Türk Mutfağı Haftası’nda Tuzla’da Manav Türkleri rüzgârı esti

Türk Mutfağı Haftası’nda Tuzla’da Manav Türkleri rüzgârı esti

Tuzla Belediyesi, ilçede özellikle Aydınlı ve Tepeören Mahallelerinde yoğun olarak yaşayan Manav Türklerinin kültürünü korumak ve daha geniş kitlelere duyurmak amacıyla Manav Türkleri Mutfağı ve Kültür Şöleni düzenledi. Aydınlı ve Tepeören Mahallelerinin hanımlarının yaptığı iç pilav, erik aşı çorbası, yaptığı zerde, mancarlı pide, lokum, kabaklı börek, soğanlı kaplama, oturtma tatlısı, sarma, ev baklavası gibi yöresel yemekler vatandaşlara ikram edildi. 

Şelale Eğitim Park’ında düzenlenen şölene, Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Çangır, Marmara Bölgesi Manav Türkleri Federasyonu Başkanı Ergin Şirin, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Manav Türklerinin çok değerli olduğunu belirterek, bir arada olmalarının öneminden bahsetti. Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu ise Manav Türklerinin tarihini anlatarak böyle bir şölende bulunmaktan duyduğu mutluluğu da dile getirdi.

BAŞKAN EREN ALİ BİNGÖL: KENDİMİ YARI MANAV TÜRKÜ OLARAK HİSSEDİYORUM

Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, “Aydınlı Mahallesi’nde doğmuş bir evladınız olarak Manav Türklerinin arasında büyüdüğümü söyleyebilirim. Az sonra tadacağımız yemekleri yiyerek büyümüş biri olarak, Manav Türkü yaşıtlarımla top oynamış biri olarak sizi tanıyorum. Kendimi de yarı Manav Türkü olarak hissediyorum. Sizlere layık bir belediyecilik yapacağız. Manav Türklerinin diyarına hoş geldiniz, unutmayacağız. Onların yörelerinde ve kültürlerinde yaşamaya devam edeceğiz. Sizin burada çok kıymetli bir tarihiniz var, onu geliştirip koruyan pozisyonda olacağız. Kendimi size, kültürünüzü de bizim belediyeye emanet ediyorum” şeklinde konuştu.

“UNUTULMAK İSTEMİYORUZ”

Manav Türkü Birgül Şirin yöresel yemekleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Yöremize uygun, bayramlarda olmazsa olmazlarımızdan bayram tatlımız, oturtmamız, peynirliği böreğimiz, zeytinyağlı dolmamız var. Hıdırellez’de ise kuzu iç pilav, kuzu tandır üzerine yanında pidemiz, dolmalarımız sofralarımızı süsler. Düğünlerimizde de pilav ve zerdemiz, et düğün yemeğimiz vardır. Fırın yandığı zaman ekmekten önce muhakkak mancarlı pidemizi ve lokumumuzu pişiririz.”

Şirin, “Belediyemizin bize sunduğu imkanlarla derneğimizi, Manav Türk’lerinin ne yediğini, nasıl organizasyon düzenlediğini tanıtmak için Şelale Park’a geldik. Hem tarihten gelen el becerisi hem de yeni katılanlarla ortaya böyle bir sunum çıkardık. Umarız ki herkes memnun kalır. Kendimizi güzel bir şekilde tanıtırız. Unutulmak istemiyoruz, bu zamana kadar getirmişler, bundan sonra da güzel bir şekilde devam ettirmek istiyoruz” ifadeleriyle sözlerine son verdi. 

“BİZE BÖYLE BİR FIRSAT YARATTIKLARI İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM”

Safiye Uysal ise “Gastronomi Mutfak Sanatları okudum, aşçıyım. Yeni mutfakları öğrendikçe kendi mutfağımın kıymetini anlıyorum. Hiçbir zaman kültürümüzden kopmadık, bir arada olmak, çocukluğumdaki gibi birlikte bir şeyler pişirmek içimde coşku yarattı, çocukluğumu yaşadım. Yeni şeyler öğrenseniz bile vazgeçemeyeceğiniz bu tatları herkesin öğrenmesi bizi gururlandırdı. Böyle bir imkânı bize sundukları için Tuzla Belediyesi’ne çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.


 

2vh6hdynml8uwt3qpxgsvIkr.jpg

ju0wjp6Iq9mxuvd25msbipzf.jpg

boult7g5bkcs1hszexqpgddu.jpg

wbts5nz2e43dcghmpm0f71qa.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.