ŞİŞLİ ETFAL HASTANESİ’NİN TAŞINMAMASI İÇİN “İNSAN ZİNCİRİ”

ŞİŞLİ ETFAL HASTANESİ’NİN TAŞINMAMASI İÇİN “İNSAN ZİNCİRİ”

Şişli Etfal Hastanesi'nin yerinden taşınmasını protesto eden vatandaşlar, “insan zinciri” oluşturdu. Şişli Belediye Başkanı Muharrem Keskin'in de katıldığı eyleme Şişlililer alkışlarla destek verdi.

Şişli Etfal Hastanesi'nin yerinden taşınmasını protesto eden vatandaşlar, “insan zinciri” oluşturdu. Şişli Belediye Başkanı Muharrem Keskin'in de katıldığı eyleme Şişlililer alkışlarla destek verdi.

122 yıllık Şişli Etfal Hastanesi'nin yerinde kalması için 2018'den bu yana 30 bin kişi imza verdi. Bu doğrultuda onlarca basın açıklaması yapıldı, Meclis'te soru önergeleri verildi. Ancak hastane Sarıyer'e taşındı. Şişli Etfal Dayanışması, bugün Şişli'de Cevahir Alışveriş Merkezi önünde dağıttıkları bildirilerle halkı insan zinciri oluşturmaya davet etti. Aralarında Şişli Belediye Başkanı Muharrem Keskin'nin de bulunduğu 387 kişi, insan zinciri oluşturdu, çok sayıda vatandaş da alkışlarla eyleme destek verdi.

Şişli Etfal Dayanışması'ndan sağlık emekçisi İpek Deniz ve Rasim Araz da eylem sırasında ortak açıklamayı okudu. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“KAMUSAL SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞİM HAKKIMIZI SAVUNMAK ZORUNDA BIRAKILIYORUZ: Dün "10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü'ydü. Bu hafta da İnsan Hakları Haftası. Ve hepimiz biliyoruz ki "insan, haklarıyla insandır'. Sağlıklı bir ortamda yaşamak, nitelikli ve parasız sağlık hizmetine erişim hakkı, insanın en temel ve vazgeçilemez haklarındandır. Varlığını devam ettirme hakkıdır, yaşam hakkıdır. Ancak, biz bugün, İnsan Hakları Haftası'nda, yaşam hakkımızın önemli bir parçası olan kamusal sağlık hizmetine erişim hakkımızı savunmak zorunda bırakılıyoruz. 

122 YILLIK HASTANEMİZİ ELİMİZDEN ALDILAR: Hastanesine sahip çıkan halkın ısrarlı taleplerine rağmen, hiçbir açıklama yapmadan 122 yıllık hastanemizi elimizden aldılar. Nitelikli, parasız, tam teşekküllü sağlık hizmeti aldığımız, kuşaklar boyu bölgemizdeki insanlara şifa dağıtan, binlerce uzman hekim ve sağlık emekçisi yetiştiren, ülkemizin en seçkin hastanelerinden birisini kapattılar. Belli ki bir daha geri dönmeyecek şekilde tamamen tasfiye etmeye, Etfal’i Şişli’den silmeye çalışıyorlar. Bizlerin de bunu kabullenmesini bekliyorlar.

BU NE PERHİZ, BU NE LAHANA TURŞUSU: Bizler de "Madem binalar dayanıklı değil, hastanenin yeni projesini kamuoyuyla paylaşın ve en kısa sürede tam teşekküllü hastane olarak yeniden inşa edeceğinizi açıklayın" demiştik. Sonuçta, tatmin edici hiçbir açıklama yapmadan hastanemizi boşalttılar. Ancak, şimdi görüyoruz ki depreme dayanıklı olmadığı söylenen ana binaya İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün bazı birimleri taşınmış durumda. Yaklaşık 300 kişi o binada çalışıyor. Sağlık Bakanlığı yetkililerine sesleniyoruz; "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu." O binalar depreme dayanıklıysa neden hastanemizi apar topar boşalttınız? Belki de güçlendirme yeterli olurdu. Hastane de hizmete devam ederdi. Yok eğer binalar gerçekten depreme dayanıklı değilse, orada çalıştırdığınız insanlara yazık günah değil mi? Sizlerden dürüst bir açıklama bekliyoruz. Hakikat ne? Yoksa, elimizden hastanemizi almak, arazisine çökmek için halka yalan mı söylüyorsunuz?

