Naci Görür: Bütün Türkiye’ye Örnek Olur!

Naci Görür: Bütün Türkiye’ye Örnek Olur!

Başkanlığını yaptığı ‘Depreme DirençliKent Esenyurt’ programında konuşan Prof. Dr. Naci Görür, “Depremle baş etmenintek yolu deprem dirençli yerler yapmak. Esenyurt’u deprem dirençli kent yapmammümkün ama sadece Esenyurt Belediyesi ile olmaz. Arkamızda hükümet ve İBB de olmalı.Halkla, hükümetle birlikte kenetlenerek biz bu kenti deprem dirençliyapabiliriz ve bu bütün Türkiye’ye örnek olur” dedi.

Esenyurt’u depreme hazırlamak vedeprem anında yapılacak çalışmaları belirlemek amacıyla Esenyurt BelediyeBaşkanı Kemal Deniz Bozkurt tarafından planlanan Depreme Dirençli Kent Esenyurtprogramının ikinci toplantısı yapıldı. Esenyurt Kültür Merkezi’nde gerçekleşentoplantıya Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Deprem Bilimci Prof.Dr. Naci Görür ve kentin tüm bileşenleri katıldı. Toplantıda Başkan Bozkurt, görevegeldiği günden bu yana ilçede doğal afetlere hazırlık noktasında yapılançalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirirken, Prof. Dr. Naci Görür iseMarmara’da beklenen depremin Esenyurt’a olası etkilerini anlattı. MarmaraBölgesi’nin önemli bir tehdit altında olduğunu söyleyen Görür: “Bu depremolursa Marmara kıyısında olan ilçeleri ciddi şekilde etkiler. O yüzden halkolarak bilinçli olmalıyız. Siyasilerden deprem dirençli kent çalışmalarıyapmalarını istemeliyiz. Esenyurt’u depreme dirençli kent haline getirmek içinEsenyurtlular olarak imar ve iskâna, yönetmeliklere uygun olmayan hiçbir şeyikabul etmemeliyiz. Sizlerden ricamız bize yardımcı olun. Ailenizin cangüvenliği için bu çalışmada belediyeye destek olun” diye konuştu.

“Bilimi Bilmeyenİnsanlar Müteahhitlik Yapmamalı”

Esenyurt’u depreme dirençli kent halinegetirmek için binaların zemine göre yapılması gerektiğini belirten Görür şöylekonuştu: “Siz neyin üzerinde oturduğunuzu bilmeden kendinizi güvendehissedemezsiniz. Sadece bir temel atıp, bina yapıp içerisine girmekle ben bubinayı sağlam yaptım demekle olmaz, zemine göre binayı hesaplamadan olmaz.Bizim ülkemizde müteahhitlerin çoğu bilimden, zemin teknolojisinden uzak. Böylebir kafayla güvenli binalar yapamayız. Bina zeminin gerektirdiğimühendisliklere göre yapılmışsa depreme rağmen durabilir. Esenyurt’ta inşaatişiyle uğraşanların bunu bilmesi lazım. Bilimi bilmeyen insanlar müteahhitlikyapmamalı. Parası olan ben burada bunu yaptım demesi marifet değil, cehalettir.Can güvenliği her şeyin üzerindedir ama bu konuyu konuşmuyoruz, sahipçıkmıyoruz.”

“TürkiyeEkonomik Olarak Diz Çöker”

Depremin siyaset üstü bir konuolduğuna dikkati çeken Görür şunları ekledi: “Depreme bakarken siyaseti bırakınama oy vereceğiniz insanlardan deprem dirençli olmasını isteyin. Bunu Türk milletiyapmadığı sürece 21. asrı ekonomik ve siyasi açıdan bağımsız olarakatlatamayız. Yönetim ve yönetim sistemi, halk, altyapı, yapı stoku, çevre veekosistem ve ekonomi olmak üzere belirlediğimiz bu 6 bileşeni düzgün yaparsakEsenyurt’a deprem geldiğinde minimum kayıpla atlatırız. Deprem dirençliyerleşim alanları yapmak için siyaseti de ikna edeceğiz. Birbirimizle dayanışarakbu işin altından kalkacağız. Yoksa Marmara’da deprem olursa ve sanayi çarklarıdurursa, ülke ekonomik olarak biter. Türkiye’nin GSMH’nın yüzde 60’ını karşılayanMarmara Bölgesi’nin bitmesiyle Türkiye ekonomik olarak diz çöker.”

