MEHMET BARANSU HAKKINDA 67,5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

MEHMET BARANSU HAKKINDA 67,5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Beraat kararıyla sonuçlanan "Balyoz planı" davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu gerekçesiyle açılan davada savcı mütalaasını açıkladı. 

Beraat kararıyla sonuçlanan "Balyoz planı" davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu gerekçesiyle açılan davada savcı mütalaasını açıkladı. Cumhuriyet savcısı tutuklu sanık Mehmet Baransu hakkında 67,5 yıla kadar; sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'un 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Firarı sanık Tunay Opçin'in ise dosyasının ayrılması talep edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 34. duruşmaya, tutuklu sanık Mehmet Baransu, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Mahkeme Başkanı, duruşmaya başlarken savcıdan mütalaasını açıklamasını istedi.

“FETÖ/PDY SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNÜN BASIN AYAĞI”

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, Balyoz davasında yapılan ilk yargılama sonunda 434 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararının Yargıtay’ca onandığı, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurunun sonucunda "hak ihlali" kararı verilmesi üzerine yeniden yapılan yargılamada tüm sanıkların beraat ettiğine işaret etti.

Savcı, sanıklar Mehmet Baransu ile Tuncay Opçin’in birlikte hareket ederek Ergenekon ve Balyoz davalarıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına yönelik operasyonların zemininin hazırlanması ve kamuoyu oluşturulmasına yönelik FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün basın ayağını oluşturduklarını belirtti.

Mütalaada, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün etkin ve önemli görevler ifa eden, yönetici nitelikte önemli bir üyesi olduğu iddia edilen Tuncay Opçin’in hükümeti ortadan kaldırmak, devlet otoritesini  baskı altına almak  için TSK’nın kozmik odasında saklanması gereken, ifşası halinde devletin savaş hazırlıklarını, savaş etkinliğini, askeri hareketlerini tehlikeye sokabilecek nitelikte belge ve bilgileri ele geçirerek FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün amacı doğrultusunda kullanmak için Mehmet Baransu’ya verdiği iddia edildi. Mütalaada, Mehmet Baransu tarafından Taraf gazetesine getirilen belgelerin gazete içerisinde Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur tarafından incelendiği anlatılırken, taranan ve çıktısı alınan belgelerin orijinallerinin ise Mehmet Baransu tarafından yok edildiği anlatıldı.

67,5 YILA KADAR HAPSİİSTENDİ

Savcılık mütalaasında, Mehmet Baransu’nun "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etme", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme" ve "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçlamalarıyla 35 yıl 9 aydan 67 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Mütalaada, ayrıca; Baransu hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan Mersin Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada ceza aldığı ve bu cezanın onandığını belirtilerek, bu suçtan ceza verilmesi yönündeki talebin reddi istendi.

Tutuklu sanık Baransu’nun tutukluluk halinin devamının istendiği mütalaada; sanıklar Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur’un hakkında ise "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçunda 11 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilirken, firari sanık Tuncay Opçin’in ise dosyasının ayrılması talep edildi.

Mahkeme heyeti, tutukluluğunun devamına karar verdiği Mehmet Baransu’nun savunma süresinin 10 saat ile sınırlandırılmasını kararlaştırdı. 

Duruşma sanıkların, mütalaa karşısındaki savunmalarını hazırlaması için 18-19 Ekim’e ertelendi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.