KÜBRA DAĞLI’DAN BAŞARININ SIRRI: “DIŞ SESLERE SAĞIRIM”

KÜBRA DAĞLI’DAN BAŞARININ SIRRI: “DIŞ SESLERE SAĞIRIM”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Yenikapı Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde 8-9 Aralık tarihlerinde düzenlenen İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuar&Zirvesi, büyük ilgi gördü. Zirvede; tarihten gastronomiye, sanattan spora kadar, çeşitli alanlarda söyleşiler de yapıldı.

Freestyle Poomsea (danslı ve müzikli tekvando) dalında bir kez Dünya, dört kez de Avrupa şampiyonu olan İBB Spor Kulübü’nün (İBBSK) milli tekvandocusu Kübra Dağlı, söyleşiler kapsamında İBB Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur’un konuğu oldu. Onur’un sorularını yanıtlayan Dağlı, başarısının sırlarını, unutamadığı anları, hayal kırıklıklarını ve çektiği zorlukları çarpıcı ifadelerle anlattı.

SPOR KEYİFLİ AMA SPORCULUK ZOR

“Başarını neye borçlusun? Bu kadar kişi arasından nasıl sıyrılıp öne geçtin?” diye soran Onur’a, Dağlı şu cevabı verdi: “İşimi sevmeye borçluyum. Sevmezsek, spor yapılacak bir iş değil, eziyet olur. Disiplinli olmak zorundasınız. Spor yapmak, keyifli ama sporcu olmak için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Branşın getirdiği her şeyi yaptım. Mutluyken yaptım, mutsuzken yaptım, cesaretim yokken yaptım, korkarken yaptım, ağlarken yaptım, gülerken yaptım. İşimi şansa bırakmadım. Başarımın sırrı bence bu.”

ÖĞRETMENLİK İÇİN ATAMA BEKLİYOR

Dağlı, “Yıl oldu 2023, şuna da hâlâ çare bulamadılar dediğin ne var?” sorusuna ise, “Gerçekten yıl olmuş 2023, hâlâ spora ve sporcuya değer verilmiyor! Ben bir kez Dünya, dört kez de Avrupa şampiyonu oldum.  4-5 yıldır milli sporcu olarak uluslararası müsabakalara gidemiyoruz. Nedenleri açıklanmıyor. Öğretmenlik mezunuyum. Atanamıyoruz. Bunun için çabalamak yerine, işimize odaklansak daha iyi olur” cevabını verdi.

“YOK KIZSIN, YOK ŞANSLISIN, YOK TÜRBANLISIN”

27 yaşındaki milli sporcu Kübra Dağlı’nın bir gün belgeselinin çekileceğine inandığını belirten Onur, “Belgeselinde seninle ilgili en çok neyden bahsedilsin istersin?” diye sordu. Dağlı, bu soruyu ilginç bir benzetmeyle yanıtladı: “Yaşadığım korkulardan bahsedilmesini isterim. Dış seslerden! Ne zaman bir şey yapsam, her ağızdan bir ses çıkıyor. En basitinden, sırf kadın olduğum için bu sporu yakıştıramadılar. ‘Ne işin var kız halinle’ dediler. Sonra sporumu yapıyorum, ‘Kız gibi tekme atıyorsun’ diyerek, küçümsediler. Şampiyon oluyorum, ‘Aman, şansı bol olmuş’ diyorlar. İkinci kez oluyorum, ‘Şunun sayesinde oldu’ diyorlar! üçüncü kez oluyorum, ‘Türbanlı sporcu mu olur’ diyorlar! Yani hep bir dış ses! Allah’tan dinlemedim. Dinleseydim bu başarıları elde edemezdim. Eğer bir belgesel olursa, bu dış seslere karşı sağır oluşumdan bahsetmelerini isterdim.”  

“BİR AY ARA VERDİM ALT ÜST OLDUM”

“Sporu hayatından çekip alsak geriye ne kalır?” sorusuna, Dağlı şu cevabı verdi: “Tam da zamanında sordunuz! Geçen ay spora ara vermeyi denediğim bir ay oldu. Yaşadığım bazı sıkıntılardan dolayı ara verdim. Daha iyi olacağını düşündüm. Ama tersi oldu. Hayatım alt üst oldu diyebilirim. Bütün düzenim değişti. Yemek yiyişim, uyumam… Fikirlerim bile değişti! Spora ara verince aç kaldım, ruhumu besleyemedim. Depresif bir hale girdim. Sonra dedim ki ‘Yok’.. Spor çok nankör. Bir ay ara verdim ya, şu an bile eğilip kalkarken zorluk çekiyorum. Ara vermek iyi olmadı ama onu da denemiş oldum.”

“BİR SAATLİĞİNE ŞAMPİYON OLDUM”

Dağlı, “Unutamadığın bir maç anı var mı” sorusunu ise şöyle cevapladı: “Birincisi, 2017’de Dünya şampiyonu olduğum an. Bir yıl boyunca planlı programlı çalıştık. O an yaşadıklarım gerçekten film şeridi gibi geçti gözlerimin önünden. Bunun dışındaysa, çok kötü bir anım var: Sırbistan’da sadece bir saatliğine Avrupa şampiyonu oldum! Yarıştım, bitti ve ekranda şampiyon olduğum yazıldı. Büyük sevinç yaşadık. Sonra bir baktık ki Sırp antrenörler ve hakemler toplanmış, aralarında konuşuyorlar. Bir saat sonra, aynı puanı aldığımız için yeni bir değerlendirme yapmışlar. Ve ikinci olan kişi, birinci ilan edildi. Benim için büyük hayal kırıklığı oldu. Ondan sonra, ‘İşimi bir daha şansa bırakmamalıyım’ diyerek, daha çok ve daha farklı çalışmaya başladım.” 

“HAYALİM BRANŞIMIN EN İYİSİ OLMAK”

Önümüzdeki Mayıs ayında Hong Kong’da yapılacak olan Dünya Şampiyonası’na milli takımın gitmesini umduğunu ve bunun için çalıştığını belirten Kübra Dağlı, “Birkaç hayalim var. Birincisi kendi branşımın en iyisi olmak. Onun dışında sporu bıraktıktan sonra tecrübelerimi aktaracağım büyük bir Youtube veya Instagram gibi kanalım olsun istiyorum. Aynı zamanda bir spor salonu açarak ben de iyi sporcular yetiştirmek istiyorum” diye konuştu.

ONUR: SPOR EN ZOR MESLEKLERDEN BİRİ

Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur da sporun profesyonel olarak yapılacak en zor mesleklerden bir tanesi olduğunun altını çizerek, “Sporda 365 gününüz planlıdır. Hangi antrenmanı yapacağınız gün gün bellidir. Kübra, umarım Dünya Şampiyonası’na gidersin” dedi.

nsfzokyxurzwidj84gjtquwn.jpg

i8zsnvsbfupywreby3zc0heo.jpg

8xdfozodgjysqr3mhq9ivlkb.jpg

c6hnyu2tfmolIzekar7lkuyd.jpg

gfhlIsqwcex3bvhdu7lmwncr.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.