KAFTANCIOĞLU, AVUKATLARIN SORUNLARINI DİNLEDİ

KAFTANCIOĞLU, AVUKATLARIN SORUNLARINI DİNLEDİ

“Haklarımız var” mottosuyla toplumun güvencesiz kesimlerinden ve meslek gruplarından temsilcilerle gerçekleştirdiği toplantılara devam ediliyor

CHP İstanbul İl Başkanı , Dr. Canan Kaftancıoğlu, dün de avukatlık mesleğinin sorunlarını konuşmak üzere İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Görüşmede 5 Nisan Avukatlar Günü’nde Türkiye’de avukatların mesleki sorunları, stajyer avukatların gelecek kaygıları, avukatlık mesleğinde yaşanan değişim ve dönüşüm konuları masaya yatırıldı.

Korona virüsü salgınının ekonomik sonuçlarından avukatların da olumsuz etkilendiğini söyleyen CHP’li Kaftancıoğlu, “Avukatlık mesleğinin korona virüs pandemisiyle birlikte sorunlarının katlanarak artmış olduğunu görüyoruz. Burada bir kez daha sosyal devlet olmanın gerekliliğini, ekmek gibi su gibi bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz” dedi.

“GENÇ AVUKAT ADAYLARI MESLEKLERİNİ İLERİYE TAŞIYACAK İMKANLARA SAHİP OLMALI”

CHP’li Kaftancıoğlu özellikle stajyer avukatların ekonomik güvencesizliği kadar geleceğe dair kaygılarının da arttığını gözlemlediğini belirterek “Özellikle son 15 yıldır sayısı ikiye katlanan hukuk fakülteleriyle birlikte ne yazık ki birçok meslek grubunda olduğu gibi avukatlık mesleği için de sorunlar arttı. Geleceğin hukukçuları, adalet savunucuları bugün çok ciddi ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Stajyer avukatlar düşük ücretler ve esnek çalışma koşulları nedeniyle insani olmayan rekabetçi bir piyasanın içinde güvencesiz durumda. Hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve daha demokratik bir ülke için genç avukat adaylarının mesleklerini ileriye taşıyacak imkânlara sahip olması gerekiyor” dedi.

Korona virüsü salgını nedeniyle avukatların hem mesleki hem de ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Kaftancıoğlu, “Bu süreçte hepimiz yaşanılan sıkıntıların hep birlikte elimizden geleni, üzerimize düşeni yaparak üstesinden gelmeye çalışacağız. Umarım karanlık günlerden aydınlığa çıktığımızda mesleklerimizin öncesinde yaşadığı sorunların çözümlerini hep birlikte üretiriz. Mesleki sorunların çözümlerin aslında toplumdaki majör sorunların çözümü anlamına geldiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var” diye konuştu.

“TARİH BOYUNCA AVUKATLARIN KÖLELERİ DE EFENDİLERİ DE OLMAMIŞTIR”

Hukukun üstünlüğünü savunan ve demokrasiyi içselleştirmiş tüm avukatların 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlayan Kaftancıoğlu, “Çok hoşuma giden bir söz vardır. ‘Tarih boyunca avukatların köleleri de efendileri de olmamıştır.’ Hakikaten avukatlık böyle bir meslek. Umarım gelecekte de siyasi iktidarların amaçları uğrunda kullandığı değil; yüzyıllar boyunca sürdürdüğü gibi mesleğinin gerekliliklerini yerine getiren ve bunun bedeli ne olursa olsun yapan sizler gibi avukatlar olur. Sizi ve meslektaşlarınızı 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü’nde bir kez daha saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.


“HUKUK FAKÜLTELERİ’NDEKİLER MEZUN OLDUĞUNDA AVUKAT SAYISI 2 MİSLİ OLACAK”

