Kartal’da Rıfat Ilgaz Eğlenceli Çocuk Kütüphanesi Açıldı

Kartal’da Rıfat Ilgaz Eğlenceli Çocuk Kütüphanesi Açıldı

Kartal’da Rıfat Ilgaz Eğlenceli Çocuk Kütüphanesi Açıldı

Kartal Belediyesi tarafından çocuklara kitap okumayı sevdirmek, kültürel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçen Rıfat Ilgaz Eğlenceli Çocuk Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı.

Şair, yazar Rıfat Ilgaz’ın adını yaşatan ve Tarihi Kentler Birliği’nden ödül alan kütüphanenin açılışına; Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, eşi Sibel Doğan Yüksel ve oğlu Eymen Ali, Rıfat Ilgaz’ın gelini Nilgün Ilgaz ve ailesi, CHP Kartal İlçe Başkanı Mert Polat, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları, başkan danışmanları, siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, yazarlar, sanatçılar, çocuklar, vatandaşlar ve Hababam Sınıfı’nın oyuncuları Ahmet Arıman (Hayta İsmail), Tuncay Akça (Bacaksız), Teoman Ayık (Yakışıklı Ahmet) katıldı.

Açılış töreninde edebiyat dünyasının koca çınarı olarak nitelendirilen, 7 Temmuz 1993’de hayatını kaybeden şair, yazar Rıfat Ilgaz saygı, sevgi ve özlemle anıldı.

“Önceliğimiz Kartallı çocuklara örnek olabilmek, onların ufkunu açıp sanatla buluşturmak”

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Kartallı çocuklara örnek olmak, onların ufkunu açıp, edebiyat ve sanatla buluşturmak adına çocuklara yönelik projelerin öncelikli olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Burası adından da anlaşıldığı gibi çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırabileceğimiz ve işin içinde sanatın, edebiyatın, kitabın olduğu süreçlerin yer aldığı bir kütüphane. Duayen isim Rıfat Ilgaz’ı da yeni nesile anlatmak ve aktarmak o’nu yeni nesille buluşturmadan olmazdı. Dolayısıyla burası belediyemize ait 15 kreşimiz olmak üzere ilçedeki tüm ilköğretim çocuklarımız için sırayla okuma saatlerinin gerçekleştirebilecekleri bir yer. Rıfat Ilgaz Eğlenceli Çocuk Kütüphanesi’nin Gümüşpınar Mahallemizde ara sokakta bir yerde olması buranın yılda 50 bin çocukla buluştuğu gerçeğini değiştirmiyor. Geçtiğimiz yıllarda pandemiden çıkmamıza rağmen 50 bin çocuğumuzu burada misafir ettik. Masal Müzemizde yaptığımız gibi yine çocuklarımızı okullardan alıp burada okuma saatlerini gerçekleştiriyoruz. Okul müdürümüz, öğretmenlerimiz ve ailelerimizle işbirliği içinde çocuklarımızı alıp buraya getirerek birlikte bu süreci yürütüyoruz. Hafta sonu çocuğuyla birlikte iyi vakit geçirmek isteyen ailelerin buluştuğu bir nokta. Aynı zamanda çocukların okuma alışkanlığını hissettiği, gördüğü, özendiği bir alan burası. Geçtiğimiz dönem restorasyonu yapılan ki, böyle bir bina yoktu. Buradaki çocukların hayalleri ile arşivden çıkan restorasyon bilgisi ile geçtiğimiz dönem hayata geçen bir bina. Bu dönemde bizlerde bunun ruhuna uygun bir şekilde hem tasarımını yapıp, hem fiziki koşullarını sağlayıp, hem çocuklarımıza uygun ortamı gerçekleştirip Rıfat Ilgaz ismini buluşturduğumuz; okuma salonlarını, kütüphanesini, atölyelerini yaptığımız bir yer burası. O yüzden emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma, önceki dönemde de bu dönemde de çalışma arkadaşlarıma da ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bir tane önceliğimiz var, o da Kartal’ın çocuklarına örnek olabilmek, onların ufkunu açabilmek, onları sanatla, edebiyatla, yazım dünyasıyla buluşturmak. Bugün burada Rıfat Ilgaz’ı anmak, anlamak onun ortaya koyduğu efsane eseri Hababam Sınıfı’nı oyuncu arkadaşlarımızla tekrardan hatırlamak, ailesi ile buluşmak mutluluk verici. Eminim bizi duyuyor ve hissediyorlardır. Burası Kartal’ın tüm çocuklarına ait.”

Açılışta konuşan Rıfat Ilgaz’ın gelini yazar Nilgün Ilgaz, “Oldukça heyecanlıyım. Bu açılışta Aydın’da olsun isterdim. Ama içim çok rahat. İki yıl önce buraya gelip görmüştük. O açıdan mutluyum. Hiç olmazsa böyle bir yeri gördü. Böyle bir yerin açılacağını ilk duyduğum zamanda çok heyecanlanmıştım. Bende her zaman katkı vermeye hazırım. Ne zaman isterseniz gelmeye hazırım. Böyle bir yeri yaşatalım yürütelim. Başkanıma da çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

Rıfat Ilgaz Eğlenceli Çocuk Kütüphanesi’nin açılışında çocuklarda gönüllerince eğlenceli bir gün yaşadı. Atölyeler, çocuk oyunları, popcorn-pamuk şeker, animasyon grupları ve bando gösterilerinin yer aldığı açılışta Hababam Sınıfı’nın efsanevi oyuncuları da müzikal bir gösteri yaptı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.