Merhum Asli Üyelerimiz Sedat Evliyazade ve M. Fehmi Dinkçioğlu'nu saygıyla anıyoruz

Merhum Asli Üyelerimiz Sedat Evliyazade ve M. Fehmi Dinkçioğlu'nu saygıyla anıyoruz

Sedat Evliyazade Koşusu (KV-8) - 16.30

Merhum Asli Üyemiz Sedat Evliyazade'yi anacağımız yarış, İzmir Şirinyer Hipodromu'nda 3 yaşlı safkan İngiliz taylarına mahsus olarak 1400 metre mesafe üzerinden kum pistte yapılacak.


2023 yılı galibi King Farrier

2024 yılı Sedat Evliyazade Koşusu'na şu safkanlar katılacak; Born To Run, Can Efe, Stormy, Thunder ve Sweet Sacrifice.

Sedat Evliyazade

İzmir’in tanınmış ailelerinden Evliyazade Ailesi’ne mensup olan Sedat Evliyazade, 1898 yılında İzmir’de doğdu. Babası Refik Evliyazade, 1856 yılında İzmir’de “Smyrna Races Club” adıyla kurulan kulübün tek Türk üyesi olarak Türkiye’de düzenli at yarışlarının başlatılmasına öncülük etti. Atçı bir ailede büyüyen ve çok küçük yaşlardan itibaren at binen Sedat Evliyazade’nin hayatı boyunca en büyük tutkusu atlar oldu. Paris’te eğitim gördüğü yıllarda Avrupa’da atçılık ve yetiştiricilik konusunda bilgi ve tecrübe kazandı. Dönemin önemli devlet adamlarından Celal Bayar, bu konudaki bilgi ve tecrübesinden dolayı kendisinden Paris’e gidip at almasını istedi. Sedat Evliyazade, Bayar için Paris’ten Vrais Gascon, Fol Espoir ve Drocourt adlı 3 safkan getirdi. Bu safkanlardan Vrais Gascon, Atina’da Grand Prix yarışına katılarak ikinci oldu. Atçılıkla ilgili kariyerine binici, yetiştirici ve antrenör olarak devam eden Sedat Evliyazade, 1949-1960 yılları arasında Giraud Ailesi için yetiştiricilik ve antrenörlük yaptı. Giraud Ekürisi, Sedat Evliyazade’nin antrene ettiği safkanlarla Gazi Koşusu’nu 7 kez, Cumhurbaşkanlığı Koşusu’nu ise 6 kez kazanma başarısını gösterdi. İyi bir binici olarak da Reşat Mergin, Mümin Çılgın, Kazım Yıldız, İsmail Dinçer ve Ekrem Kurt gibi döneminin jokeylerine örnek oldu. 1954 yılında Türkiye Jokey Kulübü Asli Üyesi seçilen Sedat Evliyazade, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldığı dönemde Türk yarışçılığına önemli katkılarda bulundu. 1979 yılında aramızdan ayrılan Sedat Evliyazade’yi anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.

Mustafa Fehmi Dinkçioğlu Koşusu (KV-8) - 20.30

Merhum Asli Üyemiz M. Fehmi Dinkçioğlu adına düzenlenecek mücadele 4+ yaşlı Safkan İngiliz atlarına mahsus olarak Adana Yeşiloba Hipodromu'nda 2200 metre mesafede kum pistte koşulacak.


2022 yılı galibi Deli Tahir

2024 yılı Mustafa Fehmi Dinkçioğlu Koşusu'na; Colour Of Light, Şanlıtay, Zolo Muum, Ghost Cat, Altınsima ve Oğuzun Rüyası isimli safkanlar katılacak.

Mustafa Fehmi Dinkçioğlu

1913 yılında Adana’da doğan Mustafa Fehmi Dinkçioğlu, atçılığa 1940 yılında sahibi olduğu Meşküke isimli Arap atıyla başladı. Kazandığı başarılarla ekürisini büyüten Dinkçioğlu, 1966 yılında Pikehan adlı safkanla Gazi Koşusu’nu, 1968 yılında Lovely-Prince adlı safkanla Cumhurbaşkanlığı Koşusu’nu kazandı. Bunların dışında sahibi olduğu Eğinli, Doruhan, Ringo, Süper Jet, Mahinur, Narçiçeği, Serihan ve Aliş isimli safkanlarla, Çaldıran, Kısrak, Dişi Tay Deneme gibi birçok önemli grup koşusunu kazandı. 1985 yılında Türkiye Jokey Kulübü Asli Üyesi seçilen Mustafa Fehmi Dinkçioğlu, atçılık kariyeri boyunca toplam 39 kupanın da sahibi oldu. 2002 yılında aramızdan ayrılan Mustafa Fehmi Dinkçioğlu’nu anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.
 

gqzej9isao16xkfhbgrcr743.jpg

4azvaorevibn951sxk0lf3yh.jpg

8impr45jldgj2xfwowglIvva.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.