KADİR TOPBAŞ BUGÜN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK

KADİR TOPBAŞ BUGÜN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK

Koronavirüsü atlatan ancak kronik lenfositik lösemi rahatsızlığına yenik düşerek dün yaşamını yitiren eski eski İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş için bugün düzenlenecek törenin ardından defnedilecek.

Koronavirüs tedavisinin ardından bu hastalığı yenen ancak kronik lenfositik lösemi rahatsızlığına yenik düşerek dün yaşamını yitiren eski İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş için bugün saat 12.30'da, İBB Saraçhane Yerleşkesi önünde cenaze töreni düzenlenecek. Törenin ardından öğlen namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Fatih Camii Haziresi'ne defnedilecek. Cenazeye sanat, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda ismin katılacağı tahmin ediliyor. Yoğun kar yağışının olduğu İstanbul'da İBB  Saraçhane Yerleşkesi önünde tören hazırlıkları ise devam ediyor. Törene katılacaklar için bina önündeki alanda çadır kuruldu. Hava muhalefi nedeniyle tören kurulan çadırda yapılacak. 

75 yaşındaki Kadir Topbaş, 16 Kasım'dan itibaren koronavirüs dolayısıyla Amerikan Hastanesi'nde tedavi görüyordu. 4 Aralık'ta yoğun bakıma alınan Topbaş, durumunun ağırlaşması üzerine entübe edilmişti. Koronavirüsü atlatan Topbaş, kronik lenfositik lösemi rahatsızlığına yenik düşerek bugün yaşamını yitirdi.

Topbaş, 2004 yılından itibaren 3 dönem üstlendiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkanlığı görevinden, 2017 yılında tartışmalı bir şekilde istifa ederek ayrılmıştı.

KADİR TOPBAŞ KİMDİR?

Kadir Topbaş, 8 Ocak 1945'te Artvin'in Yusufeli ilçesinde doğdu. Doğduğu günden bugüne İstanbul'da yaşayan Topbaş, ilk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Lise öğrenimine Işık Lisesi'nde başlayan Kadir Topbaş, eğitimini İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde tamamladı. 1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Topbaş, “Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri” konulu doktora tezini, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü'nde tamamladı.

Bir süre serbest mimar olarak çalışan Kadir Topbaş, 1994-1998 senesi arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yaptı. Topbaş, aynı süreçte İstanbul'da bulunan tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarıyla da ilgilendi.

1999 senesinde Beyoğlu Belediye Başkanlığı'na seçilen Kadir Topbaş, 28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AK Parti'den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi. Topbaş, ayrıca eş zamanlı olarak uluslararası görevlerde de bulundu. Bu tarihten itibaren İBB'nin başında olan Kadir Topbaş, 22 Eylül 2017'de başkanlık görevini bıraktı.

TAÇ Vakfı (Tarih ve Çevre Vakfı) mütevelli heyeti ve yönetim kurulu üyesi olan Topbaş, evli ve üç çocuk babasıydı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.