SUYUN BAŞKENTTEKİ 90 YILLIK HİKÂYESİNİ ANLATACAK: ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KUSUNLAR ANI PARKI’NDA ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI

SUYUN BAŞKENTTEKİ 90 YILLIK HİKÂYESİNİ ANLATACAK: ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KUSUNLAR ANI PARKI’NDA ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentin turizm potansiyeline sahip tarihi alanlarını günyüzüne çıkarmak ve manevi değerini anlatmak için çalışmalarına devam ediyor.

Ankara’nın Başkent ilan edilmesinin ardından artan nüfusun içme suyu ihtiyacının karşılanması için kurulanKusunlar Yer Altı Kaptajı, Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla günyüzüne çıkarıldı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri Cumhuriyet Dönemi eseri olan kaptajı da içine alanKusunlar Anı Parkı’nı Başkentlilerle buluşturdu.

 

NOSTALJİK BİR YOLCULUK

Çubuk Barajı’ndan bile daha eski ve 90 yıllık bir geçmişe sahip olanKusunlar Yer Altı Kaptajı’nın planlamasına 1925 yılında, yapımına ise 1928 yılında başlanıyor. Yapımı 1932 yılında tamamlanan kaptaj; hâlâişlevselliğini de koruyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi; Cumhuriyetin 100’üncü yılında Ankara’ya su sağlamak amacıyla verilen emeklerin hatırlanması ve anısının yaşatılması amacıyla hazırladığıKusunlar Anı Parkı,Mamak ilçesine de yeni bir nefes alanı olacak. Başkentliler parkın keyfini çıkarırken tarihiKusunlar Yer Altı Kaptajı’nda da nostaljik bir yolculuğa çıkacak.

Tarihi kaptajın keşfedilmesi ve yeniden gündeme getirilmesine katkı sağlayan ASKİ Genel Müdürlüğü Tesisler Daire Başkanlığı Terfi İstasyonları ve Su Depoları Şube Müdürü Dr. Hayrettin Onur Bektaş,“Burası bir yer altı barajı… Her şey yerin 12 metre altında ve 63 metre uzunluğunda bir tünel bulunuyor. Burası Ankara Belediyesinin 1925 yılında planladığı ilk içme suyu tesisi ve Ankara’ya 90 yılı aşkın süredir, hala, Ankara’ya su sağlayan bir yer altı barajı… Ayrıca burada bulunan köprünün altından tertemiz bir Kosonlar Deresi akıyor, Ankara’da böyle bir tesisi bulmak çok olası değil”dedi.

Cumhuriyetin ilk teknik insanlarının, mühendislerinin ve belediyecilerinin de ölümsüzleştirileceğini ifade eden Bektaş,“Yer altında bulunan tünelin benzer bir repkilasını da parkın girişine koyduk. Bu tünelin duvarlarının bir tarafından delikler var. O deliklerden yer altı suları süzülerek tünele doluyor. Buradan da Kayaş ve Mamak’ın bazı mahallelerine su veriliyor”ifadelerini kullandı.

Ankara’nın tarihi su kaynaklarına sahip çıkarak kurtarmayı planladıklarını belirten Bektaş sözlerine şöyle devam etti:

“Burası Ankara’nın erken Cumhuriyet Dönemi'nin ilk tesislerinden biri… Şehrimizde buna benzer tesislerden 3-4 tane kaldı. Bunlar Hanımpınarı Kuyu Binası ile Bedesten, Atpazarı ve Çankaya Su Depoları. Umarım önümüzdeki süreçte Çubuk Barajı ve Kosunlara sahip çıktığımız gibi bu diğer tesisleri de kurtarmayı başarırız.”

 

TARİH VE DOĞA İÇİÇE

Toplamda 25 bin metrekarelik alana kurulan, tarih ve doğanın bir araya getirildiğiKusunlar Anı Parkı’nın 17 bin metrekarelik alanı; meyve ağaçları, çocuk oyun alanları, otopark ve asma köprünün yanı sıra kuru peyzaj ile oluşturulan sembolik su yolları, ahşap köprüler ve yer altını simgeleyen kaptaj alanlarından oluşuyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkalığında görevli Peyzaj Mimarı Ceren Gülen, alanda yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Mamak Kusunlar’a kazandırdığımız anı parkı; 25 bin metrekare alana sahip. 17 bin metrekaresi yeşil alan olarak değerlendirildi. Parkın içerisinde meyve ağaçları, çocuk oyun grupları, kuru peyzaj düzenlemesi ile sembolik su yolu, anı duvarı, temsili kaptaj anıtları, ahşap köprüler, 45 araçlık otopark, tuvalet, dumansız piknik alanları, meydanlar, yürüyüş yolları ile tarih ve doğayı içi içe getiren bir park inşa ettik.”

  

pIq4zdl0wravgb2jxkie5mpk.jpg

hidsyd8zxcv1vqc7tom6qu0h.jpg

rndkuwpops4g0a8gnu6m2ixl.jpg

kgeajftbw3q4lhhyewsa6lic.jpg

wwfy7kpgnbzugab81emr9lzi.jpg

qI2fjlqyoycag4n3bts1mczh.jpg

0pkychsobm89derxuytlvwez.jpg

mbrtrmqeddvlytsg8jkfou7p.jpg

ahuln5rjbt9x6yaqt3gfyzbw.jpg

oycjawzevgnhfuytb4rk6t7g.jpg

g5luzpesdwhjhdr6cgt4k0z2.jpg

f6euzgpnda3honascxmgwcml.jpg

r0je5hy629vupwmfbsq1cjdz.jpg

hdypgnwkqjyflh3tq4ailrdp.jpg

f1eczIb9mmtdylphbnqkjgfh.jpg

aroIed46pbgwfml0iumpvtcc.jpg

tbxhdb2ivcxy3ma4rIwj0zjm.jpg

x9utt321yv6qIhjdf0znd4wj.jpg

aoufajg2udk98tixIfec0ncz.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.