ŞİŞLİ'DE SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMÜŞ DURUMDA: Etfal’in Şişli’de kalması için mücadele yürütürken özellikle vurguladığımız bir husus vardı. "Eğer Etfal kapatılır, Seyrantepe ve Sarıyer’e taşınırsa Şişli’de ve bölgede kamusal sağlık hizmeti çöker" demiştik. "Bölgede devlet hastanesi olarak sadece Okmeydanı Şehir Hastanesi kalır, yığılma yaşanır ve bölgenin artan sağlık yükünü taşıyamaz" demiştik. Tam da dediğimiz yaşanıyor bugün. Şişli’de sağlık sistemi çökmüş durumda. Gelin, Etfal’in taşınmasının sağlık sisteminde yarattığı etkiyi bizzat halkın ağzından dinleyelim. Aşağıdaki sözler, yurttaşların sosyal medya hesaplarımızda yazdıkları, mikrofonlarımıza söyledikleri kendi cümlelerinden seçilmiştir. Yetkililerin bu sözlere kulak vermelerini bekliyoruz.

- Etfal Hastanesi'nin taşınması kötü oldu. Babam 80 yaşında metroya binemiyor. Taksi bulamıyorum. Bir de gidiş-geliş 120 lira. Etfal’i taşırken yaşlıları hiç mi düşünmediler?

- Sarıyer’e ayrıca bir hastane yapsalardı. Şişli Etfal ile Sarıyer ne alaka? Halkın ihtiyacına, talebine bu duyarsızlık neden?

- Kanser hastasıyım. Yürüyerek Etfal’e gelir-giderdim. Şimdi taşındığı o yere gitmek çok zor oluyor. Etfal yerinde kalmalı.

- Hangi akla hizmettir, merkezdeki hastaneyi dağ başına taşımak. Bu kadar yaşlılarımız var, engellimiz var, oraya nasıl giderler? İnsan bunu hiç düşünmez mi? Akıl alır gibi değil.

- Taksiyle gittim Seyrantepe’ye gidiş 60 lira, dönüşü de var bunun. Ertesi gün tekrar gel diyor. Nasıl para yetişecek buna, insafsızlık.

- Resmen ölüme mahkûm ettiler milleti. Arabası, parası olan zaten özel hastaneye gider. Ya biz ne yapalım? Allah hepimizin yardımcısı olsun.

- Yolda ölmek istemiyoruz. Şişli Etfal geri gelmeli. Halka zulmetmek için değil, hayatlarımızı kolaylaştırmak için geldiniz.

- Hastanemizi geri istiyoruz. 60 yaş üstü Seyrantepe’ye nasıl gidecek, biraz empati kuralım.

- Biz hastalara yapılabilecek en büyük kötülüğü yaptılar. Herkesin altında arabası yok binsin gitsin, sırf eziyet.

- Çok mağduruz. Çok uzak. Sarıyer nere Şişli nere? Bir kez de gidilmiyor; randevu alıyorsun doktora, kan, ultrason, odur budur, bir günde bitmiyor ki! Bir iki ay gidip geleceksin. Can mı dayanır buna? Çok mağdur olup içi yananlardanım. Allah yardımcımız olsun inşallah.

OTOBANLARIN ORTASINDA BİR YER: Etfal Hastanesi'ni dağın tepesine götürmüşler. Halk perişan. Bir hasta oraya nasıl gidebilir? Vasıta yok. Otobanların ortasında bir yer. Ancak hususi arabanla gidebilirsin. Emekli biri nasıl gidecek, arabası mı var. Taksi yok. Bulunsa bile bir emekli o parayı veremez. Metroyla bile gidilse bir sürü yol yürüyeceksin. Hangi hasta yürüyebilir. Resmen gariban halka eziyet. Ölüme terk etmek. Hastaneler merkezi yerlerde olmalıdır.

