA Haber Ajansı’na konuşan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, yapılan hesaplara uymayan bir artış olduğunu belirtti. Mermutlu “Artış gerçekleşti hayırlı olmasını diliyorum. Tabii bu, bizim yaptığımız hesaplara uymayan bir artış. Biz bizzat İSKİ’nin girdilerine gelen zamları ortaya koyduk. Ama burada tüketici bir fiyat üzerinden bir artış yapıldı. Yarısından daha az bir artış oldu. Bu karar, bizim yatırımlarımızı bir miktar daha öteleyecek” dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.