Mustafa Pilevneli’den ‘Geçmişten Günümüze’ sergisi

Mustafa Pilevneli’den ‘Geçmişten Günümüze’ sergisi

Çağdaş Türk resim sanatının en önemli temsilcilerinden Prof. Dr. Mustafa Pilevneli’nin “Geçmişten Günümüze” isimli resim sergisi Maltepe'de kapılarını açtı. Açılış töreninde konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Prof. Pilevneli’nin dünyanın birçok ülkesinde sergiler açan, eserlerini fırçalarıyla güzelleştiren bir sanatçı olduğuna değinerek “Bu sergiyi Pilevneli’nin doğum gününde açtık. İyi ki varsınız.” dedi.

TÜRKAN SAYLAN DA ANILDI

Prof. Mustafa Pilevneli, Ali Kılıç’ın 4 ay önce sürpriz bir ziyaretle atölyesine gelerek Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde bir sanat çalışması yapma önerisinde bulunduğunu söyleyerek “Türkan Saylan ismini duyunca çok saydığım, tanıma fırsatı bulduğum Türkan Saylan için bu sergiyi ona armağan olarak, onu anmak için yaparım dedim. 18 Mayıs vefat yıl dönümüydü. Nurlar içinde yatsın” dedi.

Gazeteci-yazar Sunay Akın, Mustafa Pilevneli ile sanat yolculuğu üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Türkiye’de çok büyük ressamların bulunduğunu ve yeterince tanınmadığına vurgu yapan Sunay Akın “Bu sanatçılarımızın çalışmalarını kalıcı kılmamız ve dünyaya tanıtmamız gerekiyor. İyi ki sanatsever belediye başkanımız Ali Kılıç var.” diye konuştu. Kılıç, günün anısına Pilevneli ve Sunay Akın’a plaket takdim etti.

DENİZ FENERİYLE RESİM YOLCULUĞU BAŞLADI

Söyleşide resime ilgisi çocukluk yıllarında ortaya çıkan Pilevneli “Altı yaşında okulumla Fenerbahçe’de kır gezisine gittik. Karşımda hiç görmediğim, değişik bir yapı var. Fenerbahçe deniz feneri. Arkadaşlarımın hepsi oyun oynuyor. O an benim için başka bir an. Bir kırılma noktası. Ben bir ağacın gölgesine oturdum, sarı defterime o güne kadar görmediğim yuvarlak binanın resmini yaptım. Öğretmenim yanıma geldi. Sen niye oynamıyorsun dedi. Beni kaldırdı, düdüğü çaldı, bütün öğrenciler toplandı, resmi gösterdi. Beni öyle onurlandırdı ki. O gün bugündür resim yapıyorum. Ortaokulda öğretmenimin verdiği cesaretle akademiye hazırlandım. 1957 yılında Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi'nin ilk öğrencisi oldum. 1958'de Avrupa'ya ilk giden öğrenci olarak Stuttgart'a gittim.” dedi. Görsel sanatların çeşitli dallarında eserlerin altına imza atan Pilevneli, resim yaparken tuval resminin yanı sıra cam, mozaik, vitray, seramik, ahşap, beton ve sentetik malzemeler ve teknikler kullandığını, 1965 yılından günümüze yurt içinde ve yurt dışında sayısız özel ve resmi yapılar için sanat yapıtları oluşturduğunu söyledi.

Sergide Pilevneli’nin sanat yaşamına dair detaylar, Bedri Rahmi Eyüboğlu anılarıyla dolu mavi yolculukları resmettiği suluboya ve yağlıboya eserleri, İstanbul kıyılarını, tarihi yarımadayı yansıttığı peyzaj çalışmaları ve duvar resimlerinden örnekleri,  Anadolu mitolojisini, Anadolu kökenli ana tanrıça Kibele’yi resmettiği eserleri sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Pilevneli’nin sergisi 5 Haziran’a kadar Galeri A+B’de sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Tarih : 25.05.2022 Haber Fotoğrafları

ufk5agrklpiIjbdq7n2ovz8o.jpg

0hIo8qbglz4oerqw3mlnya6g.jpg

qsxlfpfmbjyteh79nuq6dzaw.jpg

wqktow07re9lbm2p5xg6snvk.jpg

coufb6tk8cf7pvi2tdmlna0z.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.