“HerMahallede 500 Afet Gönüllüsü Oluşturacağız”

Doğal afetlerin Türkiye’nin bir gerçeğiolduğunu ve hazırlıklı olunduğu sürece en az zararla atlatılabileceğinivurgulayan Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt: “Göreve geldiğimizden beri ençok ilgilendiğimiz konu deprem. İlçede daha önce mikrobölgeleme çalışmasıyapılmamıştı, ne kadar bina stoku olduğuna dair bir envanterimiz yoktu, birkazmamız dahi yoktu. Şimdi 2 tam donanımlı arama kurtarma aracı aldık. Afetİşleri Müdürlüğünü kurduk. ESAK ve AKOM birimlerini oluşturduk. Esenyurt’unyaklaşık olarak mikrobölgeleme çalışmasını çıkarmış olduk. Marmara’daki birdepremde Esenyurt’un hangi mahallesinde hangi sokağı nasıl etkilenecek bunlarıçıkardık. Naci Hoca’nın sistemiyle bizim yaptığımız çalışmaları birleştirdik vehalkı bilinçlendirmek amacıyla eğitimler vermeye başladık. Üç aşamadaçalışmalar yürüttük: deprem öncesi, deprem anı, deprem sonrası yapılmasıgerekenler. Hatay’da gördük ki öncesinde hazırlık yapmazsak sonrasında bunlaryaşanır. Oradaki tecrübelerimiz burada yapmamız gereken çalışmalarıkolaylaştırdı. Hedefimiz, 1 yıl içerisinde vatandaşlarımıza en azından ‘Depremnedir? Ne yapılması gerekiyor?’ bunları anlatmak. Bunun yanında 380 olan afetgönüllüsü sayımızı 500’e çıkarmak” dedi.

“OnBinlerce İnsanın Hayatını Kurtarabiliriz”

Yönetim ve yönetim sistemi, halk,altyapı, yapı stoku, çevre ve ekosistem ve ekonomi olmak üzere 6 ana başlıktaçalışmalar yürüttüklerini söyleyen Bozkurt, “Deprem bir beka sorunu. İstanbul’dadeprem olduğunda Türkiye bir beka sorunu yaşayabilir. Depreme hazırlanmamızlazım. Sizden destek bekliyorum. Hem halkımıza duyurmanız ve bu çalışmalaryapılırken bize destek olmanız hem de evlere kontrol amaçlı giderken bizimleolmanız lazım. Mahalle afet gönüllüleri oluşturmamız da önemli. Yaptığımızbütün çalışmaları en fazla 1 ay kullanacağız ama on binlerce insanın hayatınıkurtarabiliriz. Geç kaldığımız bir gün, binlerce insanın hayatına mal olabilir.Lütfen şüpheli gördüğünüz yapıları idaremize bildirin. Ben önemli bir çalışmaolduğunu düşünüyorum. Elimizde Naci Hoca gibi bir değer var ve kurtarılmasımuhtemel bir kent var. Sizi davet etmemim nedeni de hepinizin bir etkinlikalanının olması ve bu çalışmayı kamuoyunu duyurmanız. Kentin aklını yönetenkişileri bilgilendirmek ve desteklerini almak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz.Destekleriniz bekliyorum” ifadelerini kullandı.

ml0ovtyhigbv8rjnd4gnwIaq.jpg

fb6rqnb5wIc8tuakk1doryeg.jpg

uda3kcfj4jxl2emhf9hdpbqw.jpg

9y0ghqicbuwxjdzwerg7oapm.jpg

kghaoskrmxlnmuxp6lzjbsy4.jpg

ll71brqgodww8npxctys6sgk.jpg

9t2ullcqumgdjwywoyf148s7.jpg

n62wtcbeulsxjb73nxik0f15.jpg

zbeaqopvay2i0pxkndeurufh.jpg

fkdbIuzlqhhfe9mjalb2uprg.jpg

wqjbhkvxh6p3cu4tIcowrsmm.jpg

qkcfgh162v7uguxavyhrbqne.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.