KAĞITHANE’DE ALZHEIMER HASTALARI UNUTULMADI

KAĞITHANE’DE ALZHEIMER HASTALARI UNUTULMADI

Kağıthane Belediyesi ile Türkiye Alzheimer Derneği ortaklaşa "Alzheimer’in Sesine Kulak Ver" isimli eğitim semineri gerçekleştirildi.

Kağıthane Belediyesi 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde Alzheimer hastalarını unutmadı. Türkiye Alzheimer Derneği ile ortaklaşa düzenlenen "Alzheimer’in Sesine Kulak Ver" isimli eğitim semineri belediyenin meclis salonunda gerçekleşirken, seminere Alzheimer hastaları, hasta yakınları ve birden fazla vatandaş katıldı.

Seminerde ilaveten katılımcılara bedava Alzheimer testi de uygulanarak, hastalık riski taşıyıp taşımadıkları araştırıdı.

Nöroloji Profesörü Doktor Barış Topçular tarafından sunulan seminerde hastalığın ne olduğu ve korunma teknikleri anlatıldı. Prof. Topçular; ‘’ Alzheimer; yaşlılık ya da beyin dokusunda meydana gelen yıkım sonucu ortaya çıkan, kazanılmış yeteneklerin kaybıyla sonuçlanan bir hastalık. Toplumda bunama şeklinde de biliniyor. Alzheimer genelde unutkanlıkla başlıyor ve  60 yaşından sonra kendini daha sık gösteriyor. Bu nedenle ileri yaşlarda sık unutkanlıklar yaşıyorsanız kesinlikle hekiminize görünün.’’ dedi.

Hastalıktan korunma yollarına da dikkati çeken Prof. Topçular; ‘’ Düzenli ve yeterli uyuyun. Stresten, kötü alışkanlıklardan ve özellikle sağlıksız gıdalardan uzak durun. Fiziksel ve zihinsel etkinliklerde bulunun. Tansiyon ve kan şekerinizi iyi yönetin. Bir dil öğrenmek de Alzheimer’dan korunmak için çok yararlı.’’ diye konuştu.

Programa Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin de katıldı. Başkan Öztekin, Prof. Topçular ve vatandaşlara khamlelarıyla günü anlamlı hale getirdikleri için teşekkür etti. Başkan Öztekin; ‘’Yakın gelecekte projelerimiz arasında olan Yaşlılar Gündüz Hizmet Merkezi’ni faaliyete geçireceğiz. Bunun yanısıra yaşlı ve kimsesiz vatandaşlarımızın evlerine giderek; gerek ev işlerinde kendilerine yardım ediyor, gerek aşevimizden her gün iki öğün sıcak yemek ikramında bulunuyor, hasta yatağı temin ediyor, gerekse psikolojik destekliyoruz. Önümüzdeki süreçte de yaşlılarımıza hizmetlerimiz artarak devam edecek.’’ şeklinde konuştu.

Hastalığın kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğü vurgulanıyor. 65 yaşın üzerindeki her 6 kadından biri, 11 erkekten de birinin Alzheimer olduğu ifade edildi. Mevcut hastaların üçte ikisinin kadın olduğu; 60 yaşından sonra bir kadının Alzheimer olma riskinin, meme kanseri riskinden 2 kat daha çok olduğu bildiriliyor.
 

 


Kaynak: Kağıthane Belediyesi

















HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.