Riskli yapılarda yaşayan 1500 vatandaşın deprem kâbusu son buldu!

Riskli yapılarda yaşayan 1500 vatandaşın deprem kâbusu son buldu!

Büyükçekmece ilçesi Fatih Mahallesi’nde deprem riski taşıyan ve hasarlı olduğu tespit edilen 22 binadan oluşan 370 konut belediye ekiplerinin gözetiminde yıkımına başlandı.

 

YTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı, AFAD Kurul Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen Marmara depremi için zamanın daraldığına dikkat çekerek; “Büyükçekmece’de hem İstanbul’da hem Marmara’da kentsel dönüşüm çok elzem. Bir gecikmişlik var zaten bu konuda. Bunu artık geciktiremeyiz. Deprem sizi beklemez. Geldiği zaman önemli bir yıkım yapar” uyarısını yaptı.

 

Tüm güvenlik tedbirleri alındı

 

2012 yılından bu yana Kentsel Dönüşüm kapsamında 50 binden fazla konutun yıkılarak yenilendiği Büyükçekmece’de deprem riski taşıyan konutlarda yaşayan 1500 vatandaşın deprem kâbusu son buldu. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve YTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı, AFAD Kurul Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy’un gözetiminde gerçekleşen yıkımlar, belediye ekiplerince alınan güvenlik tedbirlerin ardından başlatıldı.

 

Başkan Akgün: Büyükçekmece halkımızın can ve mal güvenliğini garanti altına almaya çalışan bir belediyeyiz.

 

Geçtiğimiz günlerde Gemlik’te gerçekleşen 5.1 büyüklüğündeki depremde bir kez daha sarsıldığımızı hatırlatan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün şöyle konuştu: “En büyük adalardan bir tanesi bulunduğumuz yerde yaklaşık 18 bin metrekarelik alanda 1500 insanın yaşadığı 370 bağımsız bölümden oluşan adayı komple yıktık. İki adadan oluşuyor. Önümüzdeki ve arkamızdaki. En tehlikeli yerlerimizden bir tanesi. Sıvılaşmanın çok yüksek olduğu bir bölgeydi. Burada da 1500 vatandaşımızın canı kurtarıldı. Ancak Büyükçekmece Belediyesi Türkiye’de bu kentsel dönüşümü çok tertipli yürüten bir belediye. Yaklaşık 50 binden fazla konutu yeniledik. Sadece vatandaş, belediye, müteahhit üçgeninde yaptık. Deprem gelmeden büyük olası Marmara Depremi yaşanmadan biz Büyükçekmece halkımızın can ve mal güvenliğini garanti altına almaya çalışan bir belediyeyiz. Yaklaşık yüzde 35’lik bir bölüm kaldı. 3, 3.5 yıl içerisinde bitiririz. En büyük sorunumuz Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkmayan imar planlarıdır. Tepecik, Türkoba, Kumburgaz planları. Bunlar da çıktığı takdirde inşallah yeni dönemde daha rahat bunlar çıkacaktır. Çıktığı takdirde o bölgelerdeki vatandaşlarımızın da can ve mal emniyeti sağlamak üzere kentsel dönüşümüzü Kumburgaz sahillerinde ve Tepecik bölgemizde devam ettireceğiz. Büyükçekmece merkezde herhangi bir plan sorunu olmadığı için çok daha hızlı gidiyoruz. Vatandaşımız son derece memnun.”

 

“Kentsel dönüşümde bu projeleri çok takdir ediyoruz”

 

YTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı, AFAD Kurul Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara’da gelecekte büyük bir deprem beklendiğini ve bu sürecin uzun olmayacağı uyarısında bulunarak şunları söyledi: “Zaten Marmara’da büyük bir deprem olacağını bilmek için uzman olmak gerekmiyor. Tarihsel süreçlere baktığınızda medeniyetlerde önemli yıkımlar yaratan büyük hadiseler var. Marmara’da en son 1766’da çifte bir deprem var. Bunun süresi doldu. Dolayısıyla her an Marmara’da bir deprem olma olasılığı, potansiyeli var. Bu anlamda ne yapmamız gerekiyor? Çünkü Marmara ve İstanbul hem yapı stoku açısından hem de nüfus açısından Türkiye’nin en büyük yeri. Ayrıca ekonomik girdileri de düşündüğünüzde buranın ne kadar önemli bir bölge olduğunu hepimiz biliyoruz. Büyükçekmece’de bunlardan bir tanesi. Bu hassasiyeti açısından da hem Büyükçekmece’de hem İstanbul’da hem Marmara’da kentsel dönüşüm çok elzem. Bir gecikmişlik var zaten bu konuda.  Çünkü 1999 depreminden sonra hem hukuki sorunlar hem finansal sorunlardan dolayı bir gecikmişlik var. Bunu artık geciktiremeyiz. Deprem sizi beklemez. Geldiği zaman önemli bir yıkım yapar. Hele böyle sıvılaşabilir zeminlerde etkisi daha fazla olabilir. Bunun için uzmanların söyledikleri değil gidin 2023’teki etkilenen 11 tane ile bakın. Bunların bütün sonuçlarını, etkilerini görürsünüz. Artık bu milat olmayacaksa bize ben artık diyecek bir kelime bulamıyorum. Hakikaten İstanbul ve çevresindeki bir deprem büyük bir yıkım yaratabilir. Ekonomik olarak da altından kalkamayız. Bu bakımdan kentsel dönüşümde bu projeleri çok takdir ediyoruz. Ben doğrusu yerinde görmek istedim. Bu daveti hiç kırmadan hemen geldim. İnşallah Büyükçekmece de gelecek İstanbul depremine dirençli bir şehir olarak hazırlanacaktır.”

 

“Çok mutluyuz”


30 yılı aşkın süredir yaşadıkları konutların yıkımını izleyen konut sahipleri ise duygularını şu sözlerle dile getirdi:


Şemsettin Dodurga: “Büyükçekmece’de 33 yıldan beri oturuyorum yazlıkçı olarak. Nihayet 33 yıl sonra binalarımızın deprem nedeniyle yenilenmesi istendi. Bundan 3,4 yıl evvel bu konuda çok müteahhitle anlaşmaya çalıştık. Karşılıklı görüşmeler oldu. En son iki firma tarafından anlaşma yoluna gidildi. Başlamak demek bitirmek demektir. İnşallah bu neticelenecektir. Mühim olan evlerin yapılması değil dayanıklı mukavemetli yapılması. En son bu aşamaya geldik. Çok mutluyuz. Çok teşekkür ederiz. Hayırlısı olsun.’’


Aynur Kantarcıoğlu: ‘’32 yıldır burada yaşıyorum. İlk yıkılan binada 3. Katta yaşıyorum. 1999 depreminde korktuk. İkinci bir deprem olursa ne olur diye kara kara düşünmeye ve evi satmaya çalıştık. Başkanımız böyle el atınca çok mutlu olduk. Üstelik emekliyiz. Para da vermedik müteahhitlerimize. Benim için o da cazip geldi. Çok müteahhitler para alıyorlar. Biz böyle bir para vermedik. Harika bir konum, çok güzel bir yer. İlk önce başkanıma teşekkür ediyorum ben. Çok ilgilendi. Ondan sonra bütün komşularıma, hepsi uyumlu davrandılar. Hiç kimse itiraz etmedi. İnşallah Allah oturmak nasip eder.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.