Koşucu Bekir Efendi Koşusu'nu Egenin Aslanı kazandı

Koşucu Bekir Efendi Koşusu'nu Egenin Aslanı kazandı

4+ yaşlı safkan Arap atlarına mahsus olarak koşulan yarış 1900 metre mesafe üzerinden çim pistte koşuldu.

2022 yılı Koşucu Bekir Efendi Koşusu'nu, Ufuk Karan'ın sahibi ve yetiştiricisi olduğu Egenin Aslanı (Kaizbert - Haberinolsun / Haberbatur) jokeyi Kadir Tokaçoğlu idaresinde galibiyetle noktaladı. Okan Taşdemir'in antrenörlüğünü üstlendiği 7 yaşındaki al erkek safkan ortaya koyduğu performansla sekiz koşuluk galibiyet hasretini sonlandırırken, toplamda on beşinci birinciliğini elde etmiş oldu.

10 safkanın katılımlarıyla koşulan yarışta Borabey (Uçanoğlu - Mor Elmas / Dayıbey) sıralamanın ikinci basamağında yer alırken, İstanbul Muhafızı (Ayabakan - Meldegülü / Bilgin) üçüncü, Mamuşoğlu (Kaizbert - Şmşekgülü / Şentay) dördüncü, Muhsin (Bozok - Sapha.34 / Alaz) de beşinci oldu.

Koşunun galibi Egenin Aslanı için bitiriş derecesi 2.10.31 olurken, farklar 3 Boy - Baş - Baş - 1 Boy şeklinde sonuçlandı.

Yarışın ardından düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibi Utku Karan'a kupasını Gülay Koşucu takdim etti.

Hasan Koşucu ise kazanan safkanın jokeyi Kadir Tokaçoğlu'na kamçı hediye etti.

Törene İzmir Hipodrom Müdürü Cenk İşkara ve davetliler de katıldı.
 

Koşucu Bekir Efendi

1885 yılında Manisa Salihli'de doğan Koşucu Bekir Efendi, Sipahi Ocağı ve Osmanlı Ordusu'nda süvari olarak görev yaptı. 1850'li yıllarda kurulan "İzmir Yarışçılık Kulübü" (Smyrna Racing Club)'nde önce idman jokeyliği yapan Bekir Efendi, yabancı jokeylerden öğrendiği biniş teknikleri ve özel yeteneğiyle jokey olarak at binmeye başladı. İzmir yarışlarında elde ettiği büyük başarılarla tanınan bir jokey oldu. Bu dönemin en ünlü jokeylerinden olan Rum asıllı jokey Badi ile katıldığı müthiş mücadelelere sahne olan yarışlar unutulmazlar arasındadır. Aynı zamanda Atina'da da birçok yarışa katılıp başarılar elde eden Koşucu Bekir Efendi, İngiltere'de kraliyet ailelerinin de katıldığı yarışta Yegane isimli at ile önemli bir yarış kazandı. İzmir'in başarılı jokeylerinden Davut Akdı'nın yetişmesine de büyük katkıları olan Koşucu Bekir Efendi, ayrıca ülkemizi yurtdışında başarı ile temsil eden ilk profesyonel jokey oldu. 1938 yılında aramızdan ayrılan Koşucu Bekir Efendi'yi, anısına düzenlenen bu koşu vesilesi ile saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

and3kmsuw8hrfgljkbitqonh.jpg

4yrbqi0uvdtwIaklgg8zhcny.jpg

hsg4d7obl5jfaexsh6fkmjwr.jpg

1rbkqgpkqlz64vfcp2wu9elt.jpg

Iwrudxlmmtubpvr5fg7hsbl1.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.