Kaftancıoğlu’nun stajyer avukatların yaşadığı sorunlar ile avukatlık mesleğinin geleceğine ilişkin tespitlerine katıldığını ifade eden Durakoğlu, hukuk fakültelerinin sayısındaki artışın avukatlık mesleğinin nitelik kaybına neden olduğunu söyledi. Genç meslektaşlarının ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Durakoğlu, “Bugün 130 bin avukat var. 83 bin 500 hukuk fakültesi öğrenci var. 18 bin 500 -20 bin civarında da stajyer var. Kaba bir hesap yaptığımızda 4 yıl sonra bunlar mezun olduklarında bugünkü avukat sayısının neredeyse 2 misli avukat sayısıyla karşılaşabileceğimiz ortaya çıkıyor. Özellikle iki yardımcı doçent ve iki doktorla açılan fakülteler olduğu için son derece yetmezliklerle dolu meslektaşlarımızın mesleğe başladığına tanık oluyoruz. Hatta bu yetmezliklerin bilindiği halde sadece avukatlık için değil hakimlik ve savcılık açısından da kullanılmakta olduklarına da tanık oluyoruz. Nitelikli meslektaşlarımız olsa belki biz kendi içerimizde nitelik yarışına girmiş olsaydık bu sorunları bu ağırlıkta yaşamamış olabilirdik” diye konuştu.

Barolar olarak avukatlık mesleğinin niteliğini arttırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını açıklayan Durakoğlu, “Nitelikli avukatların yetişmesi için belirli planlar geliştirmeye ve bunları hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bütün avukatların İngilizce öğrenmeleri, mümkün olduğunca uzmanlaşabilecekleri bir alana yönelmeleri konusunda çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

“AVUKATLAR ÇOK CİDDİ EKONOMİK SIKINTILAR YAŞIYOR”

Korana virüs salgınından avukatların da olumsuz şekilde etkilendiğini söyleyen Durakoğlu, “Çünkü adliyeler kapandı, kapanması gerekiyordu. Önce sağlığımızı korumamız gerekiyordu ancak adliyelerin kapanması büroların kapanmasına; o da bürolarda çalışan meslektaşlarımızın çok ciddi sıkıntılarına neden oldu. Şu anda herhangi bir birikimi olmayan, yaşamını kazandığı parayla sürdüren meslektaşlarımız çok ciddi ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Vergilerin ertelenmesi, SGK ve Bağkur ödemelerinin ertelenmesi dışında bir çözüm önerilmedi. Meslektaşlarımızın çok ciddi sıkıntıları var. Stajyerler yetişemiyorlar, çalışamıyorlar şu anda. Bir kartopunun çığ gibi yukarıdan üzerimize doğru yuvarlanmakta olduğunu hissediyorum. Umarım içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıyı ortadan kaldırabileceğimiz süreç ne kadar kısa olursa, o süreç içerisinde kendimizi belki de daha iyi bir noktaya sürükleyebiliriz’’ şeklinde konuştu.

 “BİZLER AVUKATIZ, UMUTSUZLUĞA RAZI OLMAYIZ”

Türkiye’de avukatların mesleklerini hakkıyla yapabilmek için birçok sorunla mücadele ettiğini vurgulayan Durakoğlu, “Son 10 yıldır avukatlığa ilişkin çok ciddi değişiklikler ile karşı karşıyayız. Aslında daha evvel başladı ama son 10 yıldır şahikasına erişen sorunlar ortaya çıktı. Bunu bir umutsuzlukla karşılayabilecek ve bu umutsuzluğa razı olacak bir durumda değiliz. Tarihin dönemeçlerinde böyle şeyler yaşadık. Darbeler, hukuksuzluklar yaşadık hatta darbelerin kendi hukuklarını yarattıkları dönemleri yaşadık. Her şeye rağmen bu dönemlerin içinden alnımızın akıyla her zaman çıktık. Buradan da çıkarız. Bizler avukatız” dedi.

“UZUN ZAMANDIR AVUKATLAR GÜNÜ’NÜ KUTLAMIYORUZ”

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, 5 Nisan 2020 tarihinin İstanbul Barosu’nun da 142. kuruluş yıl dönümü olduğunu belirterek “Biz avukatlar gününü uzun zamandır istediğimiz gibi kutlayamıyoruz. Bunun adına da kutlama diyemiyoruz. Hatta geçmiş dönemlerde çok açık bir şekilde ‘Kut-la-mı-yo-ruz’ dedik. Avukatlar olarak yargı içerisinde ifade ettiğimiz anlamı vurgulayabilirsek bu anlamda kendi günümüzde bile bugünü kutlayamayan bir mesleğin mensupları olarak belki bir şeyler anlatabiliriz diye düşündük. Fakat gidişat zaman içerisinde böyle bir olanağa izin vermedi” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.