Organ dağıtımı elektronik ortamda

Organ dağıtımı elektronik ortamda

1 Nisan tarihinden itibaren organ ve doku nakli dağıtımı elektronik ortamda, bakanlığın belirlediği esaslara göre yapılacak.

 Nakil merkezleri kendilerinde sıra bekleyen hastalara ait listeleri güncelleştirerek sisteme kaydedecek.


Sağlık Bakanlığı verilerine göre 81 ilde 20 bin 46 hasta böbrek, bin 945 hasta karaciğer bekliyor. Kalp, pankreas ve akciğerle birlikte toplam organ bekleyenlerin sayısı 22 bin 596'ya ulaşıyor. 2012 yılında bağışlanan organ miktarı ise 3 bin 965'e ulaştı.


Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 81 İl Valiliği'ne 'Organ Bağış Kartı' başlıklı bir yazı gönderdi. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan imzalı yazıda 1 Nisan'dan itibaren organ ve doku nakli dağıtımı elektronik ortamda, bakanlığın belirlediği esaslara göre yapılacak.

Türkiye'de nakil cerrahisinin artması ve yeni tedavi işlemlerinin uygulanması nedeniyle bazı organ ve dokularında bağış kartında yer alması gerekliliği doğduğu hatırlatılan yazı da, "Eskiden kullanılan 'Doku ve Organ Bağış Belgesi' güncellenerek 'Organ ve Doku Bağış Kartı' hazırlandı. Ayrıca Bakanlığımız tarafından tüm organ bağış kayıtlarının saklanacağı Türkiye Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi (TODSBS) oluşturuldu. Organ bağışı alınmasıyla ilgili olarak il sağlık müdürlüklerinde, organ ve doku nakli bölge koordinasyon merkezlerine, üniversiteler ile devlet ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli organ ve doku nakli koordinatörlerine, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinde görevli hekimlere ve bu konuda idari olarak görevlendirilen personele sistem üzerinden organ bağışı alabilmeleri için "kullanıcı kodu" düzenlenecek. Kullanıcılar Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı internet sitesi () üzerindeki TODBS sekmesinden kullanıcı girişi yaparak dolduracakları form ile organ bağışı alacak." denildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.