Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya Gelişinin 101. Yıldönümü Kutlandı

Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya Gelişinin 101. Yıldönümü Kutlandı

 

Adana’ya hoş geldi, hiç gitmedi…

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder MustafaKemal Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 101. Yıldönümü törenlerle kutlandı.

İlk olarak Atatürk Parkı’nda düzenlenen törende ValiYavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile 6.Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özener, Atatürk Anıtı önündesaygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu. Sivil ve askeri erkanınkatıldığı törende Vali Yavuz Selim Köşger, Başkan Zeydan Karalar ve TümgeneralMehmet Özener anıta çelenk koydu.

 

 

Başkan Zeydan Karalar, 15 Mart 1923’te, Mustafa KemalAtatürk’ün Adana’yı ziyaretiyle ilgili şu mesajı verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa KemalAtatürk, yurt gezilerini, genellikle önemli siyasal ve sosyal değişimlerinyaşandığı günlerin hemen öncesi veya sonrasında gerçekleştirmiştir ve bugeziler esnasında en çok ziyaret ettiği illerin başında Adana gelir.

Mustafa Kemal Atatürk, genel veya özel olarak çıktığı yurtgezilerinde Adana’yı 3’ü Cumhuriyet ilan edilmeden önce, 6’sı ilan edildiktensonra olmak üzere toplam 9 defa ziyaret etmiş. Adana’ya ilk kez 31 Ekim 1918tarihinde Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı görevini devralmak için geldi.

 Adana’ya ikincigelişi, 5 Ağustos 1920’de Millî Mücadele yıllarında gerçekleştirilen PozantıKongresi’ne başkanlık yapmak üzere oldu.

 Mustafa Kemal Atatürk,Adana’ya 3. ziyaretini ise tam 101 yıl önce bugün, yani 15 Mart 1923’tegerçekleştirmiştir. Atatürk, Millî Mücadele’nin başarıya ulaşmasından sonragüney vilâyetlerini kapsayan ilk gezisine 13 Mart 1923 tarihinde başlamış ve 15Mart’ta Adana’ya gelmiştir.  

Mustafa Kemal Atatürk, Adana’ya gelmeden önce Yenice İstasyonu’ndasevinç gösterileriyle karşılanmış, Mersin ve Tarsus’tan gelen heyetler, Tarsusve Mersin’i de şereflendirmesini istemişlerdir. Taleplere olumlu yanıt verenAtatürk, yarım saatlik bir duraklamadan sonra Adana’ya doğru hareket eder. TreninAdana’daki istasyona girmesiyle büyük bir coşku ve sevinç yaşanır.

Mustafa Kemal Atatürk, kendisine yönelik veciz bir nutuküzerine; “Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde kalamaz” diyerek Hataykonusundaki tavrını ilk defa bu istasyonda net bir şekilde ortaya koymuştur.

 

Mustafa Kemal Atatürk, ‘Bende bu vakayiin ilk hissiteşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur’ sözünü de yine bugezisi sırasında söylemiş, Kurtuluş Savaşı’nı vermeye Adana’da, Adanalılardanaldığı güçle karar verdiğini belirterek, Adanalıları sonsuza kadaronurlandırmıştır.”

wont1by0tf8el6gmkwemsdpu.jpg

pskq4xacltiwjum17bgkdywd.jpg

d7Iv4oapf8qcgtuqaldtj6bg.jpg

369nrhsgfqpkjxk7cjotsunx.jpg

9mskwpg5tqwxauve2hnecydg.jpg

ikgkmfwfdraynz1l5gpvo4q9.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.