Onursal Adıgüzel: ‘Fahrettin Analytica’ Skandalı ile mi Karşı Karşıyayız?

Onursal Adıgüzel: ‘Fahrettin Analytica’ Skandalı ile mi Karşı Karşıyayız?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, BTK’nın kişisel verilerin güvenliğini ihlal ederek internet servis sağlayıcılarından kişilerin internet trafik kayıtlarını istemesini TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdi. CHP Grubu adına verilen grup önerisi üzerine konuşan Adıgüzel, “BTK kendi ‘Cambridge Analytica’sını mı yaratmaya çalışıyor? Yoksa bu bilgileri Fahrettin Altun'la paylaşarak ‘Fahrettin Analytica’yı mı hayata geçirmeyi planlıyor?” diye sordu.

CHP’li Onursal Adıgüzel, TBMM Genel Kurulu’nda Bilgi ve İletişim Kurumu’nun (BTK) internet servis sağlayıcılarından talep ettiği abone bilgilerinin kişisel verilerin güvenliğini ihlal ettiğine yönelik iddiaların araştırılmasına ilişkin verdikleri grup önerisi üzerine konuştu.

“Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Fişleme Skandalı mı?”

Konuşmasında AKP sıralarına seslenen CHP’li Onursal Adıgüzel, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Belki de Cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme skandalı ile karşı karşıyayız. Birçoğunuz 2013 yılında eski bir ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın kamuoyuyla paylaşmasıyla ortaya çıkan, telekomünikasyon şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilen dinleme ve izleme skandalını hatırlar. Bunun bir benzeri bir süredir BTK eliyle Türkiye'de gerçekleştiriliyor. BTK Başkanı 'gizli' ibareli bir yazıyla Türkiye’de faaliyet gösteren 313 internet sağlayıcı firmadan log kayıtlarını ve abone desen yapısını istiyor. Zaten resmi sayıyı da açıklayan BTK’dan sorumlu Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı. Kendisine bunu geçen hafta Dijital Mecralar Komisyonu’nda da sorduk, kendisi de bu bilgileri istediklerini yalanmadı. Hatta ve hatta firma sayısını da kendi verdi.” 

“BTK, İnternet Abonelerinin Hangi Siteye Girdiğinin Bilgisiyle Ne Yapacak?”

“Peki nedir bu log kayıtları ve abone deseni? Kısaca firmalardan internet abonelerinin hangi internet sitelerine hangi saatte girdiği ve ne kadar süre kaldığının bilgisinin her saat başı BTK'ya göndermesi isteniyor. Firmalara gönderilen bu yazı BTK'nın resmi sitesinde yayınlanmıyor. Kamuoyunun gözü önünden açık hukuksuzluklarını kaçırmak istiyorlar. Sanıyorlar ki gerçekler gün yüzüne çıkmayacak ama beyhude. Tabi hangi siteye hangi saatte girdiği ve ne kadar kaldığının yanında abonelerin; tc kimlik numarası, adres, vergi numarası, meslek kimliği sunduysa onun seri numarası hatta ve hatta annesinin kızlık soyadına kadar bütün bilgileri talep ediliyor.”

“3 Büyük Firmanın Paylaştığı Sır Değil”

“Tabi bazı firmalar gerek kullanıcılarının mahremiyet haklarının ihlali gerekse Kişisel Verilerin Korunması Kanununa açıkça aykırı olduğundan BTK'nın 'gizli' ibareli işleminin iptali için idari yargı sürecini başlatıyorlar. Fakat 3 büyük firmanın bu verileri paylaştığı sır değil.

Yani BTK kendinde şu hakkı görüyor: Herhangi bir mahkeme kararı olmadan, ben Onursal Adıgüzel’in ya da hadi beni bırakın AKP Grup Başkanvekilinin de, buradaki milletvekillerinin de hangi siteleri ziyaret ettiğini, hangi sitelerde kaç dakika vakit geçirdiğini görürüm, görmekle de kalmam bu verileri ilerisi için süresiz depolarım.”

‘Pislik Yuvası’ Denilen TİB’i Hatırlattı

“Bu size bir şey çağrıştırıyor mu bilmiyorum ama bir zamanlar TİB vardı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hani şu 15 Temmuzdan sonra kapatılan FETÖ’cülerin yuva yaptığı Cumhurbaşkanı’nın pislik yuvası diye nitelendirdiği Türkiye’nin en büyük dinleme skandallarından birine imza atmış olan kurum. Şimdi o kurumun yaptığı izinsiz skandal dinlemeleri başka bir kurum eliyle hayata mı geçirilmeye çalışıyor? diye sormak istiyorum.

CMK 135’e göre iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması olağan durumda hakim kararı, istisna durumda ise 24 saat içinde hakim onayıyla mümkün. Peki 85 milyon vatandaş için alınmış bir hakim kararı var mı? Anladığımız kadarıyla yok. O zaman BTK buradan neyi amaçlıyor, 85 milyon vatandaşın hangi internet sitesine girdiğini her saat başı takip ederek neyi amaçlıyor? Şunu biliyoruz: Dünyada “Cambridge Analytica” diye bir skandal yaşandı; Amerika seçimleri, Brexit manipüle edildi; bu manipüle edilirken kişilerin verileri toplandı, sonra da manipülasyonlarla kullanıldı. BTK’de kendi “Cambridge Analytica”sını mı yaratmaya çalışıyor? Yoksa bu bilgileri Fahrettin Altun'la paylaşarak “Fahrettin Analytica”yı mı hayata geçirecek?”

Bürokratlara Çağrı Yaptı

“Buradan bürokratları uyarıyorum. Oturduğunuz koltuklardaki FETÖ'’ülerin akıbeti ortada, hukukun dışına çıkmayın. Sayın Genel Başkanımız bürokratlara bir çağrıda bulundu, "Sakın ha, sakın; çılgınca işler yapmayın, bunun hesabı sorulmaz sanmayın.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.