Şarbon hastalığı ne demek?

Şarbon hastalığı ne demek?

İstanbul'da şarbon alarmıyla birlikte herkes şarbon nedir ? şarbon nasıl bulaşır sorularını merak ediyor Peki nedir bu şarbon

İstanbul Silivri de yaşanan şarbon olayı vatandaşları tedirgin etti peki şarbon nedir? Nasıl bulaşır? Şarbon: çeşitli hayvanlarda, özellikle koyunlarda ve sığırlarda görülen, çok bulaşıcı, deri ya da mukoza yoluyla insanlara da bulaşan, bulaştığı yerde kara bir çıban oluşturan tehlikeli bir hastalıktır. 

İnsanda etkili olan şarbon üç ana klinik tablo oluşuyor

Deri Şarbonu: Kuluçka süresi 1-12 gündür. Belirtileri vücuda giriş noktalarında oluşan ağrı, sızı ve kabartılardır. En sık görülen bölgedir. 

 Akciğer Şarbonu: Kuluçka süresi 3-5 gündür. Belirtiler ateş, bitkinlik, yorgunluk, soluk alıp vermede güçlük gibi soğuk algınlığı belirtilerine benzer belirtilerdir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde hasta komaya girerek ölür. 

Bağırsak Şarbonu: Kuluçka süresi 1-7 gündür. Belirtileri mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, kusma ve kanlı ishaldir. Şarbon hastalığı bireyden bireye bulaşmaz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.