KADINLAR BEŞİKTAŞ’TAN SES VERDİ

KADINLAR BEŞİKTAŞ’TAN SES VERDİ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Beşiktaş İskele Meydanı'nda buluşan

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Beşiktaş İskele Meydanı'nda buluşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, basın açıklaması yaptı. Öldürülen kadınların ailelerinin de katıldığı eylemde, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması çağrısı yapılırken "Kadın cinayetlerini şüpheli bırakmayacağız" sloganları atıldı.
 

HABER: EDDA SÖNMEZ

KAMERAMAN : ADEM KARABAYIR

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Beşiktaş İskele Meydanı'nda buluşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, basın açıklaması yaptı. Öldürülen kadınların ailelerinin de katıldığı eylemde, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması çağrısı yapılırken "Kadın cinayetlerini şüpheli bırakmayacağız" sloganları atıldı.

Kadın dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde Türkiye'nin birçok ilinde eylem düzenlendi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri'nin çağrısı üzerine İstanbul'da yapılan eylem Beşiktaş İskelesi'nde gerçekleştirildi. İki ayı aşkın süredir AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına tepki gösteren Boğaziçi Öğrencileri de kendi hazırladıkları afiş ve pankartlarla eylemde yer aldı.

Polisin çelik çitlerle çevirdiği iskele meydanın etrafındaki geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. TOMA'ların da yer aldığı güvenlik çemberi içinde açıklama yapan kadınlar, "Kadın cinayetlerini şüpheli bırakmayacağız" sloganları attı. Eylemcilerin erkek şiddeti sonucu öldürülen kadın kurbanların fotoğraflarını taşıdığı eylemde, kadın cinayetlerinde etkin kovuşturma ve soruşturma yapılması ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması talep edildi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de “Rektörü de geleceğimizi de biz seçeriz”, “Aşağı bakarsanız, gökkuşağını göremezsiniz”, “Aşağı bakmak fıtratımızda yok” pankartları açılırken, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları atıldı.

Eylemde yapılan ortak basın açıklamasında, "Kadın cinayetlerini şüpheli bırakmayacağız İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız" vurgusu yapıldı. Açıklamada konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, ''Nefret şiddeti ile hala savaşıyoruz. Bir de utanmadan kadın cinayetleri azalıyor diyorlar'' diye konuştu. Eylem, ayrıca Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve İşçi Kadın Meclisleri temsilcileriz de konuşma yaptı. 

"ETKİN KOVUŞTURMA YAPILSIN"

Eylemde, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, bir konuşma yaptı. Konuşmasına LGBTİ+’ları selamlayarak başlayan Kav, LGBTİ+’ların hedef gösterilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Kav, kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri için etkin kovuşturma ve soruşturma yapılması gerektiğini vurguladı.

"EŞİT VE ÖZGÜR YAŞAYAN KADINLARA TAHAMMÜLLERİ YOK"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise konuşmasına farklı yaşlardan, farklı görüşlerden ve farklı cinsel yönelimlerden kadınların bir arada aynı meydanda buluştuğunu vurgulayarak başladı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise bazı LGBTQ+ pankartlarının alana sokulmadığını söyledi. Ataselim, şöyle konuştu:

“Eşit ve özgür yaşayan, dik duran kadınlara tahammülleri yok. Bu yüzden 6284’ün altını boşaltmaya İstanbul Sözleşmesi’ni seçim malzemesi yapmaya çalışıyorlar. Kadınların hayatını pazarlık konusu yaptırmayacağız. Anayasa’nın temel maddesine göre bütün vatandaşlar eşittir. Dil, din, ırk ve benzeri sebepler gösterilmeksizin eşittir diye söyler. ‘LGBTQ+’lar hariç’ yazmaz Anayasa’da. Bugün bu alana LGBTQ+ ifadesi yazdı diye iki ilçemizin pankartını sokmayanlar Anayasa’yı ihlal ediyorlar. Bunun farkındalar mı?"

"ADALET NEREDE?"

2018’de Sefaköy’de çalıştığı iş yerinin penceresinden düşerek ölen 26 yaşındaki Aysun Yıldırım’ın annesi Hüsniye Yıldırım konuşmakta zorlanarak “Kızım katledildi. Etkin bir soruşturma yapılmadan benim kızımın dosyası kapatıldı. Yavrumun dosyası kapatıldı. Neye uğradığımızı şaşırdık. Yüreğimizdeki acının tarifi yok. Yavrum kesinlikle intihar etmezdi. Dosyamız incelendi. Bugün dosyamızın gerçek yüzü ortaya çıktı. Kızım intihar etmedi. Öldürüldü benim yavrum. 27 yaşında öldürüldü katiller tarafından. Benim kızım gibi yüzlerce kızlarımız var. Bir gün bu son bulsun diyorum ama bulmuyor. Neden? Adalet olmadığı için bizim ülkemizde. Devlet büyükleri neredesiniz, adalet nerede?" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.