Salgının Kontrol Edilebilmesi İçin R0 (bulaştırıcılık Sayısı) Değerinin 1’in Altında Olması Gerekiyor

Salgının Kontrol Edilebilmesi İçin R0 (bulaştırıcılık Sayısı) Değerinin 1’in Altında Olması Gerekiyor

Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Matematiksel Modelleme Araştırma Grubu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde korona virüs salgınının "R0" değerinin (bulaştırıcılık...

Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Matematiksel Modelleme Araştırma Grubu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde korona virüs salgınının "R0" değerinin (bulaştırıcılık sayısı) 2.06 olduğunu açıkladı. Temel bulaştırma sayısı olarak bilinen "R0" değeri, virüsü taşıyan bir kişinin kaç kişiye bulaştırabileceğini gösteriyor.

Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Enstitüsü Matematiksel Modelleme Araştırma Grubu lideri Prof. Dr. Evren Hıncal, Covid-19 salgınının bulaşıcılığını gösteren R0 değerinin 1'in üzerinde olmasının, toplum içerisindeki vak'a sayısında belli bir hızda arttığını gösterdiğini söyledi.

Salgının kontrol altında olduğunu söyleyebilmek için R0 sayısının 1'den küçük olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Hıncal, yapılan hesaplamalarda 15 Eylül 2020 tarihinde ülkemize ait R0 değerinin 2.06 olarak belirlendiğini ve bu değerin şu anda bir kişinin virüsü iki kişiye bulaştırdığını gösterdiğini kaydetti. Prof. Dr. Hıncal, R0 değerinin 1'den küçük olması halinde salgının kontrol altına alınmaya başlanacağını ifade etti.

Ülkedeki salgın verileri kullanıldı

Matematiksel modellemelerin son zamanlarda modern tıp araştırmalarının çok önemli bir parçası haline geldiğini belirten Prof. Dr. Hıncal, korona virüsün R0 sayısını hesaplamak için SEIR Modelinin kullanıldığını söyledi. SEIR Modeli; ülkedeki vak'a sayısı, asemptomatik vak'alar, hastalığı hafif ve ağır geçirenler, ölenler ve iyileşenler dikkate alınarak hesaplandı.

"22 Eylül'den itibaren vak'a sayılarının azalmasını bekliyoruz"

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve DESAM Ensittüsü Müdürü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, modele göre alınan tedbirler ve halkın kurallara uyması ile birlikte vak'a sayılarının 22 Eylül'den itibaren azalacağını ve R0 değerinin de düşeceğini ön gördüklerini söyledi.

Tedbirlere uyulmaması durumunda virüs bulaşma seyrinin yeniden artabileceğini ifade eden Prof. Dr. Şanlıdağ, virüsün bulaşmasını engellemek için sosyal mesafe, hijyen ve maske kullanımına dikkat etmeye devam edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kaynak: IHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.