Tahir Polat Koşusu’nda kazanan Bozkara oldu

Tahir Polat Koşusu’nda kazanan Bozkara oldu

4+ yaşlı Arapların 1200 metre kum pistteki mücadelesinden; Mahmut Karakeçi’nin sahibi olduğu, Turhan Çakar tarafından yetiştirilen Bozkara (Kaizbert - Saliha / Gündüzbey) aprantisi Yunus Çelikbaş idaresinde galip ayrıldı. Antrenörlüğünü Mehmet Ali Subay’ın üstlendiği 6 yaşındaki al at, son startında Elazığ’daki Şartlı-5 koşuda birincilik elde etmişti.

Yarışta ikincilik Bilirkişi (Kaizbert - Şıpsevdi / Haberbatur) isimli safkanın olurken, İlkayoğlu (Yavuzşah - İlkaysultan / Antepli) üçüncü, Altınkaplı (Kaizbert - Sönmez Ateş / Emiroğlu) dördüncü, Oğlumbenim (Uçanbey - Matrakızı / Sağanak) de beşinci sırada kendine yer buldu.

Kazanan Bozkara için müddet 1.27.46 olarak kayıtlara geçti, farklar ise 1/2 Boy - 1,5 Boy - 5 Boy - Boyun şeklinde sonuçlandı.

Yarış sonrası gerçekleştirilen törende, kazanan safkanın sahibin Mahmut Karakeçi’ye kupasını, merhum Tahir Polat’ın torunu Mehmet Sıddık Polat takdim etti.

Törene Diyarbakır Hipodrom Müdürü Yılmaz Çelik ve davetliler de katıldı.

 

Tahir Polat

1881 yılında Kerkük’te doğan Tahir Polat, küçük yaşta babasının hediye ettiği Arap atıyla biniciliğe başladı. Genç yaşta mesleğin tüm inceliklilerini öğrenerek iyi bir binici olan Polat, Kerkük’te düzenlenen at yarışlarında gösterdiği başarılarla tanındı. 1918 yılında İngilizlerin Musul ve Kerkük’ü işgali sırasında Osmanlı Ordusu’na katılarak İngilizlere karşı savaştı. Ancak bir süre sonra işgal altındaki Kerkük’ten ayrılıp, Diyarbakır’a yerleşti. Diyarbakır’da at yetiştiriciliği ve binicilikle uğraşan Tahir Polat’ın yetiştirdiği başarılı atların ünü tüm bölgeye yayıldı. Bu sayede Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926 yılında yaptığı Diyarbakır seyahati sırasında köşke davet edilen Tahir Polat, Atatürk ile görüşme imkanı buldu. Diyarbakır ve çevresinde mahalli at yarışlarının düzenlenmesine öncülük etti. Yetiştirdiği atlara bizzat kendi binerek birçok yarışta birincilik kazanan Polat, Diyarbakır’da düzenlenen yarışların yanı sıra İstanbul, İzmir, Hindistan ve Bağdat’ta da düzenlenen yarışlara da katıldı. Cumhuriyet Dönemi öncesi ve sonrasında Türkiye’de düzenlenen at yarışları ve at yetiştiriciliğinin öncülerinden olan, 1961 yılında aramızdan ayrılan değerli yetiştirici ve binici Tahir Polat’ı adına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.

zfzw1aoulsc9td5hnefbokm8.jpg

zzIvqtpvkuxbm91syt2inynr.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.