ÖZGÜN BASKI RESİM ATÖLYESİ İLK KONUK SANATÇISINI AĞIRLADI

ÖZGÜN BASKI RESİM ATÖLYESİ İLK KONUK SANATÇISINI AĞIRLADI

İstanbul halkına çok yönlü bir müze ortamı sunan Galeri Beylikdüzü'nde ekim ayından bu yana devam eden Özgün Baskı Resim Atölyesi, ilk konuk sanatçısını ağırladı.Atölyede, ressam ve illüstratör Yeşim Paktin, baskı tekniği olan "Cyanotype" üzerine gençlerle keyifli bir çalışma gerçekleştirdi.

Beylikdüzü Belediyesi ile Batı İstanbul Eğitim Kültür Sanat Vakfı'nın iş birliğiyle ilçeye kazandırılan ve sanatseverlerin buluşma noktaların biri olan Galeri Beylikdüzü'nde sanat etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler kapsamında bu kez, Galeri'de ekim ayından bu yana devam eden Özgün Baskı Resim Atölyesi, ilk konuk sanatçısını ağırladı. Atölyede, ressam ve illüstratör Yeşim Paktin tarihte hızlı ve pratik bir çoğaltma tekniği olan "Cyanotype (Resimsi fotoğraf tekniği)" üzerine gençlerle keyifli bir çalışma gerçekleştirdi. Baskı tekniğinin detaylarını Paktin'den dinleyen öğrenciler, öğrendikleri bilgileri pratiğe dökerek kendi eserlerini oluşturdu.

Tekniğin geçmişi 1840'lara dayanıyor

Cyanotype tekniğinin fotoğraf baskı tekniğine benzediğini söyleyen Yeşim Paktin, "Bu teknik, 1840'larda bir İngiliz bilim insanı tarafından bulunmuş. Demir tuzlarından yapılan iki çözeltinin karıştırılmasıyla bir solüsyon elde ediliyor. Kağıtlara sürülen bu solüsyon, güneş ve UV ışığına karşı duyarlı. Biz de bu baskı tekniğinde solüsyon sürülmüş kağıdın üzerine istediğimiz şekildeki desenleri yerleştirerek bir kompozisyon yaratıyoruz. Sonra UV ışığıyla kağıdımızı pozluyoruz. Ardından güneş gören yerler mavi renge dönüşüyor, görmeyen yerler ise yıkadığımız zaman beyaz oluyor. Bu baskı yönetimi 1850'lerde fotokopi yöntemiymiş. Bazı mimari projelerde de kullanılmış" diyerek teorik bilgileri gençlere aktardı. Galeri Beylikdüzü'nde gerçekleşen Özgün Baskı Atölyesi, usta sanatçıların da katılımıyla atölye çalışmaları ve sanatsal uygulamalara dair pratikleri sanatseverlerle buluşturmaya devam edecek.

cxpkn1vw5fdyrnqjauftoesh.jpg

Imt4jur6nsc5tgluyhzcf7ba.jpg

yavrI519ggt3zbk4wn8cpmzv.jpg

vqgu3qnaoscI6j7dj0mzpe5a.jpg

ahrpmudgl9ty5ow4nqofnwx7.jpg

vzpijfrdln9bjg1lshubq3ac.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.