Mantar Hastalığı: Çağımızın En Sıkıntılılarından

Mantar Hastalığı: Çağımızın En Sıkıntılılarından

İnsan vücudunda çeşitli kızarıklıklar, döküntüler ve kaşıntılar suretiyle cilt hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Bu cilt hastalıklarından en sık görüleni mantar hastalığıdır. Mantar hastalığı en sık ayaklarda görülmekle birlikte el ve benzeri vücudun diğer

Mantar hastalığını şu şekilde tanımlamak mümkündür. Keratenize olmuş kıl, tırnak ve deri gibi dokularda oluşan enfeksiyonel bir hastalıktır. Mantar hastalığı sıklıkla kış aylarında görülmektedir.

Mantar hastalığı eğer tedavi edilmez ise bu hastalığa bağlı olarak kişide başka deri enfeksiyonları, hastalıkları da görülebilmektedir. Mantar hastalığı genellikle kendisini kaşıntı, pullanma ve düküntü şeklinde belli eder.

Mantar hastalığı türleri

Mantar hastalığı insanlarda çok yaygın bir enfeksiyon türü olduğu için kendi içerisinde gruplandırılmıştır. Bu gruplandırma ya baktığımız zaman tırnak mantarı (onikomikoz), kasık mantarı (t. İnguinalis) ve vücut mantarı (t. Korporis) olmak üzere çeşitli türleri vardır.

Tırnak mantarı diğer bir adıyla onikomikoz  tırnağın şeklinin bozulması ile ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Bu mantara hastalığına sahip olan bireylerde  genellikle tırnak kalınlaşması, tırnakta renk değişimi ve sertleşmeye bağlı olan kırıklar oluşabilir. Tırnak mantarı çoğunlukla ayaklardaki tırnaklarda ortaya çıkmaktadır.

Kasık mantarı genellikle uyluk bölgesinin ön ve iç yüzeylerinde meydana gelen kaşıntı ve kızarıklık kardan oluşmaktadır. Bu kaşıntılar ilerlediği zaman içi su dolu kabarcıklar meydana gelebilmektedir.

Baş ve saclarda da bu mantar türüne rastlanabilmketedir. Özellikle kırık ve kepekli saçlarda daha sık görülebilmektedir. Eğer ki bu mantar zamanında teşhis edilip tedavi edilemezse kellik oluşabilmektedir.

Bir diğer mantar hastalığı türü ise vücut mantarıdır; Vücut mantarı vücudun her yerinde kızarıklık, kaşıntı ve kabarcıklar şeklinde görülmektedir. İlerleyen evrelerde ise vücutta döküntü oluşumuna sebep olabilmektedir.

Mantar hastalığı genel olarak kimlerde görülebilmektedir?

Genel olarak mantar hastalığı aşırı terleyen bireylerde görünmektedir. Bunun haricinde abdest alındıktan yada duş alındıktan sonra ayakların ıslak, nemli kalması mantar riskini arttırmaktadır.

Aşırı el yıkanması durumunda da ellerin sürekli ıslak kalması durumunda mantar hastalığı görülmektedir.

Ortak ayakkabı kullanımı da mantar hastalığının önünü açmaktadır.

AIDS başta olmak üzere bazı enfeksiyonel hastalıklarda mantar hastalığına sebep olabilmektedir.

Mantar hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Mantar hastalığının tedavisinde çeşitli kremler ve tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu kremler direkt olarak mantar olan bölgeye sürülmesi gerekmektedir.

Bunun haricinde mantar olan bölgeye mantar önleyici sprey, losyonlar da kullanılabilir. Bunların haricinde mantar için ağızdan alınan bazı ilaçlarda kullanılmaktadır. Tırnak mantarında eğer tırnağın tedavisi mümkün değilse tırnak çekimi de yapılabilmektedir.

Tedavi edilmeyen mantar hastalığı nelere sebep olabilir?

Tedavi edilemeyen mantar hastalıkları bazı farklı enfeksiyonlara, hastalıklara da dönüşebilmektedir.

Örneğin mantar hastalığı lenf bezlerine yayıldığı zaman lenf bezi iltihabına neden olabileceği gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku iltihaplarına da ilerleyen mantar hastalıkları sebep olabilmektedir. Bunların yanı sıra ayak da ortaya çıkan mantar hastalığı ilerlediği taktirde fil hastalığı denen hastalığa sebep olabilmektedir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.