LÜTFÜ SAVAŞ: HATAY’DAKİ BİLİMSEL DANIŞMA TOPLANTISI DEPREMDEN ETKİLENEN 10 İLİMİZE DE REHBER OLACAK

LÜTFÜ SAVAŞ: HATAY’DAKİ BİLİMSEL DANIŞMA TOPLANTISI DEPREMDEN ETKİLENEN 10 İLİMİZE DE REHBER OLACAK

Hatay Büyükşehir Belediyesi, deprem sonrası yeniden yapılanma konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

 

12 farklı üniversitede görev yapan akademisyenlerin bir araya geldiği ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’in üstlendiği Hatay’ın yeniden yapılanması sürecine dair Bilimsel Danışma Toplantısı sona erdi.

‘’Mevcut Durum Değerlendirmesi’’, ‘’Afet Sonrası Yeniden Yapılanmada Yenilikçi Planlama Yaklaşımları’’ ve ‘’Hatay’ın Deprem Sonrası Yapılanmasında İlke ve Esaslar’’ başlıkları ile gerçekleştirilen toplantıya, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ege Üniversitesi, ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi ve İSTE gibi Türkiye’nin önemli üniversitelerinden alanında yetkin 20’ye yakın bilim insanı katıldı.

Hatay'ın depreme dayanıklı hale getirilmesi, risklerin azaltılması ve acil durum planlarının güncellenmesi gibi konuların ele alındığı toplantıda katılımcılar, farklı disiplinlerden gelen görüşlerin bir araya gelmesinin, deprem sonrası süreçleri daha etkili yönetmede etkili olacağı görüşünü savundu.

 

Danışma Toplantısı boyunca, depremin neden olduğu hasarın analizi yapılarak kurtarma ve yardım operasyonları gözden geçirildi ve gelecekteki depremlere karşı alınacak stratejiler tartışıldı.

 

Katılımcılar, akademik araştırmaların ve saha deneyimlerinin birleştirilmesinin, Hatay için önemli olduğunu vurguladı ve sürdürülebilir ve yaşanabilir bir kent için izlenebilirlik ve güvenirlik içeren bir planlama modeli olması gerektiğini kaydetti.

 

“BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE DAHA BÜTÜNCÜL BİR ŞEKİLDE DAVRANMAMIZ LAZIM”

 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, oturumların ardından bilim insanları ile bir araya geldi.

Depremin getirdiği zorluklarla başa çıkmak için akademik bilgi birikimini kullanmanın önemine vurgu yapan Başkan Savaş,  “Hatay’ı oldubitti mantığıyla yaparsak bir bilim adamı olarak bundan utanç duyarım. Sağlıklı ve güçlü yapmazsak şehrimiz bir daha yıkılacak. Birçok canı yine kaybedeceğiz.  Siyasette kaybedelim, paramızı kaybedelim ama artık canları kaybetmeyelim. Bundan sonraki süreci geniş katılımcıların olduğu ama daha bütüncül daha hızlı çerçeve çizmek için devam edelim. Toplantımızın diğer illerimize de rehberlik yapacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

 

 

SAVAŞ: BİLİMSEL DANIŞMA TOPLANTIMIZ SADECE ŞEHRİMİZ İÇİN DEĞİL ÜLKEMİZ İÇİN DE ÇOK BÜYÜK BİR ADIM

 

Şehrin yeniden sağlıklı bir şekilde yapılanması amacıyla gerçekleştirilen toplantının ve bilgi paylaşımlarının önemine değinen Savaş, “ Bu toplantımız, ülke için büyük bir adım.  Biz bu adımı ileri götürebilirsek ve bütüncül bir tablo çıkartabilirsek; sürdürülebilir, ayağı yere tam basan, dünyanın gelmiş olduğu çağdaş şehircilik anlayışına uyan, mevsimsel değişikliklere, yağış rejimlerine uygun, enerjinin kullanımı, altyapısı, üstyapısı sağlam bir de bütün dinamiklerin bütüncül düşündüğü bir şehir tasarlanırsa biz de rahat edeceğiz.  Bizden sonraki birçok belediye başkanı da belki bu çalışmaları örnek alacak. Belki de “yıkılmadan yenilenme” konusunda İstanbul da burayı örnek alacak.  Bu çalışmaların çok değerli olduğunu düşünüyorum. Danışma Toplantımız, politikanın çok üstünde ve üst akılla düşünebileceğimiz bir plan ve programdır. Bütün paydaşlarımıza, öğretim üyelerimize, sivil toplum kuruluşlarında yer alan uzman ve yönetici arkadaşlarımıza ve tüm misafirlerimize gerçekten Hatay’ımız adına çok teşekkür ediyorum. ”dedi.

 

Toplantının sonunda, alınan önlemlerin ve oluşturulan planların yerel yönetim politikalarına entegre edilmesi konusunda fikir birliği sağlandı.

 

 

Oturumlara şu bilim insanları katıldı:

Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin (Ankara Hacı Bayram Üniversitesi), Hatice Karaca (Bilkent Üniversitesi), Prof. Dr. Bülent Batuman (Bilkent Üniversitesi),  Prof. Dr. Ender Güler (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi), Prof. Dr. Necibe Aydan Sat (Gazi Üniversitesi), Prof. Dr. Bülent Gülçubuk (Ankara Üniversitesi), Prof. Dr. Çiğdem Varol Özden (Gazi Üniversitesi), Mehmet Feridun Duyguluer (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Prof. Dr. Ruşen Keleş (Kapadokya Üniversitesi), Prof. Dr. Şebnem Gökçen (Dokuz Eylül Üniversitesi), Prof. Dr.Adnan Kaplan (Ege Üniversitesi), Prof. Dr. Saadet Tuğçe Tezer Çılğın (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Prof. Dr. Murat Cemal Yalçıntan  (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Prof. Dr. Fatma Cana Bilsel (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. Mustafa Artar ( Bartın Üniversitesi), Prof. Dr. Mert Rifaioğlu (İskenderun Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. Aylin Salıcı (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi), Prof. Dr.Muharrem Güneş (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi).

 

 

Haberin video ve fotoğrafını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

https://we.tl/t-lSO3cvd2pq

 

https://we.tl/t-1Zit9jXTHu

 

9qzqbflajlbxI3sokdtecuzy.jpg

6shdhwr4gjqixg1acpmu8xzn.jpg

1osq2mppwxncjbalyrcsoh6y.jpg

3gtdc67blutcxlevzsjsr1Iw.jpg

86qs1on0lsdfpzt7ytuqgech.jpg

xiynntxqwj0augrll8dI4u3c.jpg

tbh9twgl5rzyuiz6spclvcrk.jpg

6olvvz1e97pyIrjzsguwmwpf.jpg

jf0daegsltomrcqgvIw3uzb9.jpg

9jtarc6klpekva40jwf5nuhd.jpg

5kzwnrcilache1t6lusf8dh9.jpg

5h3ar2x1kgfpj6zmqvzdg7lt.jpg

bz1pkdl5oq3m90tgxjqoIrvh.jpg

uhbtrxqieundacnm6kfb7plr.jpg

8zhnorheaut5twq3zgxikIop.jpg

06qkg8odywgfmt32jzcdaIej.jpg

ha3lvpcIc7itbrtqxwk5ygjy.jpg

ukx9qd3lmccw8pvhzfmfpqra.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.