- Etfal kesinlikle geri gelmeli. Geçenlerde Seyrantepe’ye gidecektim, Galatasaray’ın maçı varmış, Kalabalıktan metroya binemedim. Maç günleri hep böyle olurmuş. Yaşlı ve hasta insanlar nasıl gidecek? Hastanemize dokunmasınlar.

- Acil bir durumda ne yapacağız bilemiyorum. O kadar uzağa gidinceye kadar yolda son nefesimizi veririz herhalde.

- Taşınması halkı mağdur etti. Ne hakla insanları zor duruma sokuyorlar" Bu rezalete bir son verilsin. Halkın sağlığıyla oynamaya kimsenin hakkı yok.

- Bizler hastanemizi geri istiyoruz. Etfal yerine gelsin. Okmeydanı Göz Hastanesi’ne 3 hafta sonraya ancak gün alabildim, bir hafta da uğraştım randevu alabilmek için.

- Engelli annem var. Rutin kontrollerine ne Sarıyer’e ne de Seyrantepe’ye götürebiliyorum. Annemi Şişli Etfal’in eski yerine götürmek çok kolaydı. Okmeydanı Hastanesi'nde asla randevu bulamıyorum.

- Komşumu geçenlerde Okmeydanı acile kaldırdılar. Acilde muayene sırası gelsin diye saatlerce beklemişler. Çok kalabalıkmış. Bu nasıl iştir anlamadım. Bu acil hasta yahu!

- Şişli Etfal’in taşınması çok kötü oldu. Kesinlikle yanlış karar. Hiç kimsenin oraya gitmesi mümkün değil. Yaşlı, engelli bir hastanı nasıl götürebilirsin? Gebe, çocuklu bir kadın nasıl gidecek, o kadar yolu aktarmalı araçlara binerek. Etfal yerinde yapılmalı, yerinde kalmalı.

BEDELİ SANDIKTA ÇOK AĞIR OLUR: Duyuyor musunuz sayın yetkililer, Sayın Sağlık Bakanı? Bunlar halkın yakarışları. Etfal’i kapattınız, buyurun, işte sonuçları. Okmeydanı Hastanesi Acili Servisinde hasta başına muayene süresi beş dakikanın altına indi. Beş dakikada sağlık olur mu Sayın Bakan! Sizler hasta olduğunuzda beş dakikada mı muayene oluyorsunuz? Tahlilleriniz için aylarca bekliyor musunuz? Kendinize reva görmediğiniz bir durumu yurttaşlara nasıl reva görürsünüz? Değerli yurttaşların, halkın talebi açık ve net: Şişli Etfal Hastanesi yerinde yeniden yapılsın. Tam teşekküllü bir ihtisas hastanesi olarak halka hizmet sunmaya devam etsin. Etfal’siz bir Şişli düşünülemez. Sağlık hakkımızın gasbedilmesine göz yummayacağız. Etfal’in yerinde ve yeniden inşa edileceğinin söz ve güvencesi verilinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz. Son bir selam da iktidara gönderelim. Hastanemizi tasfiye etme, 36 bin 525 metrekarelik iştah kabartan o muhteşem araziyi, rant ve çıkar amaçlı başka projeler için, özel hastane zincirlerine peşkeş çekmek için kullanmak gibi niyetleriniz varsa derhal vazgeçin. Etfal’e çöktürtmeyiz. Gelin, yol yakınken yanlıştan dönün. Uyarıyoruz. Bakın, seçimler de yaklaşıyor. İnsanların sağlığa erişim haklarını, hemen yanı başındaki hastanelerini ellerinden almanızın sonuçları sandıkta çok ağır olur. Altında kalırsınız."

2785c7d3-df2c-4f99-be3f-6745086ec7ab-w.jpeg

b9bf1fba-8cb6-4334-ab00-d9d94a1fc702-w.jpeg

3ff81ee5-84a4-446f-9c30-caa2fb4a4136-w.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.