Tespih Fiyatlarını Belirleyen Faktörler

Tespih Fiyatlarını Belirleyen Faktörler

Her dinin kendince kuralları ve yaptırımları var. Bunun yanında bir de yapılmasında sevap ve kullanılmasında fayda olan dini açıdan daha doğru bir biçimde hareket etmeye yarayan objeler var.

Her dinin kendince kuralları ve yaptırımları var. Bunun yanında bir de yapılmasında sevap ve kullanılmasında fayda olan dini açıdan daha doğru bir biçimde hareket etmeye yarayan objeler var. Bunlardan bir tanesi de tebih. Tesbih kişinin İslami açıdan vazifesini yaparken kullanmakta olduğu muhtelif boncuklardan yapılan baş kısmında imame adı verilen daha büyük özel bir boncuğun olduğu ürünler. Günümüzde çok değişik özelliklerde tesbihler bulunuyor ve buna bağlı olarak da değişiyor.

Tesbih fiyatı neye göre değişiyor sorusuna verilebilecek en temel yanıtlar arasında kullanılan malzeme geliyor. Gerçek taş yani kehribar, akik, oltu taşı, turkuaz gibi taşlardan yapılan tesbihlerin ücretleri taşın ederine göre farklılıklar arz ediyor. Üstelik kehribar taşından yapılan çok değişik türden tesbihler bulunuyor zira kehribar taşı da kendi içinde çok değişik alt ürünlere sahip ve her birinin fiyatı bir diğerinden farklı oluyor. Bunun yanında kullanılan taşın küçük ya da büyük olması rakamı son derece ciddi etkileyen faktörler arasında geliyor ki, bu noktada net bir rakam vermek söz konusu değil. En ucuz olanlar ise elbette sahte boncuktan yapılan ya da diğer bir ifade ile imitasyon olarak adlandırılan ürünler.

Tüm bunların yanı sıra tesbih ücretler skalasında rakamı belirleyen bir diğer faktörlü küçük yani 33 tek çekimlik olması ya da 99 taştan oluşan tam çekimlik olması. 33lü olması ile 99 lı olması arasında aynı malzemeden yapılan ürünler arasında bile farklılıklar bulunuyor. Bunların yanı sıra altın, gümüş gibi gerçek metallerin kullanılması, kokulu olması, üzerinde özel işlemelerin bulunması, kişiye özel olarak hazırlanması rakamı değiştiren diğer faktörler.  Tamamen el emeği, gerçek taştan yapılanların ise çok daha yüksek oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.